MANİSA

10 FOTOĞRAFLA GÖRDES

Abone Ol

(İSMAİL AYBEY’İN OBJEKTİFİNDEN) Manisa Merkeze 110 km uzaklıkta bulunan Gördes ilçesi, yeşil ormanlarla kaplı doğal bir güzelliğe sahip.

Dünyaca ünlü “Gördes Düğümü” ile hala tezgahlarda halı dokunuyor.

Tütün üretimi de Gördes’in tarım olarak en önemli geçim kaynaklarından.

Büyüklüğü ve kendine has aromasıyla diğer türlerinden ayrılan Gördes ayvası lokum, tatlı, kolanya vb. her yerde değerlendiriyor.

Milli Mücadele kahramanı Gördes Kızı Şehit Makbule, akıncı kollarıyla beraber Demirci, Gördes, Simav ve Sındırgı dağlarında dolaşarak savaşta büyük mücadele vermiş ve bu uğurda şehit düşmüştür.

23 Ocak 1940 tarihinde eski (aşağı) Gördes'te şiddetli bir toprak kayması olmuş, yabancı uzmanlarca yapılan çalışmalar sonucu 1948 yılında bugünkü yerleşim, yeni ilçenin kurulması çalışmalarına başlanmış ve şehir 1948 yılında yeni yerleşim yerine taşınmıştır. Eski Gördes şu an kabristan olarak kullanılmaya devam ediyor.

Gördes’in en büyük evliyalarından sayına Hüseyni Baba Türbesi, en çok ziyaret edilen yerlerden birisi.

En önemli madenlerden sayılan zeolit Gördes dağlarında çıkmaktadır. İlçede zeolit yataklarını işleten 4 adet şirket bulunmaktadır. Zeolit yataklarının işletildiği alanlar Bayat alanı, Bodomaz mevkii, Oğulduruk mahallesi, Softalar-Kıran mahellesidir.

Kendine has yöresel kıyafetleriyle köylü kızlarını, Gördes’in köylerinde görmek mümkündür.

Belediye tarafından restorasyonu yapılan Tarihi Eski Gördes Pazar cami, sadece ramazan aylarında hizmet vermektedir.