M.Ö. 3. yüzyıla ait Hun halısı, Altay Dağları eteklerinde, Pazırık vadisinde, beşinci kurganda bulunmaktadır. Sanat tarihinde bilinen ilk türk halısı olan bu şaheserin boyutları 1,89x2 metre olup, bir desimetre karede 3600 ilmek bulunmaktadır. Günümüzde hala Manisa'nın Gördes ilçesinde dokunan halılarda aynı ilmek tekniği kullanılmaktadır. Sanat tarihinde bilinen bu ilk Türk halısı halen Leningrad Ermitage Müzesi'nde teşhir edilmektedir.

Tarihteki İlk Türk Halısı: Pazırık 

Pazırık Halısı, Altay Dağlarının eteklerinde 1947 ve 1949 yılları arasında , Pazırık Kurganları beşinci mezar odasında yapılan kazılarda arkeolog Sergei Rudenko ve Yardımcıları tarafından bulunmuştur. Pazırık’ta bulundan kurganlar Altayların bu soğuk ikliminde buz tuttuğundan dolayı Bu kurganlardan çıkarılan eserler günümüze kadar korunarak gelmiştir. Bu kurganlarda bulunan zengin sanat eserleri gün ışına çıkarılmıştır. Bu buluntuların büyük bir bölümü Ermitaj müzesinde sergilenmektedir. Pazırık Halısı da çıkarıldıktan sonra özel yöntemlerle yıkanmış, kurutulmuş ve üzerine alkol, jelatin ve gliserin içeren özel bir karışım sıkılmıştır. Pazırık Halısı bu haliyle başka bir bakım görmeden  1950’de beri St.Petersburg Hermitaj müzesinde sergilenmektedir.

Gördes halısı ile aynı ilmek 

TRT Teftiş Kurulu Başmüfettişi Erkan Hacıfazlıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "MÖ 3. yüzyıla ait Türk halısı, Altay Dağları eteklerinde, Pazırık vadisinde, kurganda bulunmuştur. Sanat tarihinde bilinen ilk şaheserdir. Bir desimetre karede 3600 ilmek bulunmaktadır.Günümüzde Manisa'nın Gördes ilçesinde dokunan halılarda aynı ilmek kullanılmaktadır." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim