Soma’nın yetiştirdiği tecrübeli antrenörlerden Levent Analı, en sonunda isyan etti. Büyük paralar harcayıp başarısız olan Somaspor’u çok zor günlerin beklediğini söyleyen Analı, “Soma’nın doğru planlamaya ihtiyacı var. Parayla saadet olmuyor. Sotesspor’da yaptıklarım ortada. Üvey evlat muamelesi görülmekten bıktım. Bu iş artık benim hakkım” dedi
 

ÖZEL RÖPORTAJ: MUSTAFA TATLI

Somalı antrenör Levent Analı! Kurt hoca! İki sezon önce imkansızlıklarla çıktığı Bölgesel Amatör Lig’de Soma Sotesspor’a oynattığı futbolla hafızalara kazınmıştı. Analı ile Sotesspor’daki unutulmaz günlerinin yanı sıra, trilyonlar harcanmasına rağmen hedefe ulaşamayan Somaspor’u başarısızlığa götüren nedenleri konuştuk. Tecrübeli çalıştırıcı, Somaspor’daki sorununun ‘uçuk paralar’ olduğunun altını çizerek, futbolda çok para ile başarının gelmesinin mümkün olmadığını söyledi.

“SOTES’TEYKEN BANA PİYONLUK TEKLİF ETTİLER”

Sotesspor’da başlarken amaçlarının Soma’nın çocuklarının da bir şeyler yapabileceğini kanıtlamak olduğunu kaydeden Analı, “20-30 bin TL harcamalı bir takım yapılmıştı. Profesyonel lig tecrübesi olmayan oyunculardan ağırlıklı bir kadromuz vardı. Sinan Vardar o dönemde facia sebebiyle Somaspor’a başkan olunca hem kulüp başkanımız hem de ben Sotesspor’un da Soma’nın takımı olduğunu söyledik. Maalesef destek alamadık. Son anda bir işçi kardeşimizin kredi çekip katılım payını ödemesiyle lige katılabildik. Çim sahamız vardı, yetişmedi, sezon başı hazırlık kampını göçebe gibi geçirdik. Mütevazı bir kadromuz vardı, hiçbir imkanımız yoktu. Buna karşılık Somaspor, Antalyalarda 5 yıldızlı otellerde kamplarda, çeşitli büyük turnuvalarda lige hazırlanıyordu. Onlar Göztepe ve Eskişehirspor ile hazırlık maçı yaparken, biz Süleymanlı ve Kırkağaç ile hazırlık maçı yapıyorduk. Haksız rekabet söz konusuydu. Sinan Vardar bu ortamı yarattı. İstanbul’dan getirttiği hocalar, bize piyonluk teklif etti. ‘Rakiplerimizin yolunu kesin, kapanın, en iyi oyuncularını sakatlayın, kart göstertin’ gibi… Çocuklarımızın öncelikli işi futbol değildi. 8 saat çalıştıktan sonra idmana geliyorlardı. İlk maçta Somaspor’a ilk maçta kök söktürdük ve galibiyeti kaçıran taraftık, son dakikada basit bir penaltı ile kaybettik. Günübirlik gittiğimiz deplasmanlar oldu. İncirliova maçında yönetici yanlış bilgi vermiş, çocuklar iki kişi bir yatakta yattı. Ertesi gün savaşarak maçı kazandılar. Maç sonraları yemek veremedik. Çocuklar ligin en maliyetli takımlarını yeniyordu. Maçtan sonra yemek var mı hocam? diye soruyorlardı. Ağlayarak ‘yok’ diyordum. En iyi yemeğimiz kuru fasulye pilav oldu. Tüm bu imkansızlıklara rağmen devreyi Somaspor ile aynı puanda bitirdik. Ancak ikinci yarıda takımımızın çoğu dağıldı. Çeşitli kulüplere gittiler. Mevcut futbolcuların üzerine ‘maliyetli transfer yapalım’ denince bende görevi bıraktım. Benim çocuğum 500 lira almamış, 10 bin liraya adam almaya çalıştılar. Devrede Çan’dan Erdek’ten çok iyi teklifler geldiği halde devam edeceğim dediğim halde görevi bırakmak zorunda kaldım” dedi.

“BİR TÜRLÜ YARANAMADIM”

Analı, tüm bunlara rağmen Somaspor’un kendisini yeni sezonda değerlendirmesini düşündüğünü ancak başarıyı kendilerinin elde etmesini isteyen kişiler tarafından dışlandığını belirterek, “Beni ben yapan takım Somaspor’dur. Yıllardan beri çamaşır makinesi yokken elimde formaları yıkadığımı biliyorum. Tozlukları değiştirerek oynattığım bir takımdı. Bugünkü BAL Ligi gibi Türkiye finallerine defalarca gittim, 3. Lig’in kapısından döndüm. Somaspor’a büyük bir sevgim ve emeğim var. Soma’da benden fazla Somasporlu yoktur.  Maddiyatımı ve gençliğimi verdim. Ama bir türlü yaranamadım. Başarıyı kendileri isteyen kişiler tarafından dışlandım. Sotes’te yaptıklarım sonrası ertesi sene kesin olarak Somaspor bizi değerlendirir diye düşünüyordum. Fanatik taraftarlar olsun, eski yöneticiler olsun yine göreve Bahadır Özgen’i getirdi. Zaten defalarca denenmiş başarılı olamamıştı. ‘BAL Ligi’ne çıkardım takımı’ diyor, o zaman ben 5 defa çıkardım. Hem de küçük bütçelerle grup finallere çıkardım” diye konuştu.

