Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nın sektörlerin korona virüs salgınından ne derece etkilendiğini tespit etmeye yönelik yaptığı anketlerden bir yenisi sarraflara yönelik olarak gerçekleştirildi. Salihli’de faaliyet gösteren 34 kuyumcudan büyük bir kısmının 1-2 ay boyunca kapalı kaldığı; son günlerde gerekli tedbirleri alarak dükkanlarını açtığı ve Mart ayından bu yana işlerinde yüzde 30 ile yüzde 70 arasında değişen oranlarda iş kayıpları yaşandığı anlaşıldı.
Oda’nın gerçekleştirdiği 11 sorudan oluşan ankete cevap veren sarraflar; salgın sürecinde bir çok kişinin işsiz kaldığını ve dolayısıyla alım gücünün düştüğünü; altına yatırım yapmayı düşünenlerin de fiyatların sürekli yükselmesi nedeniyle bundan vazgeçtiğini ifade etti.
Çeyrek altın 610 TL
Salgının etkisini göstermeye başladığı Mart ayı başında 24 ayar külçe altının fiyatı 319 TL iken, 28 Mayıs 2020’de fiyat bir gram altının fiyatı 376’ya yükseldi. Düğünlerin vazgeçilmez takılarından biri olan ve yatırım amacıyla da tercih edilen çeyrek altının fiyatı ise 510 TL’den 610 TL’ye yükseldi. Altın fiyatlarındaki bu artışın da “güvenli liman” olarak kabul edilen bu yatırım aracına ilgiyi azalttı.
Ankete görüş bildiren sarraflar, düğün sezonunun açılmasını sabırsızlıkla beklediklerini ifade ederken, bundan da daha önemlisinin “çiftçinin ürününün para etmesi” olduğu görüşünü savundu. Sarraflar, “Bizim işlerimizin iyi olması çiftçinin durumuna bağlı. Altına köylüler daha çok rağbet ediyor. Köylü kadınlar altını kendilerine bir güvence olarak görüyor. Köylünün ektiği ürün para ederse, gelirin bir kısmını altına yöneltir” şeklinde görüş bildirdi.
Sarraflar, veresiye çalışmadıkları için bu dönemde tahsilat konusunda çok büyük problem yaşamadıklarını belirtirken, piyasalardaki bu sıkıntının yıl sonuna kadar devam edeceği öngörüsünü dile getirdi.
Umutlu gelişmeler yaşanıyor
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, son günlerde normalleşme adımlarının konuşulmaya başlandığını; bunun umutlu bir gelişme olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Sağlık çalışanlarımızın özverili çalışmaları sayesinde dünya çapındaki bu korona virüs salgınında ülkemizde umut verici gelişmeler kaydediliyor. Yakın zamanda kontrollü bir şekilde normal günlük yaşam düzenimize geçeceğimizi umut ediyoruz. Pek çok sektörü ve iş kolunu etkileyen düğün sezonunun da yakında açılacağını düşünüyoruz. Biz bu salgının üstesinden geliriz, yeter ki belirlenen kurallara daha sıkı uyalım. Üyelerimizin biraz daha sabırlı olmalarını ve normalleşme konusunda gerekli tedbirleri almalarını bekliyoruz.”

Editör: TE Bilişim