Yaşanan salgın sürecinde gelirleri büyük ölçüde azalan vatandaşlardan bankalara borcu olanların sayısında geçen yıl 2 milyon 107 bin kişilik artış yaşandığını belirten Başevirgen, “Esnafından çiftçisine, emeklisinden öğrencisine kadar ülkemizde neredeyse herkes borçlu. 2019 yılı sonunda 31 milyon 897 bin kişi olan bankalara ve finansman şirketlerine tüketici kredisi ve kredi kartı nedeniyle borçlu vatandaş sayısı 2020 yılı sonunda 34 milyon 4 bin kişiye kadar çıktı. Türkiye’deki aile sayısının 24 milyon olduğu dikkate alındığında bir aileden sadece bir kişi değil birden çok kişi aynı anda borçlu.” Dedi.

Son hafta tüketici kredilerinde 2,9 milyar liralık, kredi kartlarında da 2 milyar liralık artış yaşandığını söyleyen Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “İktidarın, salgına karşı alınan önlemler nedeniyle işini kaybeden, işini kaybetmediği halde geliri azalan, zorunlu izne çıkarılan vatandaşlara temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için bankalardan borçlanmayı adres göstermesi, vatandaşların bankalara olan borcununun geçen yıl yüzde 41 oranında büyümesine yol açtı. Her gün ekonomik zorluklar nedeni ile feryat eden vatandaşların sesine kulak tıkayan iktidar ise hala vatandaşına yeterli desteği sağlamıyor.” Diye konuştu.

Yüksek enflasyon ve fahiş zam altında ezilen ve geliri azalan işçi, emekçi ve emeklilerin, çiftçi ve esnafların borç düzenlemelerinin ise faizli kredi ve birkaç aylık ertelemenin ötesine gidemediğini ifade eden Bekir Başevirgen, “İktidar, bu kadar feryada rağmen borçları yapılandırmıyor. Bir an önce mağdur olmuş tüm kesimleri kapsayan gerçekçi ve ödenebilir bir borç yapılandırması hayata geçirilmeli, faizler silinmeli, esnaf ve vatandaşlar için haciz ve icra işlemleri durdurulmalıdır.” Dedi.

Editör: TE Bilişim