Başkan Zeyrek'ten önemli mesajlar Başkan Zeyrek'ten önemli mesajlar

Tarım Teknolojileri ve Mekanizasyon Daire Başkanı Mustafa Gezici’nin başkanlığında gerçekleştirilen ve alanında öncü 7 traktör firmasının da katıldığı toplantı 12.05.2022 tarihinde İl Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda düzenlendi.

Proje ile sanal gerçeklik yaşatan VR gözlüklerin kullanılması ve bu sayede traktörlerin devrilme sürecindeki o ürkütücü anı sürücüye hissettirerek gerekli güvenlik tedbirlerini alması amaçlanıyor. Sanal gerçeklik teknolojisiyle traktör kazalarındaki riskleri ve etkilerini senaryolaştırarak simülasyonlara dökmek ve bunları sürücünün görsel ve işitsel olarak yaşıyormuşçasına deneyimlemesini sağlayarak davranış değişikliğine gitmesi hedefleniyor. 

Toplantıda görüşlerini aktaran Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; “Manisa, 2022 yılı Ocak ayı sonu itibariyle 96.794 adet traktör mevcudu ile Türkiye’de en fazla traktöre sahip İl konumundadır. Bu Ülke genelinin %8 ini teşkil etmektedir.

Traktör kazalarında maalesef ki ölüm oranı %70 tir. Manisa İl Emniyet Müdürlüğü ve Manisa İl Jandarma Komutanlığı verilerine göre 2020 ve 2021 yıllarında Manisa İl sınırları içerisinde yaşanan trafik kazası sonucunda 59 kişi olay mahallinde hayatını kaybetmiş, bu ölümlerin 40’ı traktör kaynaklı kazada meydana gelmiştir. En çok kaza yaşanan ilçelerimiz Akhisar (46), Alaşehir(44) ve Salihli(51)’ dir.  17 İlçe toplamında 385 kaza söz konusu olmuştur.

Ölümle sonuçlanan traktör kazalarında en çok yaşanan durum genellikle devrilme kaynaklıdır. Halen pek çok traktörün devrilme koruma sistemi (rops demiri,  traktör kabini) olmadan kullanılması devrilmeye bağlı ölümleri artırmaktadır. Traktör kullanıcılarımız maalesef çeşitli sebeplerden dolayı Rops demirini kullanmaktan imtina etmekte ya da çıkarmaktadır.

Traktör kullanıcılarımızda farkındalık oluşturmak ve gerekli tedbirleri almasını sağlamak amaçlı projemizi gerçekleştiriyoruz. Projeye katkı sunan tüm paydaşlarımıza ve Bakanlığımıza teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

Tarım Teknolojileri ve Mekanizasyon Daire Başkanı Mustafa Gezici; “Ciddi yaralanmalara ve ölümlere sebep olan traktör kazalarının azaltılması için çiftçilerimizde farkındalık oluşturulması ve geleneksel hale gelmiş davranışlarından vazgeçirilmesi gerekmektedir.
Bu projede çıkış noktamız kişi davranışlarını değiştirmede bilgi temelli eğitim programlarının yanı sıra görsel etkileşimden de yararlanmaktır. Amacımız, gerçek ve sanalın birleştiği metaverse dünyasına adım attığımız bu yüzyılda sanal gerçeklik yaşatan VR Gözlükleri kullanarak traktörlerin devrilme sürecindeki o ürkütücü anı kullanıcıya hissettirerek güvenlik tedbirlerini almasını sağlamaktır” dedi.

Toplantıya; Tarım Teknolojileri ve Mekanizasyon Daire Başkanı Mustafa Gezici, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Bakanlık Koordinatörü Necdet Kurul, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gökmen Kaya, Bakanlık Proje yetkilileri, Traktör Firmalarının Temsilcileri ile İl Müdürlüğü proje sorumluları katıldı.
 

Editör: TE Bilişim