CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel Cumartesi günü, referandum çalışmaları kapsamında Makedonya Göçmenleri Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği’ni ziyaret etti. Dernek Başkanı Eyüp Deniz ve üyeleri ile sohbet eden Özgür Özel’e ilgi görülmeye değerdi. CHP’li Özel burada Makedon göçmenlerine neden ‘Hayır’ demeleri gerektiğini tek tek anlattı, örnekler verdi.
SELANİKLİ MAVİ GÖZLÜ DEV NEDEN BAŞKANLIK İSTEMEDİ?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun Pazar günü Manisa ziyareti öncesi Makedon göçmenlerine seslenen CHP’li Özgür Özel şunları söyledi:
"Söylesinler bakalım neden televizyonlarda karşımıza çıkmıyorlar, maddeleri tek tek anlatmıyorlar? Her ailede ‘evet’ ve ‘hayır’ verebilecek bireyler olabilecekken, neden aileleri, göçmenleri, milletimizi bölüyorlar, hayırcılara terörist diyorlar? Biz hep diyoruz, bu bir parti meselesi değil, memleket meselesi. Bu ülkenin tarihine baktığınızda istilaya, işgale, mandaya ve özgürlüğü, bağımsızlığı kaybetmeye karşı hep ciddi direnişleri, ‘Hayır’ deyişleri görürsünüz. Hayır demek çoğu zaman korumaktır. Hayır demek felaketi önlemektir. Atatürk ve arkadaşları ‘Hayır’ demesiydi eğer, bu bayrak inmişti, bu ezan susmuştu. Sorun bakalım onlara! Bizim oralarda, Selanik’te mavi gözlü bir dev var. Atatürk, kurtuluşu başardıktan sonra kuruluş aşamasında yabancı gazetecilerle bir araya geliyor ve ona  gazeteciler 'Ekselansları savaşı kazandınız. Yeni bir ülke kuracaksınız. İngiltere'deki gibi krallık mı, Amerikan tipi başkanlık mı yoksa padişahlığa devam mı edeceksiniz' diye soruyor.  Atatürk'ün cevabı 'Biz egemenliği saraydan alıp kurduğumuz meclise verdik. Halk meclisini seçecek. Bu ülkenin yönetim şekli cumhuriyet olacak. O cumhuriyet meclisi ne görev verirse, ben o görevi yapacağım' oluyor.  Şimdi onlara sorun bakalım, ülkeyi yoktan var eden bir liderin, ordu yokken kuran, para yokken bulan bir liderin kendisi için istemediğine nasıl ‘evet’ diyecekler? "
Göçmenlerin demokrasi ve otoriter rejimleri en iyi karşılaştıracak kişiler olduğunu söyleyen CHP’li Özel;  "Dünyada sadece sekiz ülke parlamenter sistemi bırakmış. Dünyada parlamenter sistemden başkanlığa geçen ülkeler Gana, Afganistan, Nijerya, Sudan gibi ülkelerdir. Burada şunu görmek gerekiyor; güç bir yerde toplanırsa para da bir yerde toplanıyor.  Başkanlık sistemi, ülkeleri zenginleştirmez. Başkanı, ailesini ve yakın çevresini zenginleştirir. Bugün en gelişmiş ülkelerin parlamenter sistemle yönetildikleri ortada" dedi.
BU ÜLKENİN KADERİNİ SİZ DEĞİŞTİRECEKSİNİZ
Özgür Özel’in konuşmanın sonunda verdiği Seyit Onbaşı örneği kadınları ağlattı ve Makedon göçmenleri Özel’i ayakta alkışladı. Özel,
"Hala  kararsızlar var. Kararsızlar, lehimize doğru kaymaya devam ediyor. Demek ki biz anlattıkça kararsız oyları hayıra doğru kayıyor. Ancak anketler artık gösteriyor ki Kemal Bey’in benim veya başka birisinin ikna edeceği bir kararsız kalmadı. Onları ancak ve ancak siz ikna edebilirsiniz. Bu ülkenin kaderini sizler değiştireceksiniz. O gün, Seyit Onbaşı o bombayı sırtına koyup o tabyanın üzerine çıkarken bir ulusun kaderini değiştirdiğini bilmiyordu. Manisa’da ’hayır’ oyu önde çıkar diye bir şey yok. Ortada bir sandık var o sandık Türkiye sandığı. Komşunuzu, öğrencinizi, asker arkadaşınızı, dünürünüzü ikna ederek çözebiliriz bunu. Makedon göçmenleri bunun bir memleket meselesi olduğunun çok iyi farkında ve onlar demokrasiden, Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyetten ayrılmazlar. Seyit Onbaşı da son mermiyi koyarken sadece görevini yapıyordu. Oylar eşit çıkabilir ve son bir zarf kalabilir. İşte o son zarftan çıkacak ‘hayır’ oyunu sen ikna edebilirsen bizim gözümüzde Seyit Onbaşı sensindir" dedi.
 


 

Editör: TE Bilişim