HABER: AHMET ÜNSAL 

Sağlıkta şiddetin önüne bir türlü geçilemiyor.  Manisa’da sağlıkçılar Konya'da silahlı saldırı sonucu görev yaptığı hastanede öldürülen Kardiyoloji Uzmanı Ekrem Karakaya için 2 günlük iş bıraktı. Manisa Tabip Odası öncülüğünde sağlık çalışanları Manisa Sağlık İl Müdürlüğü önünde ortak eylem gerçekleştirerek tepki gösterdi. Hayatını kaybeden sağlıkçılar için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundular. Eyleme CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, CHP Manisa İl Kadın Kolları Şadiye Uysal, CHP Yunusemre İlçe Başkanı Yalçın Arcak, Manisa Eczacı Odası Başkanı Devrim Balı, Manisa Tabip Odası, SES, Manisa Diş Hekimleri Odası, Genel Sağlık İş, Manisa Birlik Dayanışma Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Manisa Aile Hekimleri Derneği, Tabip-Sen üyeleri katıldı.   “Yastayız, ölüyoruz trilyonluk hastanelerde” pankartları açan sağlıkçılar hükümeti istifaya davet etti. 
Manisa Sağlık Platformu adına ortak açıklamayı yapan Manisa Tabip Odası Başkanı Hasan Semih Bilgin, “Üzgünüz, öfkeliyiz! Sorumlulardan hesap soracağız! 6 Temmuz 2022 tarihinde Konya Şehir Hastanesi’nde, görev yaptığı esnada hasta yakını tarafından uğradığı silahlı saldırı sonucunda katledilen Dr. Ekrem Karakaya’yı kaybetmenin derin üzüntüsü ve aynı zamanda öfkesi içindeyiz. Biz sağlık emek ve meslek örgütleri olarak; bu şiddet sarmalının genişlemesi karşısında siyasi iktidarı defalarca uyardık. Sağlıkta şiddetin münferit bir olgu olmadığını, bunun toplumsal ve politik bir sorun olduğunu, gerekçeleriyle birlikte tekrar tekrar ifade ettik. Sağlık kurumlarında meydana gelen silahlı saldırıların artışı nedeniyle bu konuda önlemler alınmasını ve 6136 sayılı yasada değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifleri önerdik. Ancak tüm uyarılarımız görmezden gelindi, bilinçli bir yaklaşımla şiddetin kaynağı toplumsal bağlamından koparılarak sorun bireylere indirgendi.  Sorumlular bu durumu arada bir kınamak dışında bir adım atmadı. Kınamanın bir işe yaramadığı ve sağlıkta şiddet olgusunun çığırından çıktığının bakanlık da farkında olacak ki; sağlıkta şiddet istatistiklerinin yer aldığı “Beyaz Kod” verileri tüm ısrarlarımıza ve konuya dair dava açmamıza rağmen toplumla paylaşılmamaktadır.  Sorumluların bu yaklaşımı bugün yeniden bir cinayetle sonuçlandı. Ülkede artan şiddet iklimi, bizlerin sadece çalışma koşullarını bozmakla kalmamış, can güvenliğimizi de ortadan kaldırmıştır. Her anlamıyla tıkanan sağlık sisteminin tüm sorumluluğu hekimlerin ve sağlık emekçilerinin omuzlarına yıkılmakta, bu durum bizleri hedef haline getirmekte, sağlık alanında yürütülen politikalar bizlere, şiddet, ölüm, çaresizlik ve umutsuzluk olarak geri dönmektedir. Bugün yeniden ve daha güçlü bir şekilde söylüyoruz: Sağlık emekçilerine en ufak bir zarar gelmesine tahammülümüz yoktur. Şiddet daha önce de defalarca belirttiğimiz gibi, öngörülebilir ve önlenebilir toplumsal bir sorundur ve sorun çözmeye niyetli bütünlüklü politikalarla aşılabilecektir.  Güvenli çalışma alanı sağlamak siyasal iktidarın sorumluluğundadır. Sağlık Bakanı başta olmak üzere sorumluluğunu yerine getirmeyen yetkililer derhal istifa etmelidir. Bizler bu konuda, yaşam hakkımız ve güvenli çalışma koşulları için, gücümüzü; her yerde, her koşulda, hep birlikte göstermeye hazır olduğumuzu bir kere daha belirtiyoruz. Bu çerçevede bugün ve yarın ülke genelinde iş bırakıyoruz!  Dr. Ekrem Karakaya’nın ailesine ve tüm sevenlerine taziyelerimizi iletiyoruz. Şiddet karşısındaki taleplerimize kulak tıkayanlardan, söylemleri ve politikalarıyla şiddeti teşvik edenlerden mücadelemizi yükselterek hesap soracağımızı bir kez daha ifade ediyoruz” diye konuştu.
