ASAYİŞ

KIZ KÖPRÜSÜ TARİHE MEYDAN OKUYOR

Abone Ol

MANİSA'da bulunan Kız Köprüsü, Adala – Demirköprü Barajı arasındaki yolun 3. Kilometresinde ve baraja yaklaşık 1 km mesafede, çam ağaçlarının arasından sola sapan tali yola bulunur.

Güzelliği ile büyüleyen köprü çok sayıda yerli yabancı turist çeker.

Araştırmacı İbrahim Çiçek "Tarih İçinde Adala ve Köyleri" adlı kitabında "Adala'nın Lidyalılar'a ait bir kasaba olduğunu, yanından geçen Gediz Irmağı'na da Kız Çayı denildiğini, bu çay üzerine yapılan köprünün Krezüs'ün kızına ait olduğunu bu nedenle de Kız Köprüsü denildiğini" anlatan rivayeti nakleder.

Sanat Tarihi Profesörü Fügen İlter "Köprülerin ana gözlerinde dairesel kemer kullanma modasının Anadolu Beylikleri Dönemi'nde başladığını belirtir. (İlter – 1978) Ancak Sultan III. Murat'ın harem-i Humayun ağalarından Nasuh Ağa'nın Adala'da 1580 yılında inşa ettirdiği, ne zaman yıkıldığı bilinmeyen köprü ile Kız Köprüsü'nün birbirine yakın konumları birlikte değerlendirildiğinde Kız Köprüsü'nün, Nasuh Ağa Köprüsü'nün yıkılmasından sonra yaptırılması ihtimali kuvvetli şekilde söz konusudur. Kız Köprüsü konumu nedeniyle inşa edildiği tarihten yakın zamana kadar, Gediz Havzası'nda Sart, Salihli, Adala ve Dibek Dağı çevresinin yanı sıra Demirci, Gördes, Kula ve Alaşehir'e kadar uzanan yollarda ulaşımın her mevsimde kesintisiz sağlandığı tek kavşak noktası olmuştur.

Sultan II. Abdülhamid döneminde Kız Köprüsü'nün Kuzeydoğusunda yeniden düzenlenen Salihli – Demirci kara yolunda, Gediz üzerinden geçit sağlayan yeni bir köprü kuruldu. Taş örgü ayaklar üzerine oturtulan ve tabliyesi demir-çelik olan 113,4 metre uzunluktaki bu büyük köprüye inşaat özellikleri nedeniyle "Demir Köprü" adı verildi.

1954'de inşasına başlanan barajın set duvarının bu noktada yer almasına karar verildiği için bu köprü yıktırıldı ama adı Demirköprü Barajı ismiyle yaşatıldı. Kız Köprüsü bugün anayolun dışında doğanın sessizliğinde kalmış bir ata yadigarı ve Jeoparkı'ın önemli tarihi anıtlarından birini oluşturuyor.