Jurna Türkiye'nin haberine göre KYK kredi borçları birçok öğrencinin ve yeni mezunun kabusu oluyor. Maddi zorlukların üstesinden gelmek amacıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde bulunan Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun öğrencilere verdiği KYK kredisi olarak bilinen öğrenim kredileri asıl borcu üzerine her taksit için Yİ-ÜFE borcu da eklenerek geri talep ediliyor.
Ödeme vadelerinde yeni mezunların iş bulamaması ya da düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalması gibi toplumun geneline yayılmış nedenlerle ödenmediği anda Amme Alacaklarının Tahsili Hakkında Kanun’a göre vergi daireleri tarafından ilk taksitte bir yıllık borç, ikinci taksitin ödenmemesinden sonra ise bütün borç tahakkuk ettiriliyor ve tahakkuk tarihlerinden itibaren bu Yİ-ÜFE borçları da eklenmiş bu borçlara günlük gecikme faizi uygulanıyor. Gecikme faizi ile beraber borç kar topu gibi katlanarak büyüyor ve iyice içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Bir süre sonra ise büyüyen bu borçlara ilişkin Vergi Dairesi tarafından ödeme emri gönderilip haciz işlemleri uygulanmaya başlıyor.
Bu şekilde haksızca büyüyen borcun ödeme emrine karşı borçlunun açtığı iptal davasını reddeden Rize İdare Mahkemesi’ne karşı istinaf yoluna yapılan başvurudan sonra Samsun Bölge İdare Mahkemesi bu uygulamanın hukuka aykırı olduğuna hükmetti.
Karar ile ilgili ulaştığımız borçlu vekili Avukat Baran Kaya: “Kendi borcum için önceki yıllarda açtığım davanın kamuoyunda yer bulmasının ardından yeni mezun bir borçlu tarafıma ulaştı ve bu davayı açtık. Yerel Mahkeme borcun usule uygun olduğuna karar verdi. Bunun üzerine biz de istinaf yoluna başvurduk. İstinaf başvurumuzu inceleyen Samsun Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi, 6183 sayılı kanunun 37. maddesi gereği borç tahakkuk ettirilmeden önce borçluya tahakkuka ilişkin bir ihbarname göndermesi, bu ihbarname ile borçluya 30 gün süre verilmesi gerektiği ancak bundan sonra borcun tahakkuk edeceğine bu nedenle usulsüz tahakkuk edilen borç için gönderilen ödeme emrinin dolayısıyla haciz işlemlerine başlamanın hukuka aykırı olduğuna hükmetti ve ödeme emrini iptal etti.” dedi.
“Bugüne Kadar KYK Borcunu Gecikme Zammı ile Ödeyen Herkes Bu Kısmı Fazladan Ödedi”
Bunun çok önemli bir karar olduğunu ve kesinleştiğini belirten Av. Baran Kaya: “Bazen bu gecikme zammının ana borcun 2-3 katına kadar çıktığını görüyoruz. Borçlular için bu borç içinde en ağır yükü bu zamlar oluşturuyor. Ama normalde borç tahakkuk ettirilmeden gecikme zammı uygulanamaz. Maalesef Vergi Daireleri bütün KYK borçları için süreci bu şekilde işletiyor. Yani bugüne kadar KYK borcunu gecikme zammı ile ödeyen herkes bu kısmı fazladan ödedi. Vergi Daireleri bu borçları haksız yere tahsil etti.” dedi.
“Gecikme Zammını Ödeyenlerin Geri Talep Etmesi Gerekir”
Geçmişte bu miktarları ödeyenler için ise gecikme zammını ödeyen bütün KYK borçlularının bu miktarları geri talep etmesi gerektiğini söyleyen Av. Kaya, kendisine ödeme emri gelen bütün borçluların ise dava açarak en azından borçların gecikme zammı kısmından kurtulabileceklerini söyledi.
İşte o karar:

Editör: TE Bilişim