Ege'de korku dolu anlar! Dev gemi iskeleye böyle çarptı Ege'de korku dolu anlar! Dev gemi iskeleye böyle çarptı

YORUM - HABER: MURAT YALÇIN 

Tek partili dönemin hemen ardından 1950 ila 1960 yılları arasında Başbakanlık görevini yürüten Adnan Menderes’in idam edilmeden önce belki de en son icraatıydı Manisa Sümerbank Fabrikası. 24 Mayıs 1960 tarihinde Manisa Sümerbank’ın açılışına gelen Menderes, fabrikayı açıp içinde dolaştıktan sonra işçilerle sohbet ediyor. Menderes’in çevresindeki askerler dikkat çekiyor. 
Adnan Menderes, Manisa’dan ayrılıp 27 Mayıs 1960 tarihinde gittiği Eskişehir'de tutuklanarak önce Ankara'daki Kara Harp Okulu'na, sonrasında 1 Haziran 1960 tarihinde ise Yassıada'ya götürüldü. 
Gerisini biliyorsunuz. Ülkemizin tarihine kara bir leke olarak geçen idam gerçekleştirildi. 
SÜMERBANK EFSANESİ… 
Sümerbank denince Manisa’da akla yüzlerce belki binlerce kişinin emekli olduğu bir fabrika geliyor. Kimler geldi kimler geçti o fabrikadan… Ama son yıllarda Sümerbank’la ilgili sohbetlerin teması değişti. 
Her şey 2005 yılında dönemin Belediye Başkanı Bülent Kar’ın girişimleriyle iş adamları ve bazı kurum ve odaların da dahil olduğu Ortak Girişim Grubunun özelleştirilen Sümerbank’ı ihale sonucu alması üzerine başladı.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın 2005’te düzenlediği ihaleyle Manisa Ortak Girişim Grubu’na 2.5 milyon TL sosyal güvenlik prim borcu ve 3 milyon 571 bin dolar karşılığı sattığı, Sümerbank’a ait Manisa Pamuklu Mensucat A.Ş.’nin arazisinin bir bölümü, imar değişikliği sonrası 25 milyon Euro bedelle Hollandalı bir firmaya satılmıştı. Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun konuyla ilgili raporu sonrası Özelleştirme Yüksek Kurulu ihaleyi iptal etmiş ve tapu iptal davası açmıştı. Manisa Ortak Girişimi’nin ihalenin iptaline yaptığı itiraz ise Danıştay 13’üncü Dairesi’nce reddedilmiş, karar Dava Daireleri Kurulu’nca Mart 2013’te onanmıştı. 
Karşılıklı davalar sonucu iş adamlarının hapis cezası almasına kadar varan süreç halen tam anlamıyla sonuçlanamadı. Şu bir gerçek, Sümerbank arazisi an itibarıyla atıl vaziyette bekliyor. Ve yatırım hayali, hayal kırıklığı ile noktalandı. Tabi bundan sonraki gelişmeler de önemli…     
Gelelim bugün olanlara…
Manisalı emektar gazeteci Ali Filizkan, 24 Mayıs 1960 tarihinde Sümerbank’ın açılışında çekilen Adnan Menderes’li fotoğrafı paylaşarak altına şu notu iliştirdi: T.C. Başbakanı Adnan Menderes 24 Mayıs 1960 Manisa Sümerbank Tekstil fabrikasının açılışında. Kendisini rahmetle ve saygıyla anıyoruz.
Fotoğrafa hemen yorumlar gelmeye başladı. Bazıları dönemin Başbakanı Adnan Menderes’e rahmet okuyordu.  
Bazıları da Sümerbank olayına dikkat çekiyordu. 

Ortak Girişim Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özer’in de dahil olup açıklamalar yaptığı detaylar haberimizde… Yorumları da yorumu da size bırakıyorum…

