İşten çıkarıldıklarını öğrendikten sonra dün Soma Kaymakamlığı önündeki meydanda toplanan yüzlerce işçinin aksine bugün bekleyen işçi sayısında azalma gözlemlendi. Akşam saatlerinde Hükümet sözcüsü Bülent Arınç’ın "Soma’daki kimseyi işsiz, aç ve açıkta bırakacak değiliz" sözleri üzerine umutlanan işçilerin tedirgin bekleyişi sürerken özellikle kazanın yaşandığı madenden yaralı kurtarılan işçilerin kendilerine hiçbir ayrıcalık tanınmadığını belirtti.
Eynez’deki maden ocağı kazasında 8 saat madende kalan işçilerden biri olan ve cep telefonuna gelen kısa mesajla işten çıkarıldığını öğrenen Salih Erkan, “Soma kömürlerinde çalışıyordum. Olay günü arkadaşlarla birlikte hepimiz 7-8 saat sonra madenden çıktık. Bize haber geldi işten çıkarıldınız diye. Şimdi beklemedeyiz. Bülent Arınç’ın ‘İşçileri mağdur bırakmayacağız’ açıklamasını duyduk. Yapacak bir şeyimiz yok. Hepimiz mağdur durumdayız. Sadece ben değil bir çok arkadaşımın kredi borcu var. Benim iki yere birden kredi borcum var. Çoğu arkadaşımın kredi borcu var onlar ne olacak bilmiyoruz. Ayın 15’inde 20’sinde kredilerin günü gelecek ne yapacağımızı bilmiyoruz. Belirsizlik içindeyiz. Benim aylık 900 lira ödemem var. Çıkışımızı aldık ama bankalar bize acımıyor. 20 aya yakın ödememiz var bizim. Birçok arkadaşımız ev kredisi çekti. Hepimiz mağdur durumdayız” dedi.

BİZE AYRICALIK YAPMADILAR
Sekiz yıldan fazladır aynı şirkette çalıştığını kaydeden Erkan, şunları söyledi: “Biz o maden faciasını 8-9 saat içeride yaşadık. Hiçbir ayrıcalık yapılmadı. Normalde diğer kişilerden bizim bir farklılığımız olması lazım. O acıyı 8 saat çektik ama hiçbir ayrıcalık tanınmadı bize. Bizimle ilgilenen yok. Siz sağ kurtuldunuz diyorlar. Bana yer altında iş verseler de benim çalışma imkanım yok. Psikolojim kaldırmaz bu saatten sonra. 3 tane çocuğum var 5 kişiye bakıyorum ben. Bizim işsizliğimiz belirsiz olduğu zaman sıkıntı çekiyoruz. Moralmen zaten çökmüş durumdayız, evim kira aylık 900 lira da kredi ödemem var. Bankalar paran yok diye ödeme yapma demiyor. Günün geldiği zaman ödemek zorundasın. Arkadaşlarımızın yüzde 80’i yüzde 90’ı şirkete güvenerek kredi çekti ev aldı. Herkesin bir mağduriyeti var sadece ben değilim.”
Şuanda yapacak bir şeyleri olmadığını kaydeden Erkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Soma’da maden olmadığı zaman bir iş yapma şansımız yok bizim. Herkes evini yurdunu, köyünü terk edip buraya geldi. Kimsenin yapacak bir mesleği yok. Madenler kapanınca kimsenin yapacak bir işi yok. Gerçi orada madenlerde çalışacaklarını da zannetmiyorum artık. Ben kendim çalışmayı düşünmüyorum. Çünkü o psikolojiyi kaldırmak zor. Ermenek’teki maden faciasında buradaki olayların aynısını yeniden yaşamış gibi oldum. O arkadaşların o an ne çektiğini ne hissettiğini ben biliyorum. Ben Balıkesir’in köylerinden geldim. Birçok arkadaşımız dışarıdan gelme. İşe giremezsek yapacak bir şeyimiz yok. Dönmemiz lazım. Çoluk çocuk burada okulları burada. Dönsek de sıkıntı dönmesek de sıkıntı. Tam anlamıyla bir belirsizliğin içindeyiz. Soma’da maden olmadığı zaman yapacak bir işimiz yok.” 
Maden kazasından yaralı kurtulan ve 61 gün hastanede tedavi gören Hasan Kuzu isimli madenci de, “Ben olay olduğunda madendeydim. 7-8 saat sonra çıkarıldık madenden. Kendi imkanlarımızla çıktık. Aşağı yukarı 500 metre sürünerek kendi imkanlarımızla madenden çıktık. Ondan sonra kurtarma ekibinden arkadaşlar gelerek bizi kurtardı. Çok zor durumdayız mağduruz. Bütün arkadaşlarımızın kredi borcu var. 8-10 sene daha devam edecek olan kredi borçları var. Benim de aynı şekilde. Bize haber verilmeden bir anda çıkış oldu. bundan sonra olay nasıl gelişir belli değil durumumuz” dedi.

BÜLENT ARINÇ’IN DEDİĞİNE GÖRE BEKLEYECEĞİZ
Kuzu, Balıkesir’in köylerinden olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Bülent Arınç’ın dediğine göre bekleyeceğiz. Bakalım sonuç ne olacak? Yapacak başka bir şeyimiz de yok. Soma’da inşaattan başka bir yerde çalışma imkanı yok. O da bizim yapacağımız bir iş değil. İşten çıkarılan 3 bine yakın insan var. Hangimiz inşaata gidecek. Ovada da iş imkanı yok. Şuan kötü durumdayız. Evliyim bir çocuğum var. Kendi evim ama onu da kredi çekerek aldım. Aylık 907 lira kredi borcu ödüyorum. Şuanda ortada kaldık. Habersiz bir işten çıkarılma oldu. Önceden bir bildirme olmadı. Pazar akşamı arkadaşlarımızın bazılarının cep telefonlarına gelen mesajla işten çıkarıldık. Bundan sonra olay nasıl olacak bilmiyoruz."

Editör: TE Bilişim