“ALTYAPIDA 5 KİŞİNİN YAPTIĞI İŞİ TEK BAŞIMA YAPTIM”

Bu sezon altyapıda görev aldığını anlatan Analı, “Bize bu sene altyapıda görev verdiler. Geçen yıl 2 bin 500 lira aylıktan başlayarak 5 kişi çalışmışlardı. Bir sene önce altyapı antrenörlerine ayda  toplam 9 bin lira harcanıyordu. Ben ise para konuşmadım. ‘Ne verirseniz verin’ dedim. Bin liraya çalıştık, tek başıma altyapıda koşturdum.  Son iki aylık maaşımı alamadım. Sizin aracılığınız ile iki aylık maaşımı Sinan Vardar’dan istiyorum. Bu benim çoluğumun çocuğumun rızkı ve alın terim. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nde endeks işi yapıyorum. Soma’da bodrum bodrum dolaşıyoruz. 140 bodrum girip çıkıyorum, karşıma veliler talebeler geliyor, dönüyorum gözümden yaşlar geliyor. Altyapıyı Altınordu futbol okulunda oluşturduk, 40 çocuk verdik. Soma altyapısı böylelikle her grupta şampiyon oldu, şimdi de Türkiye finallerindeler” dedi.

“GARANTİ PARASI OLAN NEDEN KENDİNİ ÜZSÜN?”

Somaspor’un başarısızlığına harcanan ciddi paraların etki yaptığını kaydeden Analı, “Maliyeti yüksek oyuncular geldi. Teknik heyete ciddi paralar verildi. Teknik heyetin bir dediği iki edilmedi. 2. Lig’de 3. Lig’de dönen paralara imzalar atıldı. Vardar döneminde 2 senede 5 milyon TL’ye yakın para harcandı. Ciddi paralara imza atan oyuncu tekmeye kafa uzatmadı. Başarı gelmedi.  Garanti parasıyla aylığı 10-15 bin liraya gelen futbolcu neden maçta kendini üzsün? Başarı, teknik heyet ve oyuncu kadrosunun karakterine bağlı. Bu iş maddiyatsız da olur. Örneğin Manisaspor’un oyuncularını kutluyorum. O kadar fedakarlık yaptılar ki mutlu sona ulaştırdılar. Aynı pozisyon Soma’da olsaydı, bir tane oyuncu kalmazdı. Şampiyonluk şansı kalmayınca son 3 maça benim bulduğum A gençlerle çıktılar. Milyonlar harcayan takım, bir zamanlar ‘kampa alın bir görün’ dediğim çocuklarla ligi tamamladılar. Çünkü elde oyuncu kalmadı. Soma’nın çocuğuna güveneceksin. Bu yürek ve cesaret ister. Sotes’te Aksoy gol krallığını kovaladı.  Memduh’u amatörden aldım, 3 defa BAL Ligi’nde haftanın karmasına girdi. Şerif BAL Ligi’nin flaş ismi oldu. Çağlar, Okan, Emre, Eser, Ercan, Kaan, İsmail, Raşit, Korhan daha niceleri çatır çatır oynadılar. O kadrodan Şerif ve Aksoy bu sezon Somaspor’a gitti. Bu sezon kadroya bile alınmadılar. Neden? Çünkü az paraya anlaştılar. Para alan oynadı. Bazı kişiler hayal edemeyecekleri paralar aldı. Mevcut kulüp başkanı şimdi istifa ediyor, kulüp anahtarını belediye başkanına teslim ediyor” şeklinde konuştu.

“SİNAN VARDAR BORÇ BIRAKIP GİTMİŞ”

Analı, facia sebebiyle kente gelen Sinan Vardar’ın vaatlerini gerçekleştiremediğinin altını çizerek, “Sürekli ‘Soma’yı 1. Lig’de oynatacağım, Türkiye Kupası’nı aldıracağım’ diyen Sinan Vardar şimdi nerede? Yöneticinin birinden öğrendim. Maden olayı sebebiyle İstanbul’da ‘şehitlerin takımını aldım, çok mağdurlar’ diyerek yardım topluyormuş. Ortada harcanmış bir para var ama ben kendi cebinden harcadığına inanmıyorum. Alacağım için şimdiki mevcut başkanın yanına gittim. “Sinan Vardar bizi mahvetti, borç yüküyle bırakıp gitti” dedi. Şimdi maddi nedenlerden ötürü Türkiye finallerine gitmekte zorlanan altyapı takımları var. Bu kadar vahim bir tablo var.  Altyapı takımları için 5-10 bin lira bulunamıyorsa Soma’ya yazıklar olsun” dedi.