Bülent Hasgönüllü
İkisi de rahmetli oldu...Menderes yargısız infaz ile Manisa Dümerbank 40 kişinin saldırısıyla!.
Yusuf Savaşan Kurşun
Açılışı yapanın Rahmet ile anılması ne güzel, ama usulsüz satış ile kapanışı yapanlar nasıl anılacak onu da zaman gösterecek. Mesela zamanın maliye bakanı yumurtacı Kemal Bey ve tayfası...
Ekrem Güngörgil
Yusuf Savaşan Kurşun 40 haramilerden bahsediyorsun sanıyorum...
Yusuf Savaşan Kurşun
Ekrem Güngörgil Özelleştirmeleri yapanlardan bahsediyorum. Benim için satanlar önemli.
Mustafa Özer
Yusuf Savaşan Kurun, Manisa’da ortaklık yapılamaz gerçeğini bir defa daha tescil ettiren ticaret anlayışından yoksun bazı kişiler CHP’nin buradan nemalanmak ve (siyaseten) AKP’yi yıpratmak için kurduğu tuzağı, saptırılmış gerçekleri hala konuşman sana yakışmamış atılan iftiralara son noktayı yüksek yargı denetçisinin 39 sayfa tutan tetkik yazısı ile hepsinin beraat ettiğini biliyor musun?
Yusuf Savaşan Kurşun
Mustafa Özer abi, benim eleştirim orayı alanlara değil, ilk etapta özelleştirme yapıyoruz deyip satanlara. Bir yer satılık ise orayı herkes alabilir, ama mühim olan satış konusuydu. Gereksiz bir satış olmuştu düşüncesindeydim.
Mustafa Özer
Yusuf Savaşan Kurşun bu yerin fiyat araştırmasını özelleştirme idaresi başta iş bank ve üç ünüversite kurumdan fiyat araştırması yaptırmış malum zat onlar hakkında da dava açmayı denedi dava reddedildi çünkü o tarihte fiyat gayet netti
Yusuf Savaşan Kurşun
Mustafa Özer abi, dediğim gibi eleştirim, alanlara değil, satanlara. Bugün bu tesis hala çalışıyor olsaydı ve binlerce kişi buradan ekmek yemeye devam edip, ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam etseydi kötü mü olurdu? Bu düşüncem, Kağıt fabrikaları dahil, kar etmesine rağmen özelleştirilen tüm tesisler için de geçerli.
Mustafa Özer
Yusuf Savaşan Kurşun bu kurumun makine tesisatı ömrünü tamamlamıştı. Satışa çıktığında zararı 58 milyar lirayı kapamak için devlet sermaye artırımına giriyor.  Manisa’da benim babamın da hissedar olduğu 8%47 hisseleri binde bire düşüyor. Devlet 1959’da kurup hiç yenileme yapmadan o zamana yenilememiş dokunan kumaş %30 hatalı çıkıyor. Özel sektör yeni makina ile %99 temiz üretiyor birde iki kişinin yapacağı işi on kişi ile yapan hantal bir kuruma dönmüş bir işletme… Devlet yükünü attı aslında özelleştirme ile. 
Osman Saritunali
Mustafa Özer Mistafa kardeş ticareti iyi biliyorsun 1955 yılının 6000 TL’si bugün ne kadar yapar.
Babalarımızın aldığı hisse senedi ile bir ekmek alınmıyor.
Mustafa Özer
Osman babalarımızın verdiği 6’şar bin liraların üzerine devlet kaç kez sermaye artırımı yapmış. Buradaki ortak artırıma hiç girmemiş. Babam dahil sonunda gelinen nokta binde bir hisseye düşmüş Manisalı abilerin hisseleri.  Toplasan cemi 150 TL filan ediyor. Burada şahıslar yeni alanlar dahil zarar etti. Lakin asıl zarar eden şehir güzel bir yatırımdan mahrum kaldı. Manisa’da siyaset ve çekemezliğin neticesi… Bir de bütün Sümerbanklar o günkü hükümetleri iş istihdam (devletin tüm kurumları) yeri idi. 200 kişi ile yaptırılacak işe 2000 kişi alınmış, hantal bir yapı. Bütün kurumlar zararda… Seninle il genel meclisi olarak görev yaptığımız dönemde meşhur Saruhanlı çiftliği vardı. İl özel idaresinin Müdürü Asım bey yoğurt kabı alım teklifi getirirdi. 1000 lira kap alırdık içine çiftlikteki inek koyundan elde edilen sütü yoğurt yapıp satardı. Gelir 300 TL süt gitti kaptan 700 TL zarar. Devlet müesseseleri bu halde idi yakın tarih. 
Hakan Aracı
Şu tesisi Manisa Belediyesi Manisa halkı adına alıp ta güzel yatırımı Manisa halkı adına yapıp belediyemize gelir getirici bir şekilde değerlendiremez miydi. Belediye otel yapıyor iş yeri yapıyor böyle bir yeri neden alıp değerlendirmedi. Yoksa alanlar içinde belediye almasın diyenler mi vardı. Kimsenin aklına gelmemiştir. 
Mustafa Özer
Ağzı olan konuşuyor… Dönemin belediye başkanı Bülent Kar bu yeri belediyeye kazandırmak için Ankara’ya gidiyor. Diyorlar bu fabrika yeri özelleştirmeye çıktı. Belediyeye tahsisi mümkün değil diyorlar. İhaleye teklif vermesini böylece alabileceğini söylüyorlar. Bütçeye bakıyor 2004 bütçesi ile alabilmesi zor. Vali, oda başkanları ile istişare yapıp şehirde iş insanları ile sanayi restoranda bir toplantı yapıyor. Konuyu anlatıp bir şirket kurulması ve ihaleye teklif verilmesi, dolayısı ile eğer alınırsa Manisa’da ortak bir iş yapmanın örneği olur diyor ve bu davette en az 200 kişi vardı. Daha geniş katılım için duyurular yapılıyor.  Daha sonra şirket kuruluyor ve ihaleye giriliyor. Tabi Manisa’da dedikodu yapmanın, iftira atmanın sular seller gibi olduğunu ondan sonra görüyor şirket ortakları. Birileri hala konuşur bilmeden. Öğrenmek de istemez. Şirket ortaklarımız içinde Manisa Valiliği, Ticaret Sanayi Odası, esnaf birlikleri, borsa ve Manisa’nın esnaf grubu ile oluştu. Not: Hakan bey Başkan Bülent Kar sağ. Daha geniş bilgi alabilir böylece merakını giderir. 
Hasan Hüseyin Özyiğit
Mustafa Özer menkıbe anlatma,
Mustafa Özer
Hasan Hüseyin, ben bildiğim doğruları anlattım. Bugüne kadar iftira ve siyasete kurban edilen bu girişim Manisa’da ortak iş yapma hissiyatını dumura uğratmıştır vesselam… 

Editör: TE Bilişim