Prof. Dr. Semra Oruç Koltan'ın açıklamaları Manisa İl Sağlık Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabından videolu şekilde paylaşıldı.

Aşının güvenli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Semra Oruç Koltan, "Gebelerin bağışıklık sistemleri, gebeliğin doğası gereğidir miktarı düşüktür. Yine gebeliğin doğası gereği solunum sistemi hastalıklarına eğilimleri daha yüksektir" dedi.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Hekimi Prof. Dr. Semra Oruç Koltan, şunları kaydetti:

"Covid-19 pandemisi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizdezi de çok etkiledi. Covid-19'un ilk dönemlerinde gebeler ile ilgili bir sorun yaşamazken, delta varyantının ortaya çıkmasıyla birlikte gebelerde ciddi problemler yaşamaya başladık. Hastalanma oranları artarken, gebelerin hastaneye yatma oranları ve yoğun bakıma yatma oranları oldukça arttı. Tabii bunun sonucunda gebeleri kaybetme organımızda ne yazık ki yükseldi. Artık elinizde aşılarımız var. Aşılarımız gebeler için son derece güvenli. Bu aşıları gebeliğin herhangi bir döneminde rahatlıkla yaptırabilirler. Tabii ki önerilen ilk haftalarda olması, çünkü gebeliğin özellikle üçüncü trimester dediğiniz son dönemlerinde hastaların, gebelerin hastalanma şansı daha da artıyor. O nedenle aşılarını gebeliğin ilk dönemlerinde yaptırırlarsa ve iki doz olurlarsa hem kendilerini güvence altına alacaklar hem de doğacak olan bebeklerini güvence altına alacaklar. Gebelerin bağışıklık sistemleri, gebeliğin doğası gereğidir miktarı düşüktür. Yine gebeliğin doğası gereği solunum sistemi hastalıklarına eğilimleri daha yüksektir. Bu nedenle aşı olmaları gebeleri Covid-19'dan ve Covid-19'un yaratacağı hastalıklardan koruyacaktır. Aşı tipi hakkında da endişe etmelerine gerek yok. Yapılan çalışmalar, aşıları doğacak bebeğe olumsuz bir etkisinin olmadığını göstermiştir."

Editör: TE Bilişim