“Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak” diye başlayıp on kıtasının her mısrası anlam yüklü olan bir inanmışlık eseridir İstiklal Marşı. Okundukça okunası gelen tadına doyum olmayan yüksek bir edebiyat, felsefe yüklü dolu olan bir eserdir. Bana sorulsa, en çok hangi kıtasına seviyorsun, diye cevap veremeyeceğim tek eserdir.
“Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.” sözlerinin ait olduğu şairin yazdığı bir eserdir. Şairinin tüm eserlerini topladığı safahat adlı kitabına “O, Türk milletinin eseridir.” diyerek dahil etmediği eserdir.
Peyami Safa’nın, “Mehmet Akif Ersoy yürekleri çelikleştiren İstiklal Marşı'nı yazmak suretiyle, İstiklal harbinin manevi cephesinde dövüşen kahramanlardan biri olmuştur. Akif'in en büyük meziyeti her mısrasını inanarak yazmış olmasındandır. Onun içindir ki İstiklal Marşı, hiçbir babayiğit tarafından benzeri yazılamayan alev gibi bir şiirdir.” diye özetlemesidir. 
İstiklal harbinin milli bir ruh içinde kazanılması için 500 lira para ödülü koyularak 724 şiirin yarıştığı, Mehmet Akif'in, milletin başarıları para ile ölçülemez, diyerek katılmak istemediği, dönemin Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey'in yazdığı davet mektubundan sonra fikrini değiştirip Ankara'da Tacettin Dergahı’nda bir gecede duvarlara kazıyarak Türk Ordusuna  yazdığı bir başyapıttır. Ön elemeyi geçen yedi şiir arasına girerek 12 Mart 1921'de Mustafa Kemal Atatürk başkanlığında toplanan meclis oturumunda okunurken ayakta coşkulu alkışlarla diğer şiirlerin okunmasına bile gerek duyulmadan kabul edilen bir eserdir.
Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un kazandığı para ödülünü kabul etmeyerek darülmesaiye bağışladığı bir anlam yüküdür.
Bestesini Osman Zeki Üngörün yaptığı her vatandaşın gururla okuduğu 12 Mart 1921’de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Marşı olarak kabul edilen muhteşem bir eserdir.
İşte bu değerler doğrultusunda Hepimizin unutmaması gereken bir gerçek var ki geçmişin mirası ve geleceğin emaneti bizlerin omuzlarındadır. Cennet vatanımız, ay yıldızlı bayrağımız ve İstiklal Marşı’mız, gelecek nesillere bırakacağımız en değerli emanettir.
İstiklal Marşı'mızın kabulünün 100. Yılında Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy ve tüm Türk büyükleriyle Aziz Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.
Selam ve saygılarımla...