Ankara'da 21 Ekim 1999 günü evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu öldürülen Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Yardımcısı, siyaset bilimci, eski kültür bakanlarından, gazeteci yazar  Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, ölümünün 22. yıl dönümünde Atatürkçü Düşünce Derneği Manisa Şubesi tarafından anıldı.

Kışlalı'nın ölümünün 22. yıl dönümünde  Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Manisa Şubesi’nde yapılan anma törenine ADD Genel Başkan Yardımcısı Tolga Kale, CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, CHP Yunusemre İlçe Başkanı Yalçın Arcak, STK temsilcileri ve dernek üyeleri katıldı.

ADD Manisa Şube Başkanı Hamza Kopal’ın ev sahipliğini yaptığı anma programda Atatürkçü düşünceye destek verenler birer teşekkür belgesi ile onurlandırıldı. 

Başkan Hamza Kopal’ın ''Atatürk Devrimleri için, demokrasi ve özgürlükler için Cumhuriyetin temel nitelikleri için yaşamlarını feda eden tüm devrim şehitlerini ve Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı’yı saygı ile anıyoruz'' sözlerinin ardından saygı duruşunda bulunan katılımcılar, yönetim kurulu üyesi İbrahim Kızıltoprak’ın sunumu ile Ahmet Taner Kışlalı’nın kısa bir biyografisini dinledi.

“SONSUZA DEK YAŞAYACAK”
Kopal ise yaptığı açıklamada ''Gazeteci, siyaset bilimci ve öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı’yı 21 Ekim 1999 tarihinde Ankara’da evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonunda kaybettik. Demokrasi şehidi Kışlalı katıksız bir Atatürkçü olup Muammer Aksoy gibi, Bahriye Üçok gibi Atatürkçü Düşünce Derneği kurucuları arasında yer almıştı. Bir dönem Kültür Bakanlığı da yapan Ahmet Taner Kışlalı ülkemize kültür alanında sayısız hizmetler vermişti. Akademisyen olarak da binlerce öğrenci yetiştiren Kışlalı eserleri ile sonsuza dek yaşayacaktır… Ahmet Taner Kışlalı Türkiye’nin laik, demokratik yapısının değiştirilmesini isteyen, Atatürk Devrimlerine karşı çıkan karanlık güçler tarafından alçakça bir saldırı sonucu şehit edildi. Kışlalı bütün çalışmalarında karanlık güçleri ve onların amaçlarını ifşa etmişti. Atatürk düşmanlarının Ahmet Taner Kışlalı’nın bedenini bombalarken asıl hedefleri laik, demokratik Cumhuriyetimiz olmuştur. Yaşadığımız dönemde ülkemizi kuşatan sorunlardan tek çıkış yolu Atatürk’ün gösterdiği yoldan yürümek, aydınlanma devrimlerine sahip çıkmaktır. Emperyalist güçlere karşı her alanda bağımsızlığımızı korumaktır'' ifadelerine yer verdi.


“ÖZLEMİN HALA ÇOK BÜYÜK, EKSİKLİĞİN HALA ÇOK DERİN”

ADD Genel Başkan Yardımcısı Tolga Kale’nin konuşması ile devam eden program duygusal anlara da ev sahipliği yaptı. 
Genel Başkan Yardımcısı Tolga Kale, bugün, Kışlalı’nın ADD’de üstlendiği görevi üstleniyor olmanın hayatının en onurlu görevi olduğuna işaret ettiği konuşmasında “Daha dün gibi hepsi hatırımda.19 yaşındayken kendisine hitaben yazıp Cumhuriyet Gazetesine yolladığım mektuplar, kendisinin cevapları. O şekilde başlayan tanışıklığın evinde misafir olmaya kadar uzanan bir dostluğa dönüşmesi. İyi ki hayatımdan geçmişsin, iyi ki seni tanımışım Ahmet hocam! Kemalist bilincimin gelişmesinde, bunu örgütsel mücadeleye katmamda ve hepsinden önemlisi ADD’de görev almayı yaşam biçimi haline getirmemde çok önemli bir mihenk taşısın. Özlemin hala çok büyük, eksikliğin hala çok derin” dedi.

Tolga Kale, “Büyük Kemalist” olarak andığı Ahmet Taner Kışlalı için son olarak şu sözleri söyledi: “Kışlalıya göre Kemalizm, ilerici bir ideolojidir. Ne geçmişin bekçiliğidir ne de kalıplaşmış bir inanç sistemi. Değişen koşullar içinde, sürekli ve akılcı bir yenilenmeyi ve yenilenmenin ilkelerini içerir. Bu nedenle, Atatürk’ün ülkemi emanet ettiği gençliğin bir üyesi olarak, Kışlalı’nın emanetinin sorumluluğunu omuzlarımda onurla taşıyorum. Her zaman ve her koşulda, yanımda tek bir kimse kalmasa bile, o lambayı tutarak Kemalizm ışığının ülkemi aydınlatmasını sağlamaya çalışacağım. Seni aramızdan koparan alçaklar şunu asla unutmasınlar: Işığı taşıyan eller değişir, ama taşınan ışık ölümsüzdür.”

ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCEYE DESTEK VERENLER ONURLANDIRILDI
Konuşmaların ardından program Atatürkçü düşünceye destek veren kişilere teşekkür belgesi sunumu ile devam etti. 

ERDİNÇ YAVAŞLI: “BU TOPRAKLARIN HEPSİ ZATEN MUSTAFA KEMAL’İN”
2013 yılında Muradiye Belediye Meclisi kararı ile Karaali mahallesinde ADD Manisa Şubesi'ne yer tahsisi yaparak, Manisa'da Atatürk Ormanı kurulmasını sağlayan dönemin Belediye Başkanı Erdinç Yavaşlı' ya teşekkür belgesini Genel Başkan Yardımcısı Tolga Kale verdi.

Yavaşlı aldığı teşekkür belgesinin hayatının en onurlu hediyesi olduğunu söylerken, “780 bin kilometre olan ülkemizin gerçek sahibi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Biz ona bir orman toprağında adını vererek, sadece yüce hatırasını küçük de olsa yaşatmış oluyoruz. Aslında onun olanı ona verirken belki de naçizane olarak borcumuzu ödüyoruz. Ne mutlu ki böyle bir güzellikte benim imzam var” dedi.

HAKAN GÜRTUNCA: “SİYASET HAYATIMIN EN MUTLU GÜNÜ”

ADD’ye verdiği desteklerden dolayı bir teşekkür belgesi de CHP Şahzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca’ya verildi. Gürtunca’ya teşekkür belgesini ADD Manisa Şube Başkanı Hamza Kopal takdim etti.

Gürtunca yaptığı konuşmada, “Siyaset hayatımın en onurlu hediyesini alıyorum. Üyesi olmaktan her zamana gurur duyduğum Atatürkçü Düşünce Derneği’ne sahip çıkmak her yurttaşın görevidir. Teşekkür belgemi Ahmet taner Kışlalı gibi büyük bir Atatürkçünün anma töreninde almak ise benim için ayrı bir gurur oldu” diye konuştu.


 

Editör: TE Bilişim