MANİSA

MANİSA'DA 500 YILLIK ŞİFAHANE

Abone Ol

Manisa'da 500 yıllık Şifahane, Tıp Tarihi Müzesi olarak hizmet vermeye başladıktan sonra, her yıl yaklaşık 100 bin ziyaretçi ağırlıyor.

Müzede, 1600'lü yıllardan kalma birçok tıp aleti sergileniyor.

Osmanlı döneminde Manisa'da şifahane olarak kullanılan tarihi yapı, 2013'ün sonunda Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) tarafından Hafsa Sultan Hastanesi Tıp Tarihi Müzesi olarak tekrar hayat buldu.

Yılda yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiği müze, Osmanlı döneminde hem bedensel, hem de ruhsal hastalıkları tedavi etmek için kullanıldı.

Müze içinde yazma eserler, 1600'lü yıllarda kullanılan tıp aletleri, dağlama ve göz ameliyatının canlandırıldığı heykeller, mesir macunu yapımının canlandırılması gibi birçok değer yer alıyor.

Tıp Tarihi Müzesi'nde yer alan şifa tasları ve mühürler de dikkat çekiyor.

Müze içinde dikkat çeken objelerden birisi de 17'inci yüzyıldan imzalanan rıza senedi olamsı.

Günümüzde de ameliyatlara girmeden önce hastalardan onay alınırken, o dönemde de aynı uygulamanın kullanıldığı görüldü.

Tıp Tarihi Müzesi'nde birçok obje dikkat çekerken, eskiden açık olarak sergilenen alanların camla kapatılması dikkat çekiyor.

Camekan içine müze içinde yer alan heykellerin ziyaretçiler tarafından koparılan parmak ve elleri koyuldu.

Tıp Tarihi Müzesi'nde Cumhuriyet döneminde Manisa'da görev yapan doktorların da anılması için bir bölüm yapıldı.

1916 yılından sonra kapatılan şifahanede görev yapan doktorların da anıldığı müzede, Manisalı doktorların kullandığı aletler de sergilendi. Doktorlar yaklaşık 100 yıllık ameliyat aletlerini, ilaçlarını müzeye bağışladı.