Gündemdeki üniversite yurtlarıyla ilgili tartışmalara değinen Kasapoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan bölümler şöyle:
* Türkiye'nin son 19 yılda sessiz sedasız gerçekleştirdiği devrimlerden bir tanesi de gençlere yaptığı yatırımlardır.
Açık ara dünyanın en güçlü, hem hizmet kalitesi açısından hem de nicel anlamda, en güçlü altyapı bizde.

*1 milyondan fazla Yurt yatak kapasitesi var. 2002'de 190 yurt sayısı varken bugün 774 yurt sayısı var. 182 bin yatak 2002 yılında, şu an itibarıyla ise 724 bin 126. Bu 724 binlik rakamın içerisinde son 19 yılda bizim 182 bin kapasiteden çeşitli nedenlerle yıkıp yeniden inşa ettiğimiz 120 bin yatak var.
* 75 il, 57 ilçe iken bugün 81 il 245 ilçede yurtlarımız var. Kıbrıs'ta binlerce öğrencimiz var. 2002'de rakam 0, şu an itibarıyla orada 5 yurdumuz var. 451 bin öğrenci kredi-burs alıyorken bugün 1.5 milyona yakın öğrenci bu imkandan faydalanıyor.
* Yurtlarımızda kalan öğrencilerimizin sadece barınması değil bizim amacımız. Onlar için en iyisini sunmak. Bu çerçevede de beslenme önemli bir konu. Yurtta kalan arkadaşlarımıza her ay 570 liralık bir katkı sunuyoruz. Eskiden olduğu gibi menüde ne varsa onu almak zorunda değil, açık büfe var.
* Dünyanın en güçlü altyapısı. Otel zincirleriyle rekabet edebilecek derecede de bir genişliğe sahip. Bu rakamı her geçen gün artıracağız.
724 BİN KAPASİTE İHTİYACI KARŞILIYOR MU?
* 30'dan fazla ilimizde boş yatağımız var, yedekler yerleştirilmiş durumda. İhtiyaçları göz önünde bulundurarak bu süreci yakından takip eden bir mekanizmamız var.
* Bu yıla özgü bir yoğunluk var. Biz bu yoğunluğu hem bakanlık olarak hem kamu kurumlarıyla her geçen gün azaltıyoruz. 30 ilde yedeklerimiz tamamlanmış durumda. Özellikle büyükşehirlerimizde yedek sayılarını eritiyoruz.
YURDA YERLEŞEMEYEN ÖĞRENCİ SAYISI NEDİR?
* Yeni açılan yurtlarımızla 725 bin 933 kapasiteye ulaştık. 624 bin başvurumuz söz konusu, bu yıl için. Bu rakam normal şartlarda, pandemi öncesinde 350 binlerde. Bu yıl pandemiden kaynaklı bir yığılmanın sonucu olarak bu rakamı görüyoruz.
* Biz şu an itibarıyla 624 binin 430 binden fazlasını, yüzde 70'e yakınını yurtlarımıza yerleştirdik. Yıllık ortalamamız yüzde 90'lara gelecek. 624 bin başvuru normalde 1. sınıfların başvurusu değil. Üniversitelerin yüz yüze eğitime ara vermesinin neticesi olarak, geçen yıl başvuru almadığımız için hem 1 hem de 2. sınıfların başvurusunu aldık.
* Bu rakamın ikiye katlanmasına rağmen biz tüm bu gençleri barınma noktasında destekleyeceğiz. Barınma ihtiyacı olan her öğrenci TC sosyal güvencesi altında. 10 gün içinde yüzde 70'i yakaladık talebin 2 kat olmasına rağmen, bu çok önemli.
* Sayın Cumhurbaşkanımızın felsefesi ve AK Parti iktidarının politikası, gençlere güven ve gençlerin her alanda desteklenmesi.
* 2019'da başvuru sayısı 374 bin. Bizim şu an itibarıyla yaptığımız yerleştirme 430 bin. Biz 2019'daki talebin çok önündeyiz.

Kaynak: hurriyet.com

Editör: TE Bilişim