Manisa'da Nisan ve Mayıs aylarında üzüm bağlarında üreticilerin tatlı telaşı başladı. Sabahın erken saatlerinde bağların yolunu tutan üreticiler, salamura yaprak için yoğun bir mesai harcıyor. Bin bir emekle toplanan yapraklar, daha sonrasında geniş bidonlara konularak salamuraya yatırılıyor. Kuru basım olarak da yapraklar sipariş şeklinde satılıyor.
En sevilen yemekler arasında listenin başında yer alan sarma, ev hanımları için vazgeçilmezler arasında yer alırken Manisa'dan önemli bir uyarı geldi. Alaşehir ilçe Tarım Müdürlüğü, kalıntısız asma yaprağı için dikkat edilecek hususlara dikkat çekti.
Alaşehir ilçe Tarım Müdürlüğü toptan yaprak alımı yapan alıcıların uyması gereken kuralları şöyle açıkladı:
"1- Hangi bağdan geldiği ve üreticisi bilinmeden rastgele yaprak alımı yapılmamalıdır.
2- Müstahsil makbuzları zamanında ve gerçeğe uygun yaprak alınan müstahsil adına düzenlenmelidir.
3- Farklı üreticilerden alınan yapraklar paçal olarak işlenmemelidir.
4- Her üreticinin yaprağı ayrı bir parti olarak kabul edilmeli ve o şekilde piyasaya arz edilmeli veya salamura yapılmalıdır.
5- Tercihen Organik bağcılık yapan üreticiler ile anlaşılarak onlardan yaprak alınmalıdır.
6- Yaprak almadan ön analiz yapılarak, risk azaltılmalıdır.
7- İzlenebilirlik sistemi mutlaka kurulmalı ve uygulanmalıdır.
8- İhracat amaçlı alım yapan işletmeler, sözleşme yaparak AB ile uyumlu ilaçların kullanımı yapılmış bağlardan yaprak alımı yapmalıdır.
Asma Yaprağı satan ÜRETİCİLERİN dikkat edileceği kurallar:
1. Asmanın %25’den fazla yaprağı alınmamalıdır. Ticari amaçlı yaprak alımı Mayıs sonu-Haziran başından önce yapılmamalıdır.
2. Üzüm mü yaprak mı karar verin! Üzüm amaçlı ilaçlama yaptıysan bağından asma yaprağı toplama, kesinlikle satma, kendinde tüketme!!!
3. Üzüm amaçlı üretim yapıyor ve bunun yanında yaprak da satmak istiyorsan, Yaprak toplama dönemlerinde asma yaprağında kalıntıya sebep olmayacak şekilde, tüketim amaçlı asma yaprağında kullanımına izin verilen bitki koruma ürünleri ve insan sağlığına zararsız bio ilaçlar ile bağ(üzüm) hastalık ve zararlıları mücadele programı titizlikle uygulanmalı ve uyarılarımıza mutlaka dikkat edilmelidir.
4. İlaçlama yapılmış bağdan kesinlikle asma yaprağı toplanılmamalıdır.
5. İlaçlama yapılacak ise önce temiz bağdan yaprak toplanılmalı, daha sonra ilaçlama yapılmalıdır.
6. İlaçlama yapılması zorunlu ve yaprak toplanılması da düşünülüyorsa;
-Asma yaprağında mrl değeri olan ve mrl değeri yüksek olan; yaprakta kullanımında sorun olmayan organik tarımda kullanılan insan sağlığına zararsız bio ilaçlar tercihen kullanılmalıdır.
-Kullanılan ilacın etiketinde yazan Bekleme Süresi geçtikten sonra yaprak toplanılmalıdır.
7. Etiketinde ‘Tüketim amaçlı Asma yaprağında kullanılamaz’ ibaresi olan üzümde ruhsatlı ilaçları kesinlikle sarmalık yaprak toplanılan bağlarda kullanılmamalıdır.
8. Üzüm üretiminde kullanılmak üzere ruhsat almış her ilacın tüketim amaçlı asma yaprağında izninin olmadığını unutmayın!! Bu konuda teknik destek alın.
9. İhracat amaçlı yaprak toplanılan bağlarda AB ile uyumlu ilaçlar kullanılmalıdır.
10. Bağda kullandığınız ilaçların etiketini mutlaka okuyun. Bilinçsiz rastgele reçetesiz tarım ilacı kullanmayın. Kullandığınız ilaçların bekleme süresine uyun.
Kurallara uymayan Kalıntılı Asma Yaprağı satan üreticilere, alım satımını yapanlara
5996 sayılı kanun gereği toplum sağlığını tehlikeye attığı için yasal işlem yapılacağı
UNUTULMAMALIDIR.!!!