ASAYİŞ

GÖRDES AYVASINI DİĞER AYVALARDAN AYIRAN NE?

Abone Ol

Gördes Kaymakamlığı, insan sağlığı açısından da büyük öneme sahip olan ayvanın belki de hiç bilmediğiniz özelliklerini derledi...

Sağlık Deposu C vitamini bakımından zengin bir meyve olması ve bol miktarda besin lifi içermesini ayvanın öne çıkan özelliğidir. 1 adet ayva, günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık 1/4’ünü tek başına karşılıyor. Besin değeri oldukça yüksek olan ayvada bulunan diğer vitamin ve mineraller ise şu şekilde; demir, kalsiyum, A vitamini, riboflavin, B6 vitamini, folat, niasin, potasyum, fosfor ve magnezyum.

Ayvanın Başlıca Faydaları: Kalbi kuvvetlendirir ve hastalıklara karşı korur. Şiddetli ishal vakıalarını keser veya azaltır. İnce bağırsaklarda oluşan iltihabı giderir, mideyi kuvvetlendirir, genel anlamda sindirim sitemine çok faydası vardır. Karaciğere faydası vardır, damar sertliğinin oluşmasını engeller. Safra kesesinin düzenli çalışmasında önemli rol oynar, tansiyonu düşürücü özelliği vardır. Zihin açıcı özelliği vardır, hafızayı kuvvetlendirir. Burun kanamalarını keser, ayva suyunu kanayan buruna çekerek kanamayı durdurabilirsiniz. Dizanteriye karşı etkilidir, adet kanamalarına iyi gelir. Ayva çekirdeği ve ayva suyu karıştırılarak içildiğine doğumu kolaylaştırır. Ayva suyu böbreklere faydalıdır, iştahsızlık problemlerini giderir. Vücudu terletmek için kullanılabilir, terleme yardımıyla vücut temizlenir. Ağız içinde oluşan yaralara, boğaz iltihaplarına ve buna benzer solunum yolu enfeksiyonlarına karşı gargara yapılarak kullanılabilir.