ASAYİŞ

Manisa'da keşfedilmeyi bekleyen Bin Tepe Tümülüsleri

Abone Ol

Manisa'nın Salihli ilçesinde Anadolu'da kurulan en eski medeniyetlerden biri olan Lidya Krallığı'na ait 'Bin Tepeler' mevk'iindeki nekropol alanı bazı yönleriyle Mısır Piramitlerine olan benzerliğiyle dikkat çekerken, 3 bin yıllık mezar alanı UNESCO'nun Dünya Mirası Aday Adayı olarak 6 yıldır bekliyor.

Anadolu'da kurulan ve dünyada ilk parayı basarak kullanan uygarlık olan Lidya Krallığı'na ait en belirgin izler arasındaki nekropol alanında bulunan ve bazı özellikleriyle Mısır Piramitlerine olan benzerliğiyle dikkat çeken Bin Tepe Tümülüsleri ihtişamıyla göz kamaştırıyor.

Salihli'nin Bin Tepeler mevki'inde bulunan kral mezarları Anadolu Piramitleri olarak adlandırılırken, Avrupa'daki en büyün piramide benzer yapı olarak kabul ediliyor.

Yaklaşık 3 bin yıllık geçmişe sahip tümülüsler UNESCO'nun Dünya Mirası Aday Adayı olarak 5 yıldır bekliyor.

Yaklaşık 3 bin yıllık geçmişe sahip tümülüsler, Lidya Krallığını sona erdiren Perslerden bu yana talan edildi.

Antik çağın en ünlü tarihçisi olan Herodot'un Bin Tepeler mevki'indeki kral mezarlarını Mısır Piramitleriyle karşılaştırarak etkilendiğini yazdığı bölge havadan görüntülenirken yaklaşık 200'ün üzerinde olduğu tahmin edilen tümülüslerin en büyüğü Kral Karun olarak bilinen Krezus'un babası Alietes'in mezarı 69 metre yüksekliği ve 535 metrelik çapıyla dikkat çekiyor.

Ayrıca Giges'e ait olduğu düşünülen tümülüsün de yapılan çalışmalar sonrası ziyarete açılarak turizme kazandırılması bekleniyor.

Tümülüslerin birer kral mezarı olduğu biliniyor