Manisa'nın Soma ilçesinde Muharrem ayında tutulan 12 imam orucunun beşincisi tutuldu. Alevi nüfusunun yoğunlukta olduğu Soma'da vatandaşların oruçlarını açmaları için her gün iftar yemeği veriliyor. Alevi Kültür Dernekleri Soma Şubesi Başkanı Aysun Gökçe, Alevilerin Muharrem ayı içinde Kerbela’da yaşanan şiddetten dolayı kendilerini birçok şeyden mahrum bırakarak oruç tuttuklarını dile getirdi. 
Her gün birkaç ailenin bir araya gelerek dernek çatısı altında iftar yemeklerini düzenlediklerini belirten Dernek Başkanı Aysun Gökçe, "Muharrem orucunu genelde Alevilere mal ederler ama aslında Muharrem orucu Alevilikten öncesi Hz. Adem'den bugüne kadar geldiği söylenmektedir. Bunun bence ispatı da Hz. Hüseyin'in Muharrem'in 10. gününde şehit edildiği söylenir. Yani Muharrem orucu diye bizim bir orucumuz var. Bütün insanlığın doğduğu günden bu yana bu oruç tutulmakta. Ama ne hikmetse bu oruç Alevilere mal edilmiş. Biz bundan çok hoşnutuz. Bize mal edilmiş olmasından bir rahatsızlığımız da yok" dedi.

ALEVİ DEDESİ DEMİR, "BİZE DE BAZI HAKLAR VERMELERİ LAZIM"
Alevi Dedesi Hayrettin Demir ise “Alevi Kültür Dernekleri olarak bugün burada 12 imamların, matemin, ehlibeytin Kerbela’da şehit olan imamlarımızın yaslarını tutarak oruçlarını açıyoruz. Bizim iftarlarımız arkamızda destek olmadan kendi imkanlarımızla açıyoruz. Belediyeler ve hükümetin yetkililerinden bize destek olmalarını istiyoruz. Biz 1400 yıldan bu yana kendimizi ayakta tuttuk ve tutmaya devam ediyoruz. Dünya var olduğu sürece tutmaya devam edeceğiz. Biz bu vatanın evlatlarıysak biz bu vatanın bayrağın altında, bu topraklarda yaşıyorsak bize de bir şeyler verilmesi lazım. Hükümetimizin son zamanlarda Alevi Çalıştayları’nda açtığı konuşmalardan dolayı Alevilere bazı haklar verilmesi konusunda bir şeyler söylüyorlar ama biz bunlardan pek fazla umutlu değiliz. Bugün Nevşehir'de Hacı Bektaş Veli'nin isminin Üniversite'ye verilmesinin sadece Alevilerin kandırmadığını, Alevilerin sadece onun peşinden gitmediğini, Alevilerin kendi yolunu kendi çizdiği bildiğinden dolayı kendi yolunu kendileri sürmektedirler. Bizim kimseyle sıkıntımız yok. Sünni vatandaşlarız kardeşlerimiz de gelsinler içlerimize girsinler. Dışarıdan bizi görmeden onun bunun ağzından laflarla bizi eleştirmesinler. İçimizde yaşayıp bizim içimizden bizi öğrensinler" diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim