Kiracılar artık "risk tespit raporu" soruyor.

Deprem ile birlikte yaşanılan konutlar daha fazla sorgulanmaya başlandı. Bina güvenliği şu an pek çok vatandaşın öncelikli gündemi haline geldi.

Ev satın alma ya da kiralamalarda da artık fiyatın ardından binanın sağlamlığı soruluyor. Ev sahiplerinden inşaat firmalarından ve emlakçılardan konutun sağlamlığına ilişkin belge isteniyor.

TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, "Artık ev alacaklar da kiracılar da hatta şu anda mevcutta oturanlar bile inşaat firmalarını arıyorlar 'Buranın inşaatı nasıl yapıldı? İnşaat yapılırken fotoğrafları falan elinizde var mı? Depreme dayanıklı raporunuz var mı?' gibi taleplerde bulundular." dedi.

FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARI

Deprem sonrası fahiş kira artışları yaşanıyor. Özellikle Mersin, Konya gibi illerde birkaç kata varan yükselişler oldu.

İstanbul'da ise özellikle fay hattına uzak olduğuı düşünülen ilçelere talep arttı.

Özellikle eski evlerin fiyatları düşmeye başlarken,, yeni evlere ilgi yükseldi.

Kiracı da risk tespiti isteyebilir mi?

Birçok kiracı bugünlerde ev sahipleri ile tespit konusunda anlaşmazlık yaşıyor. Tespit sonrasında riskli çıkan binaların boşaltılması gerektiğini bilen kimi mülk sahipleri, kira gelirini kaybetmemek için konuya mesafeli duruyor. Kiracılara da ‘Beğenmiyorsan başka ev bul’ yanıtını veriyor. Ancak konunun uzmanları kiracılar için de bir seçenek olduğuna dikkat çekiyor.

ŞİKÂYET EDECEKLER

Kiracıların doğrudan başvuru yapamasa da Risk Tespiti isteme hakkı olduğunu dile getiren Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz, yapılacakları şöyle anlattı:

Kula’da ‘Orman Benim’ etkinliği düzenlendi Kula’da ‘Orman Benim’ etkinliği düzenlendi

“Kiracılar dönüşüm yasasının uygulama yönetmeliğine göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvurarak, binanın güçsüz olduğunu ve maliklerin harekete geçmediğini bildirebilirler. Bu durumda bakanlık, apartman maliklerine yazı yazar ve ‘30 gün içinde karot aldırın, yoksa ben yapar masrafı sizden tahsil ederim’ der. Böylece binada risk tespit süreci bir kiracının ilk adımı ile başlar.” Binanın riskli çıkması durumunda kiracının da evi tahliye edeceğini hatırlatan Kiraz, sonrasındaki Kiracı hakları için şu bilgileri paylaştı: “Ev yıkılıp yeniden yapıldıktan sonra ev sahibi önce eski kiracısını davet etmek zorundadır. Ancak burada eski değil yeni kira bedeli ile oturum sağlanır. Eğer ev sahibi eski kiracıya sormadan yeni bir kiralama yaparsa da son ödenen kira üzerinden bir yıllık bedeli ve taşınma giderini ödemek durumunda kalır.”

Editör: TE Bilişim