MERKEZEFENDİ’DE EYLEM 
Konya Şehir Hastanesinde görevi başındayken canice bir saldırı sonucu öldürülen Dr. Ekrem Karakaya için Manisa’da da sağlıkçılar iş bıraktı. Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen sağlıkçılar “Artık sözün bittiği yerdeyiz diyerek şiddetin artık son bulmasını istiyoruz” dedi.
Türk Sağlık Sen Manisa Şubesi tarafından Manisa Merkezefendi Devlet Hastanesi bahçesinde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya Sağlık Sen Manisa Şube Başkanı Mustafa Irgatoğlu ve STK temsilcileri de katıldı. 
Açıklamasına, “Dr. Ekrem Karakaya Görevi Başında Katledildi. Bugün Konya’da canice bir saldırı yapılmış, Konya Şehir Hastanesi’nde görevli Uzman Dr. Ekrem Karakaya görevi başında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmiştir. Şehit doktorumuzun acısı yüreğimizi yakmış, tüm sağlık camiasını derinden yaralamıştır.” diyerek başlayan Türk Sağlık Sen Manisa Şube Başkanı Aydın Akagündüz, “Böylesine korkunç olayların yaşanması yaptırımların ne kadar ağır olması gerektiğini, tedbirlerin en üst seviyede alınması gerektiğini göstermektedir. Sağlıkta şiddete cezayı arttıran ve bu suçu kategorik bir suç olarak tanımlayan düzenleme hayata geçmiştir. Sağlıkta şiddetin kanlı bir vahşet olarak kendini gösterdiği bu olay tüm sağlık kurum ve kuruluşları bir an önce sıfır toleranslı alan ilan edilmesi gerekliliğini, hiçbir silah veya suç aletinin bu kurumların bahçelerine bile alınmaması gerektiğini bizlere bir kez daha göstermektedir. Hastanede bir doktorumuzun silahla katlediliyorsa atılması gereken çok adım vardır. Hastanelere üst araması yapılmadan kimsenin alınmaması bile düşünülmelidir.” şeklinde konuştu. 
Can güvenliğinden yoksun bir şekilde sağlık hizmetlerinin yürütülemeyeceğinin açık olduğunu kaydeden Akagündüz açıklamasını şöyle tamamladı: “Sağlık çalışanları şiddet sarmalından bir an önce kurtarılmalıdır. 
Hastaları hayata tutunmaya çalışırken kendi hayatını kaybetme endişesi yaşamalarına sağlık çalışanlarının artık tahammül edecek sabrı kalmamıştır. Bu nedenle bir kez daha vurguluyoruz; 
Sağlıkta şiddet basit bir mesele değildir. Mutlaka çözüm üretilmesi gereken temel bir sorundur. 
 Şiddet kanlı cinayetlere dönüşmektedir. Bu mesele sadece sağlık camiasının değil tüm Türkiye’nin meselesidir. Bu cinayet, bu katliam sözün bittiği bir yerdir. Herkes şapkasını önüne koymalı ve gereği için üstüne düşeni yapmalıdır. Sözlerime son verirken merhum doktorumuza Allah’tan rahmet, acılı ailesi, yakınları ve tüm sağlık camiasına sabırlar diliyoruz. Hepimizin başı sağ olsun.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ekonomide güçlü bir kadro kurduk, Mehmet Şimşek'e itimadımız tam" Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Ekonomide güçlü bir kadro kurduk, Mehmet Şimşek'e itimadımız tam"


 

Editör: TE Bilişim