ASAYİŞ

HAKİKİ KIRKAĞAÇ KAVUNU NASIL ANLAŞILIR?

Abone Ol

Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde yetişen deseni, kokusu, tadı ve uzun süre dayanmasıyla ünlenen ve 2008 yılında coğrafi işaret alan Kırkağaç kavununda ilk hasat başladı. Bu sene yaklaşık 13 bin dekar alana ekilen Kırkağaç Kavununda 45 bin ton rekolte bekleniyor. Yüzde 20'si hasat sonrası satılan kavunun yüzde 80'i askılarda bekletilerek kış aylarında tüketiciyle buluşuyor.

Bu yıl 45 bin ton civarında bir rekolte beklenen Kırkağaç kavunu için12-13 bin dekar civarlarında ekim yapılıyor. Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde coğrafi işaretleme alarak patentli olarak yetiştirilen Kırkağaç kavununun hasadı öncesi piyasada tüketicilere sahte Kırkağaç kavunu satılıyor.

TARİH ÖNEMLİ Hakiki  Kırkağaç Ziraat kavunu 10 Ağustos'tan önce hasat edilmiyor. Yani 10-15 Ağustos'tan önce Kırkağaç kavunu diye aldığınız kavunlar farklı türdendir.

Ne var ki aylardan beri marketlerde Kırkağaç kavunu satılıyor. Yol kenarlarında Kırkağaç kavunu diye satılıyor.

Ancak geçtiğimiz günlerde hasat edilen Kırkağaç kavunu yeni yeni satışta...

Peki yaklaşık 10 Ağustos'tan sonra satışa sunulan hakiki Kırkağaç kavunu nasıl anlaşılır?

Satın alınan kavun gerçekten Kırkağaç kavunuysa TSE’den alınan coğrafi işaretin üzerinde yaklaşık 10 Ağustos’tan sonraki bir tarih yer alır

RENK DETAYI Kırkağaç kavununun üzerinde sarının üzerine koyu yeşil renkte lekeler yer alır. Kesildiğinde iç çekirdek yatağı tamamen dolu olur. Lifleri diğer kavunlara nazaran daha yoğundur. Kırkağaç kavununu tüketicilerimize yedirebilmek için ilçede 12 modern kavun soğuk hava deposu bulunuyor.