Gazetecilerin hak kazanma günü olan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü geride bırakılan her yıldan daha kötü şartlar altında kutladıklarına dikkat çeken Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Filizkan, birçok sorunun çözüm beklediğini ifade etti. 60. yılı kutlanacak olan meslekte hak kazanma gününde gazete sahipleri ve çalışanların mali açıdan zor günler geçirdiğini belirten Filizkan, sektördeki sıkıntılara yetkili kurulların acil müdahalede bulunması çağrısında bulundu. 
Başkan Filizkan Fransız yazar ve filozof Albert Comus’un “Özgür basın iyi veya kötü olabilir. Ama özgür basın olmayınca basın kötü olacaktır” sözlerini hatırlatarak, “Gazeteci arkadaşlarımız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi ‘Gördüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalılar’ sözünü de unutmamalı. Doğruları yazmak adına habercilik yapan bir basın ülkenin en önemli ihtiyacı ve gerçeğidir” dedi.  
10 Ocak 1961 tarihinden bu yana basın sektöründe çalışan emekçilerin  kazandığı birçok hakkın bugün kullanamaz noktada olduğunu vurgulayan Filizkan, “10 Ocak tarihi gazetecilerin günü veya bayramı değil. Kazanılan hakların her geçen yıl kaybettiği gündür. Kaybedilen haklar yanında mali açıdan da her geçen yıl pasta azalmaktadır. Pandemi dönemini yaşadığımız 2020 yılında Türkiye genelinde 63 yerel gazete yayın hayatına son vermiştir. Basın İlan Kurumu (BİK) mevzuatına göre bugün resmi ilan ve reklam alan 995 gazetenin yerelde olan 614 tanesi BİK şubesi bulunan yerlerde, 345 tanesi valilik görev alanında yayınlanırken, 8 bölgesel gazetenin yanı sıra 28 adeti de yaygın gazete olarak yer almakta. Reklam pastasını 28 gazete büyük ölçüde pay ederken yereldeki 967 gazete sahipleri ve çalışanları da sıkıntı içerisinde yayınlarını sürdürmektedirler. Bu şartlar altında Manisa ilimizde 18 günlük, 2 adedi haftalık olmak üzere toplamda 20 gazetemiz yayınlanmaktadır.” diye konuştu. 
 

“İnternet gazeteciliğinin yasasının çıkarılması elzemdir”

Hakların eşit dağıtılması gerektiğini dile getiren Başkan Filizkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Manisa Gazeteciler Cemiyeti Yönetimi olarak bizler yetkili kurullardan 1961 yılında elde edilen hakların tüm ulusal ve yerel gazetelerde samimiyetle uygulanmasını istiyoruz. Beklenen Gazetecilik Meslek Yasasının hazırlanarak hayata geçirilmesini bekliyoruz. İnternet gazetecilik yasasının çıkarılması elzemdir. Türk ceza kanununda ve bazı kanun yönetmeliklerindeki yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddelerin günümüz koşulları göz önüne alınarak değiştirilmesini talep ediyoruz. Resmi ilanların adil olarak yayınlanması özellikle icra ilanları pastasının yerel gazetelere yönlendirilmesi (25 milyon altında değerdeki icra ilanlarının) tiraja bakılmaksızın yereldeki gazetelerde yayınlanması yönünde kanunda değişiklik yapılması beklentimizi tekrar ediyoruz.  Yaşanılan pandemi nedeniyle gazete sahipleri için acil destek paketinin çıkarılmasını istiyoruz. Yazılı basın radyo, televizyonlar ve internet mecrasını bir bütün olarak ele alan düzenleme - denetleme - destekleme ayaklarını içeren bir sistemin kurulmasını acil olarak yetkililerden beklediğimizi hatırlatıyoruz. 
Bu yıl 60 yılını kutladığımız 10 Ocak Hak Kazanma Günü’nün meslektaşlarımız için gelecek yıllarda daha verimli ve hayırlı olmasını temenni ediyoruz.”


Editör: TE Bilişim