Son günlerin belki de en heyecan veren haberi. Volkswagen Manisa’ya fabrika kuracak. Müthiş bir gelişme bu. Dünyanın en önemli markalarından biri. En son 2019 yılının şubat ayı verilerine göre dünyada en çok satan araba markası Toyota. İkinci sırada Volkswagen geliyor. Ford 3. sırada… 
Bunun çok önemli bir anlamı var. Dünyanın en çok satan ikinci markası Manisa’da fabrika açıyor. 
Kurulacak olan fabrikaların maliyeti yaklaşık 1 milyar 300 milyon avro. Yani Türk parasıyla 9 milyar TL. Eski parayla 9 katrilyon! 
Bildiğim kadarıyla Manisa’ya gelmiş geçmiş en büyük yatırım olacak. Yanılıyorsam lütfen yorumlarla düzeltin. 
Bu iş bitti sayılır. İnşallah son anda bir pürüz çıkmaz. 

Peki Volkswagen gelirse Manisa’da ne değişir? 
İşte Manisa’yı ilgilendiren can alıcı detay da bu sorunun cevabında saklı. 
Ne değişmiyor ki? 
Uzun süredir devam eden görüşmelerde Manisalı yetkililerle Volkswagen yetkilileri arasında detaylar tek tek konuşuldu. Fabrikanın büyüklüğü, ihracat hacmi ve çalıştıracağı beyaz ve mavi yakalı eleman kadrosu yaklaşık 4 bin kişiden oluşacak. Ancak bu 4 bin kişi tıpkı Manisa’daki diğer Alman fabrikalarında çalışan işçiler gibi iyi maaş ve iyi çalışma şartlarına sahip olacak. 
Maaşların 1000 ile 1200 avro arasında olacağını öğrendim. Bu da 5 ile 7 bin TL aralığında bir maaş demek.       
Manisa standartlarında hiç de fena değil. 
Volkswagen yetkilileri çalışanların konut ve diğer ihtiyaçlarıyla ilgili gerekli tedbirlerin alınması istiyor. İlk aşamada en az 3 bin konut demek bu. Muhtemelen belediyeler ve TOKİ eliyle yeni bir konut projesi gündeme gelecek.   
Fabrikanın kurulmasıyla birlikte yan sanayi fabrikaları da listeye eklenecek. Vestel örneği ortada… Volkswagen birçok kalemi yan sanayi kuruluşlarından temin edecek. Bu da Manisa’daki mevcut kapasiteye yeni fabrikaların ve üretim tesislerinin eklenmesi anlamına geliyor. Dolayısıyla yan sanayi adı altında yeni iş alanları açılacak. Ve bu da yeni iş imkanları demek.    
9 milyar TL’lik bir yatırımdan söz ediyoruz. Şehrin ekonomik ve sosyal yapısına direkt etki edebilecek büyülükte bir yatırım. 
Hatta Manisa’yı belki de bir otomotiv kenti yapacak bir adımdır. 
BMW denince akla Münih gelir. 
Audi'nin fabrikası Ingolstadt'da. 
Mercedes Stutgart’ta…
Belki bir gün Manisa da Volkswagen markasıyla anılır.
Bunun Manisa’ya zararı yok, faydası var. 
Manisa işsizlik verilerinde yüzde 4’lerde. Türkiye ortalamasının 7-8 puan altında. Yanı başımızdaki İzmir işsizliğin en yüksek olduğu illerden biri. Hiç şüphesiz Manisa Organize Sanayi Bölgesi, tarımsal işletmeler ve verimli arazilerin oluşu Manisa’ya bu özelliği sağlıyor. 
Tabi Manisa’da işsizlik yok anlamı da taşımıyor bu. Manisa’da her şey güllük gülistanlık değil. Ancak ciddi avantajlara sahip olduğumuz su götürmez bir gerçek.       
Volkswagen’in gelişi de bu avantajlı durumu bir tık öteye taşıyacak. 
Asıl merak edilen ise Volkswagen neden Manisa’yı tercih etti ya da neden Manisa en azından şuana kadar yapılan görüşmelerde ağır bastı. 
Bu noktada emeği olanları unutmamak lazım. 
Daha önceki haberler de yansıdığı gibi Volkswagen’in yüzde 17’si Katarlılara ait. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Alman devini defalarca Türkiye’ye yatırım yapmaya davet ettiğini biliyoruz. Son yapılan girişimler davetten biraz farklı olarak Erdoğan’ın Katar yönetimi ile sıcak ilişkisinin bir neticesi olarak ortaya çıkıyor. Katarlı ortakların Alman devini iknası yatırımın Türkiye’ye yönlendirilmesinde büyük rol oynadı.   
Burada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çabası birinci etken.   
Tabi ki böylesine dev bir yatırım sadece hatır gönül işleriyle de olmaz. Alman girişimciler defalarca Türkiye’ye gelerek fabrikayı kurmayı planladıkları şehirleri gezdiler. Manisa’da karar kılmalarında Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nin ulaşım ve enerji avantajına sahip olması da sürecin yönünü Manisa’ya çevirdi. 
Zaten şirket yetkilileri mukayeseli üstünlüğe sahip olduğu gerekçesiyle Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde karar kıldı. 
Limana yakın ve demiryolu ile limana ulaşım mümkün. 

OSB’nin kuruluşunda ve gelişmesinde emeği olan herkesin bu işin sonuçlanmasında dolaylı veya direkt katkısı var. Allah hepsinden razı olsun. Yakın dönemde aramızdan ayrılan Bülent Koşmaz’ı unutmamak lazım. OSB’nin mevcut Başkanı Sait Türek ve ekibinin gayreti netice alınmasında çok önemli katkı sağlamıştır.  
Başından beri görüşmelerin içinde olan AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, özellikle Ankara’yla ve bakanlıklarla ilgili pürüzlerin giderilmesinde prosedürü kolaylaştıran isim olmuştur. 
Manisa Valisi Ahmet Deniz ve bürokratların elinden geleni yaptığını gördük. 
Manisa’da aslında herkes bu işi çok istedi. Daha önceki yıllarda Türkiye’de üretim yapan Ford, Hyundai, Honda, Toyota, Renault, Fiat, BMC ve Mercedes gibi markaları başka illere kaptırmıştık. Bu kez şansımızın da yardımıyla Wolksvagen Manisa’ya geliyor. 
Wolksvagen, 2022’de dev üretim tesisini faaliyete geçirmeyi planlıyor. 
Umarım şehrimiz ve Manisa’da yaşayan herkes için hayırlı olur…