Öncelikle bu uygulamaya olumlu ve olumsuz olarak ne dediler bir bakalım: Serbest kıyafet uygulaması sınıf farkının iyiden iyiye açığa çıkmasını sağlayacak. Çocuklarına yeni kıyafetler alamayan anne babalar üzerinde ekonomik ve psikolojik baskı oluşacak.

Öncelikle bu uygulamaya olumlu ve olumsuz olarak ne dediler bir bakalım:

Serbest kıyafet uygulaması sınıf farkının iyiden iyiye açığa çıkmasını sağlayacak.

Çocuklarına yeni kıyafetler alamayan anne babalar üzerinde ekonomik ve psikolojik baskı oluşacak.

Çocuklar arasında kimin kıyafeti daha güzel yarışması başlayacak.

Çocuklar, kıyafeti markalı olanlarla olmayanlar diye gruplaşacak.

Bu gün okula giderken ne giysem kavgaları yaşanacak.

Her gün aynı kıyafet mi giyilir, bunun aynısından filanda da var gibilerinden tartışmalar yaşanacak.

Herkes ne istiyorsa gücü neye yetiyorsa onu alacak.

Tek tip uygulaması hiçbir demokratik ülkede yok bizde de olmayacak.

Veliler artık forma parası vermekten kurtulacak. 

…                                                                       

Öncelikle hemen şunu belirteyim öğrenciler ne ile okula giderse gitsin asıl önemli olan: okulun fiziki şartları, ders müfredatının uygunluğu, öğretmen kalitesi, donanım imkanları, derslik, laboratuvar, spor salonu, sosyal tesisler, atölyeler, idareci yeterliliği, okul aile çevre işbirliği, öğrencilerin kendilerini ifade edebileceği özgür bir eğitim ortamının olmasıdır.

Bir kere yasanın adında bir sıkıntı var.  

Serbest kıyafet uygulaması deniliyor ama daha bismillah bir sürü kısıtlama getirilmiş kıyafete. Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemez. Siyasî sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz ve giysileri giyemez. Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olarak bulunur, makyaj yapamaz, bıyık ve sakal bırakamaz.”

Hayda…

Peki ya başörtüsü?

O da sadece Kuran-ı Kerim derslerinde giyilecek.

Böyle serbest kıyafet uygulaması olmaz. Eğer bir özgürlükten söz edeceksek bırakın isteyen istediğini giysin Avrupa’da olduğu gibi. Buna başörtüsü de dahil.

Uygulamaya karşı çıkan sosyal demokrat kesimlerle ilgili olarak da birkaç satır yazmak istiyorum.

Solcular ne zamandan beri sınıfsal farkların ortaya çıkmasından korkar oldular. Sınıf farkının ortaya çıkması sol düşüncenin kendini daha rahat ifade bilmesini sağlar. Hem  her türlü dayatmaya ve tektipliliğe karşı çıkacaksın ama sırf muhalefet yapacağım diye böylesine bir uygulamayı da reddeceksin. Bu büyük bir çelişkidir.

Yok eğer endişeniz bu uygulamanın sonunda türbanın da komple serbest kalacağı ise o zaman özgürlük fikrinden vazgeçeceksiniz.

Son olarak şunu da belirteyim. Bizim okullarımız büyük bir kısmı zaten sınıflanmış. Sanki çok zengin çocuğu ile çok fakir çocuğu aynı okulda okuyor da birbirlerinden etkilenecekler. Ali Rıza Çevik öğrencisi ile Taytanlı İlhan öğrencisi aynı sosyal ve ekonomik çevrede mi yaşıyor? Ayrıca okul ve sınıf arkadaşlarının büyük bir kısmı zaten dışarıda da beraberler. Yani herkes herkesi tanıyor.

Ne utanacak ne sıkılacak ne de ayıplanacak bir durum var kendi hayatlarında.

Abartmayın… saçmalamayın

Not: Ben olsam bu konuda bir pilot uygulama yapar ve sonuçlarını kamuoyuyla paylaşırdım. Böylece durum daha net anlaşılırdı