Bağımsız Milletvekili Adayı Tevfik Diker’in Spordan Sorumlu Danışmanı olan eski futbolcu Cafer Orbay, Turgutluspor’da yaşadığı tecrübelerle Türk futbolunun sorunlarıyla ilgili önemli çalışmalar yaptığını söyledi. Orbay, “İşbirlikçi başkanlar ile kötü niyetli menajerlere artık ‘dur’ diyeceğiz” dedi

ÖZEL HABER: MUSTAFA TATLI

Fenerbahçe’nin 1989-1990 sezonunda ‘Aykut Kocaman’, ‘Oğuz Çetin’ ve ‘Rıdvan Dilmen’li efsane kadrosunda yer alan Cafer Orbay, Türk futbolunun çözümüne yönelik projeler hazırladığını bu projeleri siyasi erkle hayata geçirmeyi planladığını söyledi. Manisa Bağımsız Milletvekili Adayı Tevfik Diker’in spordan sorumlu danışmanlık teklifini kabul eden Orbay, futboldaki sorunun çözümüne katkı sağlayabileceğine inandığını kaydetti.

“DİKER’İN ÖLÜMÜNE ARKASINDAYIM”

İlk olarak Tevfik Diker’le niçin yola çıktığını anlatan tecrübeli spor adamı, “Tevfik beyin teklifini kabul etmemdeki sebeplerden biri Yolsuzlukla Mücadele Derneği’ni kurması ve hala kurucu başkan olması. Ayrıca ahtapotun kolları kitabını okudum ve bitirir bitirmez kendisini aradım ve ‘ölümüne arkanızdayım’ dedim. Kendisinin bu ülke için gözünü kırpmadan ölebilecek bir vatansever olduğunu gördüm. Ülkemizi sömüren hortumcuların tam bir korkulu rüyası olduğunu gördüm. Profesyonel futbolun içine giren futbol dışı sebeplerin böyle bir öncünün liderliğinde yok olacağını düşündüm” dedi.

“FUTBOLU İŞİN EHLİ OLMAYANLAR YÖNETİYOR”

Profesyonel futbolun tamamen profesyonel yöneticilerle yönetilmesi gerektiğinin altını çizen Orbay, İşin ehli olmayan başkan ve yöneticiler ile kötü niyetli menajerlerin Türk futbolunu batağa sürüklediğini söyledi. Orbay,  bu sorunun çözümünün seçilmiş liderlerden geçtiğini kaydederek, “Profesyonel kulüplerin olduğu şehirlerde bu oluşumu sağlayacak olan seçilmiş liderlerdir. Belediye başkanları ve milletvekilleri… Kötü niyetli menajerler, işin ehli olmayan futboldan uzak yöneticileri kullanıyor. İşbirlikçi başkan ve yöneticileri ayartıp kendi hocalarını ve oyuncularını getiriyorlar. Onlarca oyuncu gelip gidiyor. Her gelişlerinde halkın parası heba ediliyor. Bu sorunla ilgili Ankara’da genelden geçecek projelerim var. Kulüp başkanı, profesyonel futboldan sorumlu yönetici ve altyapıdan sorumlu yönetici seçilmiş liderler önderliğinde donanımlı ve ahlaklı olanı bulmak zorundalar. Bu maddelere mecliste kriterler getirilmeli. Seçilmiş liderlere profesyonel spor danışmanı alma zorunluluğu getirilmeli. Böylelikle kurulum doğru olacak ve kulüplerin bir kuruşu yanlış yere gitmeyecek. Altyapı sorumlusunun ve hocalarının seçimi de çok önemli” diye konuştu.

“TURGUTLUSPOR’A MOURİNHO’YU BİLE GETİRSENİZ...”

2011-2012 yılında Yeni Turgutluspor’da teknik direktörken neden ayrıldığını tüm camianın bildiğini sözlerine ekleyen Cafer Orbay, “O dönemde tüm basına ‘bu anlayışla Jose Mourinho’yu getirseniz başarılı olamazsınız. Çünkü burada kimin eli kimin cebinde belli değil’ diye açıklama yapmıştım. 5. haftaydı görevi bıraktım. Kızgınlığım bu işlere girmeme sebep oldu. Futbolun dışındaki herkes işin içinde. Bir çıkar sağlamak için oradalar. İşin püf noktasından anlamıyorlar. Eski başkan Adnan Demirel kardeşim çok genç yaşta futbolu bırakmak zorunda kaldı. Bu işin tecrübeleri var. Her futbolcu olan iyi bir teknik adam ve iyi bir yönetici olacak diye bir şey yok. Bu ayrı bir olaydır. İnce detaylarını bizim kadar bilmesi mümkün değil” dedi.

“TURGAY ŞİRİN BENİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI”

Orbay, Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin’le samimi arkadaş olduklarına dikkat çekerken, seçim sonrasında hayal kırıklığına uğradığını ifade etti. Orbay şöyle konuştu: “Sayın başkan Turgay Şirin samimi arkadaşım. Seçim sürecinde kendisine ciddi destek vermiştim. Fakat seçimden sonra ayrı bir kimliğe büründü ve beni çok hayal kırıklığına uğrattı. Bu projeleri kendisine sunmuştum, hep konuşmuştuk. Seçimden sonra telefonlarıma bile çıkmadı. Mesaj attım, mesajıma dönmedi. Turgay Şirin, Turgutluspor’daki bu krizi yönetemedi. ‘Benim adayım bu, profesyonel danışmanım bu, bunun dışında gelen varsa hiç gelmesin’ diyebilirdi. Bunu yapamadı. 3-4 aday çıkınca Turgutluspor bu noktaya geldi. Manisaspor’da aynı sorunları yaşıyor. Denizli’de yaşıyorum. Turgutluluyum. Turgutluspor’un da Denizlispor’un da Manisaspor’un da bu hatalar zinciri birbirlerine uyuyor. Ortak noktaları çok. Kötü niyetli menajerlerle maalesef borçlandırmaya gidildi.”

“KURACAĞIMIZ SİSTEMDE…”

Kuracağı sistemde altyapı ile üstyapıyı birbirine bağlayacaklarını belirten Orbay, “Para bu işin önemli ayaklarından bir tanesi. Ama ben şunu iddia ediyorum kulüplerin hatırı sayılı bir geliri var. Benim kuracağım sistemde oraya bir tane yanlış oyuncu gelemez. Scout ekibi de bu sistemde var. Altyapı ile üstyapıyı birbirine bağlayacak kombine şart” dedi.

“GÜRAY VURAL ÜZERİNDE EMEĞİM VAR”

Son olarak futbolda isim ve şöhretin oynamadığını, sistemin oynadığını söyleyen Orbay, “İsim ve şöhret oynamaz.  Performans oynar, sistem oynar. Bu felsefede birçok oyuncum var. Denizlispor’dayken Güray örneğim var. ‘Güray Vural’ı gönderin, bizde böyle oyuncu çok’ dediklerinde dönemin başkanına giderek ‘Türk futbolunun  yıldızı olmazsa lisansımı yırtarım’ diyen bir futbol adamıyım. Ali İpek şahittir. Güray Vural’ın profesyonel yaşantısına büyük emeğim vardır” şeklinde konuştu.

 

 

 

Editör: TE Bilişim