Haber: Ahmet Ünsal

CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, Salihli İlçe Başkanı Hasan Namlı, Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu ve Salihli ve Alaşehir Ziraat Odaları Başkanlarının da eşlik ettiği Çavlu-Adala ve Çapaklı mahallesindeki üzüm üreticilerinin sıkıntılarını dinleyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bu yıl yaşanan doğal afetlerden dolayı üzüm üreticisinin büyük sıkıntı yaşadığını belirterek, Ak Parti’nin geçtiğimiz yıl ki üzüm sezonunda üreticiye verdiği ‘Üzüm 2 Doların altına düşmeyecek’ sözünü hatırlattı.  

Bu yıl büyük sıkıntı yaşayan üzüm üreticisinin mağdur edilmeyecek bir fiyatın açıklanması gerektiğinin altını çizen CHP’li Özel yaptığı açıklamada,  “Manisa’da ilçelerdeki ziraat oda başkanları bir araya geldi. 9 numara üzüm için 13.5 liralık bir fiyat talep açıkladılar. Biz AKP’ye onlar testiyi kırmadan, yanlış ve çiftçiyi mağdur edecek bir fiyat açıklaması yapmadan ve geçen yılki gibi üzümcümüzü, bağcımızı zor duruma düşürmeden AKP’nin genel başkanını atadığı hemşerimiz olan Tarım bakanı olan sayın Pakdemir’ye bir çağrı yapıyoruz. AKP’nin yıllardır övündüğü bir şey var. Aslında övünülecek fiyatlar vermediler. Çiftçinin durumu ortada. Her sene çiftçi geri geri gidiyor. Ama ‘Biz üzümü 2 Dolar’ın altına düşürmedik’ diyorlar. Bugün an itibariyle dolar 7 lira 20 kuruş. Bugün siz üzüme 14 Lira 60 Kuruşun altında açıkladığınız her fiyat yıllardır AKP’nin Manisa’daki çiftçiye ‘2 Doların altına üzüm düşmedi’ diye aslında yeterli olmayan ama kendi koydukları çıtanın da altına düşmüş olacaklar. 9 numara üzüm için 13,5 Lira ziraat odası başkanlarının açıkladığı fiyat hepimizin kırmızı çizgisidir.’’ dedi.  

“13,5 LİRANIN ALTINDAKİ FİYAT ÜRETİCİYİ PERİŞAN EDER’’ 

 

CHP’li Özel açıklamasında, ziraat odası başkanlarının talebi olan 9 numaralı kuru üzümdeki 13,5 lira fiyatın altında yapılan açıklamanın üzüm üreticisini mağdur edeceğini ifade etti.  

CHP’li Özel, Ak Parti hükümetine çağrıda bulunarak şu ifadelere yer verdi;  

“CHP olarak AKP’ye çağrımız. Eğer sözünün eriyseniz, 2 doların altında fiyat açıklamadık diyorsanız, açıklamanız gerek fiyat 14 Lira 60 Kuruşun altında olmamalıdır. Fiyat 13,5 liranın altında olursa bu çiftçi perişan olur. Altında olursa hemşerimiz Tarım Bakanı Sayın Pakdemirli Manisalı hemşerilerinin yüzünü yere düşürmüş olur. Biz bunu eleştiririz. Açıklanacak fiyatı dikkatle takip edeceğiz. Ziraat odası başkanlarının açıkladı 13,5 liralık fiyata yetmez, ama kırmızı çizgimizdir diyoruz. AKP sözünü tutacaksa söylediğimiz fiyat altında bir açıklama yapmamalıdır.’’ 

“BU ÇİFTÇİYİ VE ÜZÜMCÜYÜ AĞLATMAYIN’’ 

CHP’li Özel açıklamasının son kısmında, önümüzdeki ay içerisinde açıklanması beklenen üzüm fiyatının yakından takip edeceklerini ve beklenen fiyat altında açıklama olduğu takdirde parti olarak tepki koyacaklarını ifade etti.  

CHP’li Özel açıklamasında;  

“Geçen yıllardan gelen borç var. Bu sene iklim dengesizliklerinden dolayı kaybeden bağcının zor durumu var. Üstüne yaşanan dolu afetleri var. Yaş üzümün satılamamasından kaynaklı çiftçinin cebine sıcak para girmedi. Bunun yarattığı mağduriyet var. Çiftlerimiz diyor ki ‘İlaç satana borcumuz var. Bankaya borcumuz var. Hepimizin piyasa borçları var. Bizi ezdirmeyin’ diyorlar. Biz bu talepleri takip ediyoruz. Nasrettin Hoca’nın dediği gibi testi kırılmadan AKP’ye çağrı yapıyoruz. Testi kırıldıktan sonra başında ağlamanın kıymeti yok. Bu çiftçiyi ve üzümcüyü ağlatmayın. Üzüm meselesini Manisa’nın özel konumundan dolayı bir milli mesele olarak görüyoruz. Üzümcünün her zaman yanındayız. Mağduriyetlerine asla sessiz kalmayacağız.’’ İfadelerine yer verdi.  

CHP’li Özel açıklamasının ardından CHP Manisa milletvekilleriyle birlikte üzüm bağlarında incelemede bulundu. 

Manisa Haberleri, Manisa, Haber, Bel, Wikipedia, Haberler, Manisahaber,

Editör: TE Bilişim