Kovid-19 Sendromu Dünya futbolunu içinden çıkılmaz bir yola doğru hızla götürüyor. Bunun en canlı olumsuz örneğini ne yazık ki Türk Futbolu TFF eliyle ve alınan siyasi kararlar yaşıyor, algı operasyonları ile yaşatıyor. Kovid-19 salgınıyla birlikte ligler bilindiği üzere önce seyircili daha sonrasında seyircisi oynatıldı. TFF, Sağlık Kurulu’nun kararları doğrultusunda U dönüşü yaparak tüm liglerdeki maçları seyircisiz oynama kararının altına imza attı. Doğru karar mıydı?

Evet doğru karardı. Sonuçta 18 Takımdan oluşan Süper lig ve 1. Lig tüm maçlarını bu statüde oynadı. 2. Lig, 3. Lig ve bölgesel liglerde ise maçlar tamamen askıya alındı. Play-Off sistemiyle bir üst lige çıkacaklar mücadelesine dönüştü. Liglerden düşen takımlar açıklandı. Süper ligin şampiyonu Başakşehir’e tescilli şampiyonluk kupası verildi. Ziraat Kupası da Trabzonspor’un oldu. Buraya kadar hiçbir sıkıntı yok. Geldik zurnanın zırt dediği yere.

Spor Bakanı ve TFF Başkanı siyasi bir karara imza attı. Mesai bitiminin hemen ardından ’Müjde Türkiye liglerinde düşme kaldırılmıştır’ açıklaması geldi. Kontrol FiFA ve UEFA kurallarının dışına taşarak siyasal kararlara doğru yelken açmaya başladı. Dönemin Cumhurbaşkanı ve Başbakanları ‘Ne olacak canım Anayasa bir defa delinmekle yıpranmaz ki’ sözlerinin bir benzeri TFF ve Spor Bakanlığı’nın liglerde düşme kaldırarak benzer bir karar imza atmış oldu.

Karar kabul edilebilir değil. Madem ki böyle bir karar alacaktınız o zaman maçları niye oynattınız? Madem böylesi garabetlerle dolu bir kararı açıklayacaktınız o zaman niye liglerde hedefleri olan takımlar milyonlarca para harcamak zorunda kaldı? Neden ara transferde yüzlerce futbolcu transfer keşmekeşliğinin içerisinde savruldu?

Güzel bir sözü var; ‘Oğlum söylenecek çok söz var ancak ceremesini çekecek yok’ diye. Tam da bundan söz ediyorum.

Liglerde düşmenin kaldırılmasına şimdi de sahada kazanamayanlar acaba işi masa başında kazanır mıyım diye ‘Bizi de alın’ sendromuyla algı operasyonları yapmaya başladı. Beyler tüm bu girişimler külliyen yanlıştır. Gidilen yol, yol değil.

Şike operasyonları maruz kalmış bir Türk futbolu şimdi Kovid-19 sendromunu kendilerine kalkan yaparak farklı emellere yelken açarak Türk Futboluna bir hançer daha vurmanın manası yok.

Futbol sahada oynanır ve sahada kazanılır. FİFA ve UEFA’nın kuralları net. Yunanistan ve Avrupa’nın birçok ülkesi böylesi girişimlerde tevazu gösterdi yanıtı FİFA ve UEFA’dan aldı. Ülkelerinde ligleri durdurmaya, kupalardan men ve onun üstü ciddi para cezalarına çarptırıldılar.

Bakın Avrupa’da birçok ülke pandeminin başlamasıyla birlikte liglerini durdurup o gün itibariyle tescilledi. Düşenler düştü çıkanlar çıktı. Biz neyin kafasındayız. Eğer böyle yaptığımız sürece uluslararası yaptırımlar ve cezalar yakamızı bırakmaz. Türk futbolu da bir arpa boyu yol almaz. Her kurumun sorumluluğu belli. TFF Türkiye liglerindeki maçların güvenli biçimde oynatılmasını sağlayacak. Spor Bakanlığı ise ülkede eksik olan stadyumları dünya normlarına göre dizayn edecek, bundan hem fikiriz sanırım. Siz kalkar her zaman olduğu gibi futbola siyaseti bulaştırmaya devem ederseniz zaten dikiş tutmayan Türk futbolunun bugüne kadar yan yana gelmeyen iki yakasını yan yana getiremeyiz.

Diyelim ki yanlıştan dönülmedi 18 olan Süper lig,1. Lig ve 2. Lig, 3. Lig alttan gelen takımlarla işin içinden çıkılamaz duruma gelecek.

Sözü edilen yeni Futbol sezonunda Süper Lig TFF’ye göre 21 takımdan oluşacak. Kimilerine göre de 22 takımdan oluşacak. Yılda kaç hafta var bileniniz vardı, bilmeyenlere söyleyeyim. 52 hafta var. 21 Takımlı bir Süper lig için bu 40 hafta demektir. Sadece liglerle bitmiyor futbol, Milli Maçlar, Lig aralıkları, Ziraat Kupası, bunları da eklerseniz yılın tüm takvimi bu ligleri tamamlamaya yetmez. Diyelim ki yetiririz hafta da üç maç oynatırız o zaman da hakem filosu, sahaların yıpranması, onların bakımını ne yapacaksınız? Sözün kısacası yol yakınken bu yanlıştan dönülmeli.

Eğer dönemeyiz diyorsak o zaman ben buradan müjdeler veriyorum; Süper Lig iki gruptan 1. Lig iki gruptan oluşacak. Hazırlıklarınızı buna göre yapalım. Haydi yeni futbol sezonu Türk Milletine hayırlı uğurlu olsun.

Saygılarımla….