CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban ve CHP Yunusemre İlçe Başkanı Av. Yalçın Arcak ve CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca yaptıkları açıklamayla kentteki yurt sorununa değindi. 
Balaban yaptığı açıklamada ilk olarak, her yıl artan işsizlik sorununa değindi. 

CHP’li Balaban, TÜİK verilerine göre Türkiye’de 11 milyon gencin iş aramadığının altını çizerek şu ifadelere yer verdi:

“Yani 11 milyon gencimiz ne okuyor ne de iş arıyor. Çünkü gençlerin umudunu çaldılar, geleceğe umutla bakmalarına engel oldular. Türkiye işsizlik oranında Avrupa ülkeleri arasında 3. sırada zaten artık hepimiz biliyoruz ki 19 yıllık AKP iktidarı sonucunda Türkiye’nin ilk üç sırada yer aldığı olumlu tek bir liste kalmadı. Kadın cinayetlerinde, işsizlikte, yoksullukta, mutsuzlukta ilk sıralarda yer alan ülkemizde tüm bu sorunlara çözüm, pandemi sürecinde bir kez daha kıymetini anladığımız sosyal devlet anlayışının hakim olmasından geçmektedir. İşsizlik hem bir sonuç hem bir neden. Niye neden? İşsizlik, bugün bir ailenin sofrasında bırakın haftada biri ayda bile bir kez et olmamasına neden, anne babaların çocuklarını okutamamalarına neden, işsizlik arkadaşlar intiharlara neden, bu işsizliğe hiç mi çözüm bulunamazdı? Ancak iktidar partisi ekonomiyi damada teslim etti, 128 milyar dolar rezervimiz bir anda yok oldu, bugün Euro 10 lirayı geçti. Dolar 10 lira sınırına ulaştı, bu ekonomik buhrandan bizi kurtaracak olan liyakatli, işinin ehli kadrolardır, bu ekonomik buhrandan bizi kurtaracak olan ülkenin gerçek vatanseverleri CHP’lilerdir.”

Açıklamasında günlerdir Türkiye’nin gündeminde olan yurt sorununda değinen CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, CHP’li Belediyelerin yaşanan yurt sorununa çözüm bulmaya çalışırken, MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin bu soruna duyarsız kaldığını ifade etti. 
CHP’li Balaban açıklamasında şunları kaydetti:

“Günlerdir takip ettiğimiz, hepimizi üzen bir durum daha var ki, gençlerimiz sokakta kaldı. Fahiş yurt fiyatlarına, ev kiralarına, yetersiz KYK yurtlarına karşı öğrencilerimiz barınamıyoruz diyerek sokaklarda kalmaya başladılar. Ülkenin aydınlık yüzü olacak olan üniversiteli gençlerimiz başlarını sokacak bir oda dahi bulamamışken birileri çıkıp ‘gözünüze dizinize dursun’ diyor, kendileri 1000 odalı saraylarında yaşarken gözlerine dizlerine durmuyor, şatafatlı sofralarda yüz binlerce lirayı sokağa atarken gözlerine dizlerine durmuyor.  Üzülerek söylüyorum ki şehrimiz Manisa’da da durum farklı değil, ev kiraları bu süreçte iki buçuk kat artmış durumda, kiraları, bırakın bir öğrencinin çalışanların bile ödemesi gün geçtikçe zorlaşıyor. Manisa’da da öğrencilerin yurt sorunu devam ediyor. Ama İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızın girişimi ile durumu olmayan öğrenciler için kalacak yerler ayarlanırken Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Cengiz Ergün Manisa’nın sorunlarına olduğu gibi öğrencilerin sorunlarına da kör, sağır ve dilsiz. Buradan vatandaşlarımıza bir kez daha sesleniyoruz, sorunun farkındayız, yaşadığımız acıların, zorlukların farkındayız, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da dediği gibi oylarınızdan çok sorunlarınıza talibiz. Artık vatandaşlarımız da çok iyi biliyor ki tüm bu sorunları çözerse CHP çözer, ilk seçimde iktidara gelecek ülkemizin kaynaklarını halka aktaracak tüm bu sorunlara çözüm bulacaktır.”

