Valilik makamında kısa ziyaretin ardından toplantı salonunda, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kentte yapılan yatırımlarla ilgili bilgi verdi. Manisa’ya 2016 yılına kadar 16 milyon 314 bin lira yatırım yapıldığını açıklayan Bakan Eroğlu, 2016-2019 yılları arasında da 112 milyon 743 bin lira yatırım yapılmasının planlandığını ifade etti.
Bakan Eroğlu, “7 tesisimizin temelini atacağız. Bunlardan özellikle Alaşehir’deki barajı ve sulaması var. Demirci’ye 5 baraj yapıyorum. Kuzuköy Barajı’nın temelini atacağız. Gördes Kobaklar Barajı temeli atacağzı. Spil Dağı oksijeni bol muhteşem bir mekan. Ben bir gece neredeyse 10 yaş gençleştim. Spil Dağı muhteşem bir tabiat parkı kurduk. Kula’da dere ıslahları yapıyoruz. DSİ tarafından 6 tesisin temeli atılacak. Ormanlık açısından burası çok önemli.  Temel atılacak tesislerden 3 baraj ve sulama, 1 gölet, 2 dere ıslahı ve orman genel müdürlüğü paket tesisi var. Bunların toplam maliyeti 99 milyon liradır.
Manisa’ya her gelişinde heybesinin dolu geldiğini ifade eden Bakan Eroğlu, 2017 yılındaki ziyaretinde 88 müjde verdiğini ve 702 milyonluk yatırım yaptıklarını dile getirdi. Yapılan yatırımlardan 47’sinin bittiğini, 41 yatırımın devam ettiğini kaydeden Bakan Eroğlu, bazı yatırımlarda firmalarla sıkıntı yaşandığını ve firma değişikliğine gidildiğini belirtti. Yaşanan sıkıntılarla ilgili bürokratlara talimat veren Bakan Eroğlu, Akhisar’da bitirilemeyen baraj için firmanın 3 vardiya çalışmasını istedi.
 
Bakan Eroğlu, “Manisa’mıza hükümetimiz büyük önem veriyor. 2003 yılında burada doğru dürüst hiçbir yatırım yoktu. Ormancılık hak getire. Şimdi ormanlar kırsal kalkınmanın lokomotif oldu. Geçen yılı sonu itibariyle Manisa’ya 25 milyar liralık yatırım yapıldı. 24 baraj ve göleti bitirdik. 22 baraj ve 6 gölet inşaat halinde. Bitirmek için gece gündüz çalışıyoruz. 36 baraj 16 göletle Türkiye’den en çok baraj ve göletlere sahip il olunacak. 172 bin dekar alanı sulamaya açtık. Eski Türkiye artık yok. 86 milyon fidanı toprakla buluşturduk, 4 şehir ormanı yaptık. Manisa’da şifalı bitkiler var. Şifalı bal üreteceğiz demiştik. 7 bal ormanı kurduk. Arıcılığa tam destek veriyoruz. Türkiye’de 407 bal ormanı kurduk. Dünyadan arılar çekilse ekolojik sistem çöker ” dedi.
 
SPİL' SAĞLIK TURİZMİ MÜJDESİ

Spil Dağı’nda muhteşem bir sağlık turizminin doğduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de uzun gölde şimdi yer bulunmuyor. Allah nasip ederse biz burayı dünyanın en muhteşem tabiat parkı haline getiriyoruz. Spil Dağına teleferik de yapıyoruz. Spil sağlık turizminin merkezi olacak. Manisa’ya yatırımlar yağmur gibi yağıyor.” 
 
GEDİZ'DE BALIK AVLANABİLECEK Mİ?

