Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  20 Ağustos’ta Manisa'da gerçekleştirilen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada Toprak Mahsulleri Ofisi’nin üzümün kilosunu 27 TL’den alacağını açıklamıştı. Açıklamanın ardından TMO üzüm alımlarına başladı. 12 Eylül’den itibaren ise Alaşehir, Buldan, Çal, Sarıgöl, Saruhanlı ve Turgutlu’da alımlara başlayacak. Randevu alıp gelen üreticiler ilk gün yoğun ilgi gösterdi. TMO eksperleri üzümlerden numuneler alarak nem ve kalite analizleri yaptı. Özellikle üreticiler devlet güvencesinde olan TMO’nun piyasaya göre yüzde 30 daha fazla fiyatla üzüm almasından dolayı TMO’yu tercih ettiklerini açıkladı. Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, kuru üzüm alım merkezinde incelemelerde bulundu, üreticileri dinledi.  TMO, 10 numara üzümü 28 TL’den 9 numara üzümü 27 TL’den, 8 numara üzümü 26 TL’den ve 7 numara üzümü ise 25 TL’den alacak. 
TMO kuru üzüm alım merkezinde yaptığı incelemelerin ardından açıklamalarda bulunan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, “Toprak Mahsulleri Ofisi 7 Eylül itibariyle iki noktada alımlara başladı. Fakat 12 Eylül’de de 6 noktanın ilave edilmesiyle 8 noktada çekirdeksiz kuru üzüm alımına başlamış oldu. Üreticilerimiz randevularını aldıktan sonra gerek internetten gerek ilgili telefon numaralarından randevularını aldıktan sonra Toprak Mahsulleri Ofisi’nin üzüm alım noktalarında üzümlerini satabilecekler. 9 numara üzüm için Sayın Cumhurbaşkanımız 27 TL olarak kilogramın fiyatını açıklamıştı. Bu fiyatla Toprak Mahsulleri Ofisi alımları gerçekleştirecek. Üreticilerimiz Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ilan etmiş olduğu alım şartlarına uygun olarak ürünlerini getirdikleri takdirde alım noktalarında alımları gerçekleşmiş olacak. İki noktadan üreticilerimiz ürünleri dökme olarak alabilecekler, diğer noktalardan da çuvallı olarak üreticilerimizin ürünleri alınmış olacak. Bizde ilk noktada yapmış olduğumuz incelemelerde Toprak Mahsulleri Ofisi’nin gerekli hazırlıkları yapmış olduğunu gördük. Bundan sonraki süreçte de hızlı bir şekilde üreticimizin ürünlerini almak için gerekli çalışmayı Toprak Mahsulleri Ofisi gerçekleştirecek. Üreticilerimize, üzüm yetiştirmenin zor zahmetli bir işte artık satış noktasına geldikleri zamanda da hayırlı ve bereketli bir ürün diliyorum. İnşallah onlar için de kazançlı olsun” dedi.

TMO’nun dekar başına ortalama aldığı üzüm miktarını artırdığını ifade eden Öztürk, “Toprak Mahsulleri Ofisimiz 400 kilogram olan dekardan alınan ortalama kuru üzüm alımı miktarının ortalamasını 600 kilograma çıkarmış oldu. Bu da üreticilerimiz için fazlaca ürün alan dekardan daha fazla ürün kaldıran üreticilerimiz içinde büyük bir kolaylık olacak. Bunu da böyle bir revizyonla gerçekleştirmiş oldu Toprak Mahsulleri Ofisi” diye konuştu. 

Manisa’nın Yunusemre ilçesinde bulunan Üçpınar Mahallesinden üzüm getiren Ramazan Acar,  TMO’nun dışarıya göre fiyatının iyi olmasından dolayı üzümünü buraya getirdiğini ifade ederek, “Dışarıyla en azından fiyat farkı var. Arada da baya bir mesafe var. Tabi bir de buranın alım şartlarını bilmiyoruz artıları eksileri nelerdir. Toprak Mahsulleri Ofisi dışarıya göre daha elverişli, güvenilir. Devlet güvenceli. 7-7,5 ton üzüm getirdim” dedi. 

Üzüm üreticisi Ziraat Mühendisi Vedat Coşkun, “Yaklaşık 5,5-6 ton civarında üzüm getirdim. TMO üreticinin güvencesi durumunda. Eğer TMO olmasaydı ne yapacağımızı bilemiyoruz. Topladık, çuvalladık. Ondan sonra tek güvencemiz TMO, başka gidecek yerimiz yok. Asgari 4-5 lira fazla veriyor” dedi. 
Hacıhaliller Mahallesi üzüm üreticilerinden Ziya Kabak, “Öncelikle devletimize desteklemek için yaptığı bu alımlardan dolayı teşekkür ediyoruz. Ürünümüzü çıkardık, sıraya girdik, alım için bekliyoruz. Yaklaşık 4 ton civarında bir üzüm getirdik. Dışarıya göre yüzde 30’a yakın bir fiyat farkı var burada, yüksek fiyat var. Fiyat oluşmuyor üzümde. Talep az olduğu için fiyat düşük kalıyor. TMO’da bu fiyatı yüksek tutmak için alım yapıyor, bizi destekliyor” dedi.

Nihal Candan tahliye edildi Nihal Candan tahliye edildi


 

Editör: TE Bilişim