Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılına ilişkin Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarını açıkladı. Açıklamada, ‘Türkiye’de en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay, geçen yıl bir önceki yıla göre 1,2 puan artışla yüzde 47,5’e yükselirken, en düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun aldığı pay 0.3 puan azalarak yüzde 5.9’a geriledi. Toplumun en zengin yüzde 20’sinin gelirinin, en yoksul yüzde 20’sinin gelirine oranı 7.4’den 8’e yükseldi’ denildi.

İYİ Parti Manisa İl Başkanı Hasan Eryılmaz, açıklanan verilere tepki gösterdi. Eryılmaz, verilerin gerçeği yansıtmadığını ve TÜİK’in gerçeklerin üzerini örtmeye çalıştığını söyledi. 

Eryılmaz, “Türkiye’de kredi genişlemesine bağlı gerçekleşen istisnai büyüme ile enflasyonist baskının arttığı, hem faiz hem kurun yükseklerde seyrettiği bir ekonomik ortam var. Son 2.5 yılda TÜİK başkanı 4 kez, TCMB başkanı 3 kez değişmiştir. İşsizlik rakamlarımız korkutucu boyutlara ulaştı. Pandeminin yol açtığı ekonomik zorluklar, yapısal zorlukların üzerine eklendi. Türkiye’de, iktidar ve yandaşları hariç ülke olarak kan kaybediyor. Her üç kişiden biri ve genç kadın işgücünün yarısına yakını işsiz veya atılken, istihdam seviyesi üç yıl öncesinin bile altında kalırken, yoksulluk derinleşirken bu suni ve çarpık büyüme değil de nedir? Zenginin zenginleştiği, fakirin fakirleştiği bir büyümedir bu. Türkiye’de, işsizlik, yoksulluk, mutsuzluk büyüdü. Vatandaş artık pembe tablolar çizen AKP iktidarının TÜİK verilerine değil, kendi gerçeklerine bakıyor. AKP’nin TÜİK’i, gerçeklerin üzerini örtmeye ve kafa karıştırmaya devam ediyor, yetmezmiş gibi paylaştıkları verilerle halkla eğleniyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim