ASAYİŞ

Kemikleri Cam Ama Tek Engeli Sandalyesi

Abone Ol

Cam kemik hastası 12 yaşındaki Zümra Aynurlu, bir yandan doğduğundan beri bu hastalıkla mücadele ediyor bir yandan da yüzme sporunda başarıdan başarıya geçiyor. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fizik Tedavi bölümünde yaklaşık 1 yıldır tedavi alan Aynurlu, büyük gelişim kat etti. Zümra'yı engelleyen tek şey ise tekerlekli sandalyesi. Hem katıldığı yarışlardan elde ettiği madalyalarına madalya katmak, hem de hastalığa diz çöktürmek için Zümra'nın tek istediği paslanmayan, yüzme sporuna uygun olan bir sandalye.

Nadir görülen Cam Kemik (Osteogenesis imperfekta) hastalığına anne karnındayken yakalanan 12 yaşındaki Zümra Aynurlu, doğduğundan beri hastalığıyla mücadele ediyor. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fizik Tedavi bölümünde yaklaşık 1 yıldır tedavi alan Aynurlu, büyük gelişim kat etti. Aynı zamanda başarılı bir sporcu olan Zümra, katıldığı yüzme yarışlarında madalyaları toplayarak defalarca Manisa'nın gururu oldu. 12 yaşındaki başarılı sporcu Zümra, başarılarına başarı katmak istiyor ama bir sorunu var. Yüzme branşının madalya canavarı Zümra'nın tekerlekli sandalyesi kolay paslandığı için hem hareket etmesinde hem de yarışlara hazırlanmasında büyük engel oluşturuyor

. Hedefinin Milli takıma girerek ülkesini ve Manisa'yı temsil etmek olduğunu söyleyen 12 yaşındaki Zümra'nın tek isteği paslanmayan, dar olan ve yüzme sporunu yapabilmesine engel oluşturmayacak bir sandalyeye sahip olmak.

ANNESİNDE DE AYNI HASTALIK VAR Kendisinde de aynı hastalığa sahip olduğunu anlatan anne Mine Susuz, Zümra'nın kendisiyle aynı hastalığı taşıdığını hamileyken öğrendiğini anlattı. Vücut ağırlığıyla birlikte en ufak bir darbe ya da düşmenin kemiklerinin kırılmasına neden olan hastalık nedeniyle hem kendisinin hem de Zümra'nın kemiklerinin defalarca kırıldığını anlatan Anne Susuz, bu hastalığa sahip kişilerin genellikle kendilerini evlere kapattığını söyleyerek Zümra'yı sosyal hayata kazandırmaya önem gösterdiğini ifade etti. Anne Susuz; "Zümra'nın hastalığının çeşidi sosyal hayata katılabilecek cinsten. Rehabilitasyonla sosyal hayata katılabilecek düzeyde. Celal Bayar Üniversitesi Fizik Tedavi Bölümüne ilk geldiğimizde yardımımıza bağlı durumdaydı.

Kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılayamıyordu. Önce yataktaki egzersizlerle tedavisi başladı. Sonra yavaş yavaş ayağa geçmeye başladı. Zümra için özel cihaz yapıldı. Uzun uğraşlardan sonra ayağa kalkabildi. Baya zor zamanlardı. Tedavinin en son seanslarında yürümeye de başladı. Yaklaşık iki ay gibi bir zaman sonra tekerlekli sandalyesinden kaynaklı olan bir kaza yaşadı ve diz bölgesinde kırık oldu. Tekrar yatağa bağımlı hale geldi. Sonra tedaviye baştan başladık ve yine yürümeye başladı" dedi.

"HASTALIĞIN GÖRÜLME SIKLIĞI ÇOK AZ" Hastalığın görülme sıklığının oldukça az olduğuna değinen Susuz; "Doktorumuz Manisa'da Zümra'dan başka cam hastası almadığını söyledi. Belki bizim bilmediğimiz bir iki kişi daha vardır. Türkiye'de de nadir görülen bir hastalık olduğunu biliyoruz. O nedenle herkes bu hastalığı bilmiyor. Bu hastalığın birkaç çeşidi var her çeşidinden sosyal hayata döndürme fazla yüksek olmayabiliyor. Zümra'nın hastalığının çeşidi sosyal hayata kazandırılabilecek kesimden. Belki de Türkiye'de birkaç kişiden biridir. Ayrıca doktorumuz Ali Turhan bizimle çok ilgilendi. Kendisine ve hastanemize çok teşekkür ediyoruz. Bir de yüzme hocamıza Barkın Yelkenci'ye çok teşekkür ediyorum. Her şeyin başlama noktası yüzme oldu" diye konuştu.

TEK İSTEĞİ PASLANMAYAN TEKERLEKLİ SANDALYE Hem Cam kemik hastası hem de yüzücü olduğunu söyleyen 12 yaşındaki Zümra Aynurlu, kendisini engelleyen tek şeyin tekerlekli sandalyesi olduğunu söyledi. Tedavi sürecini anlayan Zümra; " Manisa Bedensel Engelliler yüzme takımındayım. Manisa'yı bu sporda temsil ettim. Fizik tedavi görmeye başladım Celal Bayar Üniversitesinde ayağa kalkabildim ama sonra yine bir kırığım oluştu ve tedaviyi en başa sarmak zorunda kaldık. 12 yıldan beri Celal Bayar Üniversitesinde tıbbi tedavi görüyordum yaklaşık 1 buçuk yıldır da fizik tedavi görüyorum" dedi.

ALTIN VE GÜMÜŞ MADALYALARI VAR Yüzme sporunu sevdiğini ve başarılı olmak için çalıştığını anlatan Zümra; "Bedensel Engelliler Türkiye Yüzme yarışlarında Mersin'de bir altın bir de gümüş madalya kazandım. Yine Alanya'da yapılan yarışmalarda bir altın ve bir gümüş madalya kazandım. Hedefim Milli takım. Milli takımı 32 saniye ile kaçırdım. Milli takımda büyük bir başarı göstermek istiyorum, en başta ülkemi temsil etmek istiyorum" dedi. "PASLANMAYAN SANDALYELERİN MALİYETİ YÜKSEK OLDUĞUNDAN ALAMADIK" Büyük başarılar elde etmede yaşadığı tek sorunun su geldiğinde paslanan tekerlekli sandalyesi olduğunu anlatan Zümra, paslanmayan sandalyelerin maliyetinin de yüksel olmasından dolayı alamadıklarını söyledi. 12 yaşındaki Zümra; "Yüzmeye gittiğimde su gördüğü için sandalyem paslanıyor bu nedenle zorluklar yaşıyorum. Paslanmayan, dar ve küçük olan bir sandalyeye ihtiyacım var. Yarışlarımız yaklaşıyor 2017'de yarışlarımız var. Hazırlık yaparken bu sandalyeyle zorlanıyorum. Büyük başarı elde etmek istiyorum" dedi.