Manisa İl Müftüsü Mustafa Soykök’ün açıklaması şöyle:

Asırlar boyunca, sevgi, yardımlaşma ve dayanışma duygularını doruk noktaya çıkaran ve Müslümanlar tarafından, büyük bir coşku ve heyecanla kutlanan Kurban Bayramı’nı idrak etmenin sevinç ve huzurunu yaşıyoruz.

Kurban, bizlere sahip olduğumuz nimetleri inandığımız değerler uğruna feda edebilme iradesi kazandıran büyük bir ibadettir. Bayramlar, toplum hayatımızda fertlerin yalnız olmadıklarını; sevinçlerini, acılarını ve kederlerini paylaşan insanlarla, iç içe yaşadıklarını hissettiren günlerdir. Bayramları bayram yapan unsur, bireysel mutlulukları toplumsal mutluluğa dönüştürmesidir.

İslam’da ibadet olarak icra edilen her amelin, bir şekli ve bir de amacı vardır. İbadetlerin yapılış şekli ve amacının korunarak icra edilmesi hem ibadetin kabulü hem de bireysel ve toplumsal hayatta etkileri bakımından büyük önem arzetmektedir. Kurban Müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılagelen ibadetlerden biri olarak, dini ve sosyal hayatımızda her zaman önemli bir yer işgal etmiştir.

Kurban bir hayvanın kesilmesinin ötesinde, derin manevi ve aşkın anlamları simgelemektedir. Mü’minler kurban kesmekle Yüce Allah’ın kendilerine lütfettiği nimetlere karşı şükran borcunu yerine getirmenin huzurunu yaşamakta, fıtraten insan nefsinde bulunan aşırı mal ve dünyalık sevgisini frenlemekte, bencillik ve cimrilik duygusunu da azaltmaktadırlar.

Kurban ibadeti ifa edilirken samimiyet ve içtenlikle yapılmasına, gösteriş ve riyadan uzak durulmasına özen göstermek gerekir. Bu hususta Kur’an-ı Kerim’de; “Onların (kurbanların) ne etleri, ne de kanları Allah’a ulaşır. Fakat O’na sadece sizin takvanız ulaşır.” (Hac Suresi, 37. ayet) buyurulmuştur. Bu sebeple kurban ibadetini yerine getiren Müslümanlar, bu ibadeti yerine getirirken, esasen nefislerindeki ihtirasları kurban ettiklerine dair yüksek bir bilince sahip olmak durumundadırlar. Zira şehvet, mal ve tüketim çılgınlığı yaşadığımız dünyayı her geçen gün bizler için daha da zorlu hale getirmektedir.

Yüce dinimiz İslam, yapılan her işin, en iyi ve en güzel bir biçimde yapılmasını emretmektedir. Bu nedenle kurban, ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi, hayvana eziyet vermeden süratle tamamlanmalıdır. Kurban ibadeti yerine getirilirken çevre kirliliğine sebebiyet verilmemelidir.

Bilindiği gibi korona virüs (Covid 19) salgın hastalığı ile mücadelemiz devam etmektedir. Bayram sevincinin salgın hastalığın yayılması ile neticelenmesi asla arzu edilen bir durum olmayacaktır. Bayram sürecinde sağlığımızı koruma adına alınan tedbirlere uyma konusunda rehavete kapılmamalıyız. Maske takmaya ve sosyal mesafe kurallarına uymaya devam etmeliyiz.

Toplu bayramlaşma törenlerinden, bayramlaşma esnasında tokalaşma, kucaklaşma ve el öpme gibi davranışlardan salgın hastalık riski nedeniyle bu bayram da uzak durmalıyız. Yaşlılarımız bizlere Allah’ın emanetidir. Hastalığa yakalanmamaları için hassas davranmak önemli bir tutumdur. Bu açıdan özellikle yaşlılarla bayramlaşmalarımızı mümkün olduğu kadar uzaktan hatta telefonla gerçekleştirmek uygun olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, mübarek Kurban Bayramının hayırlara vesile olmasını, Manisalı hemşehrilerimizin, milletimizin ve bütün insanlığın sükun ve huzuruna, barış ve hidayetine vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum."

 

Editör: TE Bilişim