Ağustos ayı belediye meclis toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Cengiz Ergün, MABEM'in başarılı bir yıl geçirdiğinde dikkat çekerek başarılı olan çocukların hepsini tebrik ettiğini ifade etti.

Toplantı çok kısa sürünce Başkan Cengiz Ergün “Olsun birbirimizi görmüş oluyoruz” diyerek esprili bir şekilde meclis üyeleriyle diyalog yaşadı.

SİYASET YAPIYORLAR

Toplantıyı kapatmadan önce Manisa’da su zamları ve kesintileriyle ilgili açıklamalar yapan Ergün şunları söyledi:

“Sosyal medyada su konusunda bir taarruzla karşı karşıyayız. Nedir bu: su…İnsanoğlu için vazgeçilmez olan şey şu. İşte Türkye’nin en çok pahalı suyuna sahipmişiz. Şehir merkezinde, köylerde, ilçelerde neden su kesiliyormuş efendim gibi sorunlarla karşı karşıya geldik.

Biraz önce gurup toplantısında grup meclis üyelerine ben önde bazı bilgileri verdim.   

Maalesef ön göremediğimiz, istemediğimiz bazı şeyleri bayramdan 10-15 gün öncesi bir kere yaşadık. Mevcut Gürle hattından gelen büyük ana hattımızı maalesef Süperonline sanayi hattı çekerken bizim ana borumuzu patlattı.

Bu çok büyük bütün depoları besleyen ana boru hattı. 15-16 kilometrelik bir hat. Maalesef orda bir patlak oluştuğunda bütün suyu boşaltmak zorundasınız. O suyun boşalması zaten bir gün sürüyor. Yerin altına metrelerce inmeniz gerekiyor. Yaptıktan sonra tekrar suyun dolmasını bekliyorsunuz 24 saat, 36 dolmasını bekliyorsunuz. Ve depoya gelmesi 3-4 günü buluyor. 

Bayramdan 2 gün önce ise bu sefer yeni Gürle hattında devasa bir vananın contasının sıyırması sonucu yine 3-4 günlük bir sıkıntı yaşadık.

Sonuç itibariyle istemediğimiz bir süreci yaşadık.

Bunun üzerine bir de Akpınar Ilıca tarafında elektrik kesintileri ve şehrin muhtelif yerlerinde elektrik kesintileri yaşandı.

Yazın ortasındayız ve klimalarının trafolardan aşırı elektrik çekmesi elektrik problemini ortaya çıkardı.

Bu da bizden kaynaklı bir sorun değil. Ancak şehre 2 saat dahi su veremediğiniz zaman maalesef mevcut yapılmış olan depolar şehirdeki bu su kullanımın pik yaptığı temmuz ayında yetersi kalıyor ve su kesintilerine enden oluyor.  

Diyeceksiniz ‘Bunlar bahane değil çözümü sen bulacaksın…’ Ama bazı şeyler elde değil. O contanın sıyırmasını herhalde ben yapıyor değilim.

Ve kırsalda itfaiye tankerleri ile su depolarına su taşıyoruz. Bir köyde günde 200 ton su kullanılıyorsa bakıyorsunuz şuanda bu çıkmış 800 tona. Neden çıkıyor bahçesini suluyor. Bahçesini suladığınız zaman da su azalıyor. Kırsalda susar sarfiyatı çok ciddi oranda arttı.  

Kış aylarında Gürle’den şehre saniyede verdiğimiz su 600 ile 700 litre arasında.  Şuanda bu rakam saniyede 27 litreye düşmüş durumda.

Sonuç itibarıyla her şeye bir çare bulmak bizim görevlerimiz arasında.  11 senedir belediye başkanıyım. Böylesine su seviyesinin düştüğü bir yaz sezonu görmedim. Bunu biz de düşünemedik. Bu kadar kurak geçeceğini hesap edemedik. Çuvaldızı kendimize batıracağız ve gerekli olan ne eksikler be varsa yapılacak, tamamlanacak. Bu sadece merkez için değil tüm ilçelerimiz için geçerli.  Acil ivedi olarak gelecek yıl bu sorunları bir daha yaşatmamak için bizde ilgili dairemize ne gerekiyorsa bunun çalışmaları yapılacak. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın.

Son 5 yılda 600’e yakın sondaj çaktık. 1088 mahalle var aşağı yukarı yarısını yaptık. Ha bunların hepsinden su çıkmıyor.

Bu yaşananları kimse siyasi polemiklere şovlara çekmesin, gündem haline getirmesin. Bu hoş değil ama tabii siyasettir, yapacaklar.  Biz rakamlarla konuşuruz.

Gerçekler de ortada. Maski’nin 20 metreküp kullanıma göre 30 büyükşehre içindeki sıralaması 6.sıradadır.  

Dün akşam İzmir Büyükşehir Belediyesi suya yüzde 11 zam yaptı onu da dillendirsin arkadaşlar. MASKİ önüne gelip protesto yapanlar gitsinler yarın İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önünde de eylem yapsınlar, görelim onları da…   

30 Büyükşehir Belediyesi içerisinde 13 belediye her ay tefe tüfeye göre su artışı yapmakta. Gitsinler Ankara’ya, İzmir’e, şimdi Adana onlara geçti, Adana’ya sorsunlar. Aydın diplerinde, sorsunlar.  İzmir, Mersin, Gaziantep hadi Ak Parti’de o… Samsun, Kayseri, Konya, Balıkesir, Bursa, Erzurum. Hepsinde aynı oran uygulanıyor. Kendi başımıza hareket etmiyoruz.  

Manisa yeni şey taramadı. Sonuçta Büyükşehir meclisi karar aldı, bu karar da uygulanıyor.  

Siyaset yapmak istiyorlarsa ona da saygı duyuyoruz. Bu da doğal.  Bunların bilinmesini istedim, paylaşmak istedim.”

Editör: TE Bilişim