Soma faciasının yıl dönümünde madencilerin geride kalan aileleri verdikleri hayat mücadelesi devam ediyor. Madenden yaralı olarak çıkan, arkadaşlarını gözleri önünde kaybeden madenciler ve aileleri ise örnek bir sosyal projede alın terleriyle para kazanmaya çalışıyor. Onlara acılara dayanma gücü veren proje Amerikalı bir kuruluş olan Anatolian Artisans tarafından hayata geçirildi. Anatolian Artisans’ın kurucusu Yıldız Yağcı, hem Amerika'daki bazı sivil toplum örgüleriyle, Türkiye'de ise Yazar Pelin Batu, Ayşe Alver ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile temasa geçti. Proje kapsamında bir atölye kurdu ve 25 Somalı kadının tasarım eğitimi alması sağlandı. 

Dünyaca ünlü tasarımcılar Susie Vickery ve  Claire Burkert’dan tasarım dersi alan kadınlar geleneksel oya, nakış ve dikiş becerilerini tasarladıkları hayvan kuklası, çanta ve  aksesuarlarda uygulama fırsatı buldular.
Madencilerin çocukları da bu süreçte annelerine destek oldu. Kadınların tasarladığı çantaların üzerine çocukların çizdiği resimler nakşedildi.
Türkiye’de sürekli felaketler olduğunu ancak sürekli unutulduğunu anlatan Pelin Batu, projeye katılan 24 kadının öz güvenlerini yeniden kazandıklarını söyledi.
Kadınların yaptığı tasarımları satabilmeleri için bir de kooperatif kuruldu.
ABD’de çeşitli fuarlarda teşhir edilen Somalı kadınların tasarımları Temmuz 2016’da dünyanın en büyük halk sanatları pazarı olan Santa Fe International Folk Art Market’ta görücüye çıkacak.
Projede yer alan Somalı kadınlar el emeği göz nuru ürünlerini satarak çocuklarının iyi eğitim almasını ve madende değil de farklı mesleklerde çalışmasını istiyor. Onların bu hayaline Boyner Grup da ortak oldu.
Zorlu ve İstinye Park Beymen Mağazaları’ndaki Kids Bölümü, birbirinden renkli hikayeleri olan Soma Artisans ürünleri ile buluştu.
Çocuklar için özel olarak tasarlanan ürünler, Nisan ayından itibaren Beymen Kids’lerde satışa sunuldu. Butik satış alanları dışında ilk kez Beymen’lerde satışa sunulan ürünler arasında çanta ve oyuncaklar yer alıyor.  

 
Editör: TE Bilişim