İran'ın dini lideri Ali Hamaney, 12 gün süren İsrail-İran savaşının ardından varılan ateşkesin üçüncü gününde X sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Bu paylaşımların ardından Hamaney'in video mesajı İran devlet televizyonunda yayınlandı.
Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Hamaney, “İran'ın büyük milletine birkaç tebrik mesajı sunmayı gerekli görüyorum. İlk olarak; sahte siyonist rejime karşı elde edilen zafer için tebrikler. Bütün o gürültüye, bütün o iddialara rağmen siyonist rejim, İran’ın darbeleri altında neredeyse çöktü ve ezildi” ifadelerini kullandı.
İkinci tebriğin ‘İran'ın Amerikan rejimine karşı kazandığı zafer’ için olduğu söyleyen Hamaney, “Amerikan rejimi, eğer müdahale etmezse siyonist rejimin tamamen yok olacağından korktuğu için doğrudan savaşa girdi. Ancak bu savaşta hiçbir şey elde edemedi. Burada da İran galip geldi ve karşılığında Amerika'nın yüzüne sert bir tokat attı” dedi.
İran halkını ‘olağanüstü birliği’ için tebrik eden Hamaney, “Yaklaşık 90 milyonluk bir millet, tek ses, omuz omuza birleşerek silahlı kuvvetleri destekledi. İran milleti, seçkin karakterini ortaya koydu ve gerektiğinde bu milletin tek ses olarak duyulacağını gösterdi” ifadelerini kullandı.
NEREDE OLDUĞU MERAK KONUSU OLMUŞTU
İsrail'le savaş devam ederken sığınağa saklandığı öne sürülen İran'ın kilit ismi Hamaney'in yokluğu, suikast tartışmalarını alevlendirmişti.
Önceki gün İran devlet televizyonunun sunucusu, İran'da siyasi elitlerden sokaktaki insana kadar pek çok kişinin merak ettiği soruyu sormuş, Hamaney'in ofisinden bir yetkiliye “İnsanlar yüce lider için çok endişeli. Bize onun nasıl olduğunu söyleyebilir misiniz?” demişti. Sunucu, izleyicilerin de aynı şeyi soran mesajlar gönderdiğini belirtirken, Hamaney'in arşiv ofisinin başındaki Mehdi Fazaeli adlı yetkili net bir yanıt vermemişti.
Üst düzey askeri komutanlar ve hükümet yetkilileri de son günlerde Hamaney ile görüşüp görüşmedikleri konusunda kaçamak cevaplar vermişti.
Bir araştırma grubu olan Chatham House'un Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Sanam Vakil ise Hamaney'in yokluğunun dikkat çekici olduğunu ve İran liderlerinin “son derece dikkatli ve güvenlik odaklı” olduklarının bir işareti olduğunu söylemiş, "Aşura'ya kadar Hamaney'i göremezsek bu kötüye işarettir. Yüzünü göstermek zorunda" diye konuşmuştu. İran'da Aşura töreni, Muharrem ayı kapsamında temmuz başında yapılacak.