“KİRALAR 2500-3000 LİRA’YI BULDU”
CHP Yunusemre İlçe Başkanı Av. Yalçın Arcak ve CHP Yunusemre İlçe Gençlik Kolları Başkanı Av.Mehmet Arslan, Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin Uncubozköy’deki Sağlık Kampüsü’nü ziyaret ederek üniversite öğrencilerinin sıkıntılarını dinledi. 
Üniversite öğrencilerinin en büyük probleminin Manisa’da artan kira fiyatları olduğuna dikkat çeken CHP’li Arcak, özelikle üniversitelerin açılmasıyla birlikte kira fiyatlarının 2500-3000 liralara kadar yükseldiğini dile getirdi. 

CHP’li Arcak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“2021-2022 eğitim-öğretim yılı, tüm okullarda olduğu gibi ne yazık ki üniversitelerde de pandemi için gerekli önlemler alınmadan açıldı. Bununla birlikte üniversitelilerimiz için beslenme, barınma, ulaşım gibi sorunlar anlamında Cumhuriyet tarihimizin en sıkıntılı dönemini yaşıyoruz. Bu yıl üniversiteye yerleşen öğrencilerin barınma sorunu had safhaya ulaşmıştır. Her kentte bir üniversite açan siyasal iktidar, nedense üniversite açtığı yerlere yaşanabilir nitelikli ve yeterli sayıda yurt yapmamaktadır. Kamu kaynakları bu gibi önemli sorunlar için harcanacağına, yandaşlara peşkeş çekilmektedir. Bunun sonucu olarak da yoksul ve dar gelirli ailelerin çocukları özellikle özel yurt ve ev kiralarının yüksek olduğu büyük şehirlerde, denetimsiz cemaat ve tarikat yurtlarına terk edilmektedir. Tüm ülkemizde olduğu gibi Manisa'da ve Celal Bayar Üniversitesinin merkezi olan Yunusemre ilçemizde de yurt sıkıntısı ve yüksek kiralar gençlerimizi çok zor durumda bırakmıştır. Özellikle sağlık kampüsünün bulunduğu Uncubozköy ve çevre mahallelerdeki kiraların yüksekliği inanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Kiraların 2500-3000 liradan başladığı bir yerde öğrencilerimizin nasıl barınacağının yetkililere sorulması elzemdir. CHP olarak yüksek ev kiraları ve yetersiz yurtlar nedeniyle barınma sorunu yaşayan gençlerimiz için AKP iktidarını görevini yapmaya davet ediyoruz. Öğrencilerimizin önceliği, insanca yaşayabilecekleri beslenme ve barınma hakkı bir anayasal hak ve sorumluluktur. Kendine devasa saraylar yapan, New York'a gökdelen diken Erdoğan, ülkemizin çocuklarını sokaklarda sabahlamaya mahkum bırakmıştır. Türk gençliği AKP iktidarının rezilliğini de CHP belediyelerinin sosyal belediyeciliğini de net bir şekilde görmektedir. İktidara geldiğimizde gençlerimizin tüm sorunlarını çözeceğimize söz veriyoruz.”

“ÜLKEMİZ İÇİN UTANILACAK REZALET MANZARASIDIR”
CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca ise, Türkiye’de yurt bulamayan üniversite öğrencilerinin parklarda yatmasının bir ülke için utanç verici bir durum olduğunu ifade ederek, kamuya ait olan misafirhaneleri ve konutları üniversite öğrencisinin kullanımına açılması gerektiğini belirtti. 
CHP’li Gürtunca yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

“İktidarın devlet yurtları konusunda yıllardır uyguladığı umursamazlık politikasının getirdiği noktadayız. Bir yandan dünyanın en büyük havaalanlarını köprülerini yaptık iddiası öbür yanda geleceğimize barınacak yurt yapmama onları cami avlusunda veya parklarda sabahlatma gerçeği. Ülkemiz için utanılacak rezalet manzarasıdır. Biz Cumhuriyeti gençlere emanet eden, savaştan yeni ve yoksul çıkan bir ülkenin kıt kaynaklarından gençlerini Avrupa'ya bilim geliştirmeye gönderen anlayışız. İktidara bu konunun öncelikli çözümü tüm kamu konutlarının açılması ve gençlerimize acil barınma desteğinin verilmesidir. CHP belediyeler şuanda üniversite öğrencilerinin yurt sorununa çözüm bulmak için harekete geçti. Eğer bu soruna nasıl çözüm bulacakları konusunda kafalarında bir düşünce yoksa, CHP’li belediyelerin yaptıkları çalışmaları örnek alsınlar. Ülkemizin geleceği olan gençlerimiz şunu bilsin ki CHP iktidarında ülkemizde yurt sorunu kökten çözüme kavuşacaktır.”

Editör: TE Bilişim