ASAYİŞ

Hatuniye Camii Tarihe Meydan Okuyor

Abone Ol

Sultan 2’nci Bayezid’in eşi Hüsn-i Şah Sultan tarafından 1490 yılında Manisa’da yaptırılan Hatuniye Camii, 526 yıldır tarihe meydan okuyor.

Şehzadeler ilçesi 1’nci Anafartalar Mahallesi Manisa Valiliği binasının karşısında bulunan Hatuniye Camii, 526 yıldır ayakta durarak tarihe meydan okuyor. Planı dikdörtgen şeklinde olan ve tek minaresi bulunan Hatuniye Camii, bir medrese, bir imarethane ve bir de sıbyan mektebinden oluşuyor.

Hatuniye Camii ile alakalı Manisa Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü sitesinden alınan bilgilere göre, Hatuniye Camii dikdörtgen planlı, tek minareli sade bir cami olduğu belirtildi. Ana mekanı sekizgen bir kasnak üzerine oturan bir büyük ve iki yanda ise küçük kubbe ile örtülen caminin, son cemaat yerinde ise altı sütun üzerine oturan beş küçük kubbeyle kaplandığı ifade edildi.

Caminin batı kısmında yer alan sıbyan mektebi de dikdörtgen planlı olup, tuğla hatıllı, kaba yonu taş örgü tekniği ile inşa edildiği bildirildi. Minaresi zikzak kırmalarla süslü olan ve yalancı kündekari tekniği ile yapılmış olan minberi, Türk süsleme sanatlarının güzel örneklerinden biri olduğuna dikkat çekildi.

Hatuniye Camii’ne gelir getirmesi amacıyla 1497 yılında da Kurşunlu Han külliyeye ilave edildiği, kayıtlara göre de hanın altta 36, üstte 38 odaya, havuzlu büyük bir avluya ve ahıra sahip olduğu belirtildi.

Sitede ayrıca, Hatuniye Camii’nin medrese ve imarethane bölümleri, diğer birçok eser gibi, Kurtuluş Savaşı sırasında yanıp yıkıldığından günümüze ulaşamadığı bilgisine yer verildi.