“20 BİN TL’LİK FUTBOLCUYA 90 BİN TL VERDİLER”

Analı şöyle devam etti: “Uçuk paralara kesinlikle karşıyım. Parayla saadet olmuyor. Yöneticinin biri Sinan başkanı arıyor, ‘Atillaspor’da 20 bin liraya oynayacak futbolcuya bizim teknik heyet 90 bin liraya anlaşmış’ diyor. Vardar ise o yöneticiye ‘teknik heyetin işine karışmayın’ diyor. Nasıl olacak bu iş? Para elbette olacak ama böylesi harcamalar başarı getirmez. Yine açık ara farkla geride bitirdiler ligi. Yine hiçbir şey yok. Tesis de yok. Belediye Başkanımız Hasan Ergene için ‘futbolu sevmiyor futbola karşı diyorlar’ Allah ondan razı olsun. Samimiyet varsa gerçekten spor olacaksa yardım ediyor. Altınordu futbol okulundayken beni 4 ay izinli gösterdi.  Futbola karşı ise beni neden izinli gösterdi? Hasan başkan ‘yetimin hakkını yedirmem’ diyor. Bu yüzden kendisini haklı buluyorum.”

 “DAHA NE YAPMAMIZ LAZIM Kİ YILIN SPOR ADAMI OLALIM?”

30 yıldan bu yana Soma’nın sporuna hizmet ettiğini ifade eden Analı “54 yaşındayım. 15 yaşında bu takımın formasını giyerek başladım ve çeşitli seneler hocalık yaptım. İki senede facia sebebiyle burada olanlar, yılın spor adamı seçildi. Daha ne yapmamız lazım ki yılın spor adamı olalım veya Soma’da sevilelim. Üvey evlat muamelesi görüyorum. Artık bizi insan yerine koyarlar da en azından bir fikir alırlar. Yeni hocalar ellerinde proje diye dolaşıyor. Soma’ya ne katkınız oldu? En büyük Somalı benim. En büyük Somasporlu benim. Çok büyük fedakarlıklar yaptım. Maddi manevi her şeyimi verdim. Bu iş benim hakkım. Şimdi yavaş yavaş bir kamuoyu oluşmaya başladı. O da hiç ummadığım bir 35 yaş üstü turnuvada. Takımım daha önce bu turnuvada görülmemiş bir başarıya imza atarak 8’de 8 yaptı. Şimdi Levent hoca sesleri yükseldi. Bu kadar ses getireceğini bilseydim, bu turnuvalarda hocalık yapardım. Sotes’te bütün Ege bizi konuştu, herkes takdir etti ama bir tek Soma takdir etmedi. Maddi olarak çok büyük bir beklentimiz yok. Karnımız doysun, , iş yerimizden izin alınsın, düzgün bir sistemimiz olsun, o sistemin içinde çalışalım istiyoruz. Altınordu 70-80 bin TL yatırım yaptı. Hiçbir kulüp yoktur Soma’ya böyle yatırım yapan. Spora aktarılan bir bütçe varsa bu bütçeden neden bütün takımlar faydalanmıyor?” diye konuştu.

“BU SEZON EN ZOR SEZON OLACAK”

Analı, belirsizlik içinde olan Somaspor’u çok zor günlerin beklediğini ifade ederek, “Sotes ilgisizlikle 1. Amatör’e kadar düştü. Şu anda BAL Ligi’ne katılacak Manisa takımları arasında en zor pozisyonda Somaspor var. Somaspor’a da sahip çıkılmazsa hatalardan ders alınmazsa sonu Sotes gibi olur. Bir an önce toparlanıp yeni yönetimle birlikte rota çizilmeli. Somaspor’u birlik beraberlikten başka ‘Somalı’dan başka kimse kurtarmaz. Soma’nın doğru planlamaya ihtiyacı var. Zaten mükemmel taraftarın var. Futbolu severek takip eden, yıllardır profesyonel ligi özlemle bekleyen bir Soma var. Hemen şampiyonluğa oynamaya gerek yok. Gençlere ve tesislere yatırım yap, ligde kal, maddiyatını güçlendir iki sene sonra şampiyonluk zaten kendiliğinden gelir. Maden şehitlerine Allah’tan rahmet ailelerine yakınlarına başsağlığı diliyorum. Ölen madencilerimizden aidatlar kesilerek Somaspor’a yardım yapılmıştı. Somaspor varsa madencilerin alın teri var!” dedi.

 
Editör: TE Bilişim