CHP Manisa İl Başkanlığı Binasında yapılan açıklamaya CHP Manisa İl Başkanı İsmail Çalışkan, İl Başkan Yardımcıları Mimar Heval Turan ve İnşaat Mühendisi Nuh Reşat Oğuz katıldı. 

CHP Manisa İl Başkanı İsmail Çalışkan, ülkemizin son günlerinde büyük bir felaketle karşı karşıya kaldığını, 50 bin yakın insanın hayatını kaybettiğini belirtti. Çalışkan, fay hattı üzerinde yer alan Manisa’da hiçbir çalışmanın, hiçbir yapılanmanın olmadığını söyledi. 

CHP İl Başkan Yardımcısı Mimar Heval Turan, “Cumhuriyet Halk Partisi Manisa İl Örgütü olarak Cengiz Ergün'e soruyoruz.  Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün 26 Şubat 2023 tarihinde belirttiği yazıya istinaden soruyoruz.  30 senelik kaç bina var? 40 senelik kaç bina var?  50 senelik kaç bina var?  Ayrıca sizin döneminizde kaç bina yapıldı? Kaçak yapılan mühendislik hizmeti almamış kaç bağımsız bölüm imar affından faydalandırıldı, bilmek istiyoruz. Buralarda kaç kişi yaşamaktadır?  Manisa'yı 14 yıldır siz yönetiyorsunuz ve ayrıca sormazlar mı siz ve ortağınız 20 yıldır iktidarsınız. 20 yıldır arazi ve tarlaları imara açarken neye dikkat ettiniz. Sahiplerine mi, kat sayılarına mı, elde edilecek ranta mı? Yoksa fay hattından geçip geçmediğine mi, jeolojik ve jeofizik rapor sonuçlarına mı, yoksa konusunda uzman kişilere mi danıştınız.  Sizin dönemlerinizde Manisa'nın yapı stoğu yaklaşık iki katına çıkmışken binalarının yüzde 60-70 yıkılacağını öngörüyorsunuz demek ki yeteri kadar risk analizi yapmamışsınız, doğru jeolojik ve jeofizik çalışması yapmamışsınız, fen ve bilim adamlarına kulak asmamışsınız, deprem fay hatlarının yerlerine ve onların üreteceği deprem büyüklüklerini göz önüne almamışsınız. Merkezi hükümet bile yıkımın olduğu yerde zemin+3, 4 kata kadar yapacaklarını belirtirken siz imara açtığınız, inşaat yaptırttığınız arazilere kaç kat verdiniz? Yıkılacağını öngördüğünüz yüzde 60-70'in içinde Manisa Meydan Projesi var mıdır?  "Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü hocalarımızla bir komisyon oluşturduk. Komisyonun çalışmalarını başlattık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünü dahil ederek hatta İnşaat Mühendisleri Odası’ndan da destek alarak el birliğiyle Manisa’nın röntgenini çekme noktasında çalışmalara başladık" demişsiniz. Bu çalışmada neden Jeoloji ve jeofizik uzmanları, şehir plancıları ve mimarlar yok. Daha yeni 1/5000'lik plan hazırlattınız, peki bu planda bitişik nizamı sorguladınız mı?  Yol genişlikleri, afet zamanı ulaşımı sekteye uğratacak boyutlarda mı? Ben söyleyeyim, hiçbir şeyi dikkate almadınız!  Master plan yeni mi aklınıza geldi. Sizin ve ortağınızın yönettiği Manisa'nın yaklaşık yüzde 50’si, son 19 yılda inşa edilmedi mi? Bunların hepsini Cengiz Ergün'e soruyoruz. Aslında cevabını biliyoruz. Bu işin altından kalkabilecek ne beceriye ne bilgeye ne de liyakate sahip değilsiniz. Bunların anladıkları tek şey kader, fıtrat, rant ve paradır” diye konuştu. 

CHP Manisa İl Başkan Yardımcısı İnşaat Mühendisi Nuh Reşat Oğuz, “Cengiz Ergün Manisa’da Maraş gibi bir deprem olursa yüzde 70’inin yıkılacağını söylüyor ama yani 14 senedir belediye başkanı olan bir kişisi. 14 gündür bir belediye başkanı değil. 14 sen sonra bu kadar sorumlu bir kişisinin böyle bir açıklaması yapması çok yanlış. Her şeyden önce halkı paniğe sevk ediyorsunuz. Diyorsunuz ki Manisa’nın yüzde 70’i yıkılabilir. Bu insanlar nereye gidecek şimdi. Nerede yatacak? Sorduğumuz sorular ortada. Fay hatlarını mı dikkate aldınız, MTA’nın haritalarını mı incelediniz, bir yeri imara açarken, kat yüksekliğini belirlerken zemin değerlerine mi baktınız. Sizin Manisa’ya geldiğinizde yaptığınız ilk yapmanız gereken bazı kurumları niye şimdi oluşturuyorsunuz.  Sizin bugün Manisa’nın röntgeni değil MR’ı çekiyor olmanız lazımdı. Siz Manisa’nın yerlisisiniz. Müteahhitlik yapan bir insansınız, bu işleri bilen, birçok bina yapan bir insansınız. Uzmanlarla çalışmanız lazımdı. Biz zannediyorduk ki Manisa’da çalışma yapılıyor, yeni yerler imara açıldı, biz bütün bu çalışmaları yaptınız zannettik. Şimdi anladık ki belediye başkanımız deprem haberlerini izledi. O da bir paniğe kapıldı. Onun da haberi yok. O rakamları kimden aldınız. Bugün röntgen çekmek değil MR çekip kılcal damarlarına girmek durumunda olmanız gerekiyordu. Cengiz Ergün’ün görev süresinin bitmesine 1 yıl kalmışken röntgenini çekeceğiz diyor” dedi.

Kaza ihbarına giden polise pastalı sürpriz Kaza ihbarına giden polise pastalı sürpriz

Editör: Ali Gözen