Dün akşam Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından, Kültür Sitesi Lale salonunda bir tiyatro vardı. Usta Oyuncu Oya Başar ve Ebru Kural’ın oynadığı “Plastik Aşklar” isimli tiyatro, izdiham ve kargaşaya neden oldu.

Belediyenin afişlerinde “ÜCRETSİZ” olarak duyurulan tiyatroya akın eden Manisalılar, salonun girişinde bilet şokuyla karşılaştı. Bir kısım seyircilerin elinde biletler varken çoğunluk biletsiz gelmişti. Hatta çoğunluğun biletlerden bile haberi yoktu.

Salonun önünde izdiham yaşandı. Görevliler, önce biletlilerin alınacağını, en son da biletsizlerin içeriye alınarak mağdur edilmeyeceğini duyurdu. Beklemekten sıkılan seyirciler tepkilerini yuhalayarak, bağırarak gösterdiler. Görevliler kapıları açmayınca tansiyon iyice arttı. Kargaşayı önlemek için kapılar açılarak herkes salona alındı. Ancak bu defa da, sonradan gelen biletli izleyiciler biletsizleri yerinden kaldırmaya çalışınca içerde de kargaşa devam etti.

Kargaşanın artması sonucu yetkili bir bayan çıkarak, kalabalığı sessiz olmaya davet etti. “Gösterimin ücretsiz olması demek biletsiz olması demek anlamına gelmiyor” deyince salonda tansiyon iyice arttı.

Olaylara sinirlenen seyirciler, kargaşayı kayda alıp sosyal medya hesaplarında paylaştı. Paylaşımlar “manisadatrafik”, “manisa_cevirme” gibi çok takip edilen instagram gruplarında da paylaşılınca Manisa’da gündem oldu.

Gürültünün artması sonucu, Usta Tiyatrocu Oya Başar seyircileri sakinleştirmek için konuşma yaptı. Ayakla kalanlar için sandalye getirilmesini istedi. Tiyatrocunun kibar tutumu bir nebze olsun salonu sakinleştirdi.

TİYATRO ÜCRETLİ MİYDİ, ÜCRETSİZ MİYDİ?

Yaşanan tüm kargaşaların temelinde bu mesele yatıyordu. Ücretsiz olarak servis edilen tiyatro ücretli miydi? Ücretli değilse bu biletler nereden çıkmıştı?

Aslında tiyatro, Büyükşehir Belediyesinin ücretsiz olarak sunduğu bir kültür sanat hizmeti. Ancak iddiaya göre, belediye Güçsüzler ve Kimsesizler Derneği başta olmak üzere bazı derneklere biletleri ücretsiz olarak vermiş. Dernekler de derneklerine katkı sağlamak adına 50 TL karşılığında biletleri satışa çıkarmışlar. Mesele buradan kaynaklanıyor.

Belediyenin burada yapması gereken şuydu. Tiyatronun tanıtım afişinde “Ücretsiz” yazıldıysa hiçbir surette ücret alımına izin verilmeyecekti. Ya da şayet bir derneğe katkı sağlanmak isteniyorsa da, “tiyatronun geliri falanca derneğe verilecektir” şeklinde bir ibareyle alınacak fiyat yazılmalıydı. Bir de salonun sınırlı sayıda kapasitesi olduğu için, belli bir tarih/saat verilerek biletlerin alınması sağlanabilirdi ki yetişenler alarak tiyatroya girebilsin.

Böylelikle salonda kargaşa ve izdiham yaşanmazdı. Biletlilerin biletsizleri koltuklarından kaldırdıkları, sanattan ziyade yaşanan olumsuzluklardan bahsedildiği bir tiyatro olmazdı. Biz de köşemizde bunları değil de Oya Başar’ın ve tiyatroda verilmek istenen mesajları yazmış olurduk.

Sağlıcakla kalın.