ASAYİŞ

GEÇİMLERİNİ VOLKANİK KAYADAN SAĞLIYORLAR

Abone Ol

Gökeyüp Mahallesi Muhtarı Mehmet Çavdar, mahallede asırlık bir gelenek olan çömlekçilik sayesinde hem ekonomik bir kazanç elde edildiğini hem de atalarından miras kalan bir el sanatının gelecek nesillere aktarılmaya devam ettiğini söyledi.

Türkiye'nin ilk ve tek jeoparkı olma özelliğini taşıyan Kula-Salihli Jeoparkı içinde yer alan Salihli'nin Gökeyüp Mahallesi, 12 bin yıllık olduğu tahmin edilen lavların kuruması sonucu ortaya çıkan Gnays kayasından elde edilen karışımla çömlek yapımında adından söz ettiriyor. Mahallede, erkekler tarafından Gnays adı verilen kaya parçaları traktörlerle evlere getiriliyor, burada öğütülüp toz haline getirilen kaya parçaları daha sonra yine yöreye has kil ile karıştırılıp çamur haline getiriliyor.

Çavdar, “Kula Volkanik Jeopark’ında arkeolojik buluntular ağırlıklı Roma dönemine ait olmak üzere Helenistik ve Prehistorik dönemleri de içeren kilden yapılmış pek çok eseri içerir. Bulunan bu eserler sahada çömlekçilik tekniklerinin çok eski zamanlarda çok ileri düzeylere ulaştığını gösteriyor. Asırlar boyu süren çömlekçilik geleneği Gökeyüp mahallesinde de 50’den fazla hane tarafından sürdürülmektedir. Hala eski tekniklerin kullanıldığı Gökeyüp’de çömlek hamuru gözlü gnays ana kaya öğütülerek elde edilmektedir. Bu el sanatı Manisa için bir kültürel mirastır ve Gökeyüp Mahallesi olarak bu mirasa sahip çıkmaya devam ediyoruz. Mahallemizde ağırlıklı olarak kadınlar tarafından yapılan çömlekler aslında tamamen bir el sanatıdır. Bu güveçler içerisinde yapılan yemeklerin lezzeti de ayrı bir güzelliktedir” dedi.

Çavdar, şöyle konuştu. “Mahallemizde oldukça eski bir tarihe sahip olan çömlekçilik sayesinde ekonomik bir kazanç sağlanıyor. Her yıl on binlerce olmak üzere yaklaşık 10 farklı tipte üretilen çömleklerimiz ağırlıklı olarak Ege Bölgesi, Trakya ve Marmara Bölgeleri’nde yoğun olarak talep görüyor. Atalarımızdan bizlere miras kalan bu eşsiz el sanatını gelecek nesillere de aktarmak için çaba sarf ediyoruz”