ASAYİŞ

500 Yıllık Şifahane Tıp Tarihine Işık Tutuyor

Abone Ol

Manisa’da bulunan, Osmanlı İmparatorluğu’nun yükselme döneminde bölgesinin en kapsamlı şifahanesi olan Hafsa Sultan Şifahanesi (Darüşşifa), günümüzde Tıp Tarihi Müzesi olarak ziyaretçilerine hizmet veriyor ve yaklaşık 500 yıllık tıp tarihine ışık tutuyor.

2013 yılında aslına uygun olarak müzeye dönüştürülen Darüşşifa, ziyaretçilerine 16-17. Yüzyıllarda Osmanlı tıbbının ulaştığı seviye, belli başlı tıbbi yöntemler ve dönemin şartları ile ilgili bilgi sunuyor. Kurulduğu günden bu yana yılda ortalama 120 bin kişinin ziyaret ettiği müzede, Manisa ve Anadolu tarihinde çok önemli yer tutan mesir macunu ilgili de kapsamlı bilgiler bulmak mümkün. Müze, ayrıca içerisindeki avluda ziyaretçilerine kafeterya hizmeti de sunuyor.

Müze hakkında gazetemiz muhabirine bilgiler veren Hafsa Sultan Tıp Tarihi Müzesi Kurucusu ve Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yeşil, müzenin Manisa için çok önemli olduğunu ve bölgenin en kapsamlı tıp tarihi müzesi olduğunu söyledi. Darüşşifa’nın aslına uygun olarak müzeye dönüştürüldüğünü de hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Yeşil, “2011 yılında Celal Bayar Üniversitesi, Daruşşifanın tahsis senedine uygun olarak müze yapımı konusunda şahsımı görevlendirdi ve müze, 3 yıla yakın bir hazırlık döneminden sonra bugünkü hale getirildi. Müzemizin içerisinde ana konsept olarak, 16-17. Yüzyıllarda Osmanlı tıbbının ulaştığı seviye, belli başlı tıbbi yöntemler, kullanılan aletler, tabiplerin bizzat kaleme aldığı yazma eserler, su ve musikinin tedavide yeri, mesir köşesi, Manisa’nın iki nadide tabibi Nihat Yörükoğlu ve Cemil Şener ile Manisa halkının gönlünü kazanmış, unutulmayan doktorlarının biyografileri, İslam ve Batı tıbbına ait önemli şahsiyetler ve yöntemler sergilenmektedir” dedi.

Müzenin yıllık ziyaretçi sayıları hakkında da bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Yeşil, “2013 sonunda açılışı gerçekleşen müzemiz, 2014 yılında 120 bin, 2015 yılında 110 bin kişi tarafından ziyaret edilmiştir.2016 yılı ziyaretçi sayılarını da 2017 yılının Ocak ayında açıklayacağız. Bugün itibariyle söylemek gerekirse, 2016 yılının ziyaretçi sayıları da önceki yılların sayılarına yakın olacağı görülmektedir. Müzemizin bu istatistiklerle Türkiye’deki tüm şehir müzeleri ziyaretçi sayısından daha fazla ziyaretçi ağırladığını söyleyebilirim” şeklinde konuştu.

Ziyaretçilere rehberlik eğitimi almış üniversite öğrencileri ile birlikte hizmet verdiklerini aktaran Yrd. Doç. Dr. Yeşil, “Biz bu hizmeti tarafımızdan rehber eğitimi almış üniversitemiz öğrencileriyle birlikte yapmaktayız. Kısmi zamanlı statüsündeki bu öğrencilerimiz, eğitimlerini aksatmadan ziyaretçilerimize en iyi hizmeti vermeyi gayret göstermektedirler.” dedi.

Şehzadeler ilçesinde Sultan Camii’nin avlusu içerisinde bulunan Hafsa Sultan Tıp Tarihi Müzesi, resmi tatiller de dahil, haftanın 7 günü sabah 10.00’dan gece 22.00’ye kadar ziyaretçilere hizmet veriyor.