ASAYİŞ

Artık Ayakkabılar Tamire Değil Çöpe Gidiyor!

Abone Ol

Eskiden birçok ailenin geçim kaynağı olan ayakkabı tamirciliği mesleği, Manisa'da bir elin sayısını geçmeyecek kadar ustanın elinde yaşatılmaya çalışılıyor. Mesleğin temsilcileri, işlerin eskisi kadar yoğun olmamasından ve alanda yetiştirecek çırak bulamamaktan muzdarip. Manisa'da uzun yıllardır ayakkabı tamirciliği yapan Salih Ömürlü, artık eskiyen ayakkabıların tamire değil çöpe gittiğini söyledi.

Gelişen teknoloji ve değişen alışkanlıklarla birlikte bazı meslekler giderek tarihe karışıyor. Bunlardan biri de ayakkabı tamirciliği. Eskiden birçok ailenin geçim kaynağı olan ayakkabı tamirciliği mesleğini şimdilerde Manisa'da yaşatmaya çalışan ustaların sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar. Kentte her geçen gün meslekle alakalı olan dükkanlar kepenk kapatıyor.

Manisa'da uzun yıllardır ayakkabı tamirciliği yapan Salih Ömürlü, ayakkabı tamirciliğinin gelişen teknolojiye karşı direnemediğini belirterek, "Uzun yıllardır ayakkabı tamirciliği yaparak geçimimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Eskisi gibi işlerimizde yoğunluk yok. Gelişen teknoloji, birçok meslekte olduğu gibi ayakkabı tamirciliğini de tehdit ediyor. Eskiden kentte çok sayıda bu işle uğraşan atölye varken, artık her geçen gün azalıyor" dedi.

Vatandaşların eskiyen ayakkabıları tamir etmek yerine çöpe attığına dikkat çeken ayakkabı ustası Ömürlü, " Artık eskiyen ayakkabılar çöpe atılıyor. Eskisi gibi tamir ettiren sayısı çok az. Mesleğin eski cazibesi kalmadığı için çırak da bulamıyoruz

Bizler bu mesleğin son temsilcileriyiz. En azından ben öyle düşünüyorum. ilerleyen yıllarda bu mesleği yapan kalmayacak" diye konuştu.