Gediz’de ne zaman balık avlanacak sorusuna Bakan Eroğlu, “Gediz havzası eylem planını yaptık. Her kuruma görev yüklendi. Biz Gediz nehrinin ıslahı, erozyon, ağaçlandırma çalışmaların yaptık. Şimdi Manisa’nın arıtma tesisi kaldı. Burası büyükşehir belediyesinde. Bu gecikti. Katı atık bertaraf tesisi için yer verelim dedik. Yıllarca ben gayret ettim. Büyükşehir belediyesi atık su tesislerini yapma görevi var. Bu iki şey gecikti. Kirlilik büyük ölçüde azaldı. Atık su arıtma tesisi devreye girdiğinde tertemiz olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sıkı denetime aldı. Kirleten mutlaka cezalandırılır. Seçim falan dinlemeyiz. Biz zaten yola devam ediyoruz. Recep Tayyip Erdoğan ağır siklet öbürleri tüğ siklet. Öbürlerinin işi tamam. Seçim zamanı diye kimseye müsamaha gösteremeyiz. Kirletiyorsa cezalandırırız” diye konuştu.
 
2017 yılı son 44 yılın en kurak yılı olduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, “Türkiye’de belirli yıllarda kurak oluyor. Ben çok iyi hatırlıyorum. 1972 yılı çok kurak geçmişti. 1994 yılı kuraktı. 2014 yılı kuraktı. Ancak pek çok ilde susuzluk olabilir. Ama su sıkıntısı çekilmedi. Biz 525 baraj, 1000den fazla gölet yaptık. Bunlar sayesinde biriktirdiğimiz suyu verdik. Ancak şunu söyleyeyim. Bu seneye baktığımız zaman geçen seneden biraz daha iyi. 1 Ekimden bu güne kadar 531 milimetre yağış olması gerekirken 445 milimetre yağmış. Bir azalış var. Ayrıca Manisa’da özellikle son zamanlarda mayıs ayında çok yağış düştü. Mayıs bizi kurtardı. Uzun dönemde Manisa’ya 33 milimetre yağış düşerdi bu yıl 58 milimetre düştü.
 
BARAJLARDA SU SIKINTISI YOK

Türkiye için de geçen yıl büyük bir sıkıntı vardı. Ama Allaha şükür barajlarda biriktiğimiz su ile içme suyunda şuanda yüzde 44 dolu. Sulama maksatlı barajlarda yüzde 52 si dolu. Enerji maksatlı barajlarda yüzde 52 dolu. İstanbul’da barajlarda doluluk yüzde 86. Ankara’da iyi, İzmir’de yüzde 46. Bursa’da da yüzde 98 doluluk var. Büyükşehirlerde sıkıntı yok. Diğer illerde Güneydoğu Anadolu’da Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa’da sıkıntı olması söz konusu. Kilis’te sıkıntı nüfus artışı olmasından kaynaklanıyor. 130 bin Suriyeli geldi. Bizim hesaplar altüst oldu. Yeni baraj yapıyoruz. Oradaki sıkıntıyı da kaldırıyoruz. Şuanda sulama ve içmede herhangi bir sıkıntı yok.  Sulama birliklerinde değişik sıkıntılar oldu. DSİ işletsin denildi, en son çıkan kanunla sulama birliklerini DSİ’ye bağladık. Sulama birliklerinde başkanlar tayin edildi. Bütün çiftçilerimize bir arıza çıktığı zaman DSİ’nin tüm imkanları seferber olacak” dedi.

4 Haziran itibariyle barajların açılıp kanallara su verileceğini kaydeden Bakan Eroğlu, vatandaşları kanallara girmemesi konusunda uyardı. Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyanın her yerinde kanal var. Ama eğitimli hiç kimse akıntılı kanala girmez. Genç kendine güveniyor giriyor. Kanalda kuvvetli akıntı var. Kanaldan çıkması mümkün değil. Dünyanın hiçbirinde kanal etrafında korkuluk yok. Biz mecbur kaldık korkuluk yaptık. Sizden ricam su verileceği zaman hiçbir çocuk kanalda yüzmeye cesaret etmesin. Sonu çok acı oluyor. Yüzme şampiyonu bile olsa kurtulması mümkün değil. Onun için dikkatli olalım. Medyaya da büyük iş düşüyor.”

 

Editör: TE Bilişim