Soma Lojistik Merkezinin ön fizibilite raporu Anemon Otel’de düzenlenen bir toplantı ile açıklandı. Zafer Kalkınma Ajansı’nın desteklediği ve Manisa Valiliği, Celal Bayar Üniversitesi ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan ‘Soma Merkezli Lojistik Merkez Kurulması, Çandarlı Limanı ile İstanbul Otoyolunun İl Ekonomisi Üzerinde Etkilerinin Araştırılması’ projesinin raporu tamamlandı. Soma’ya bir lojistik merkezi kurulması için hazırlanan rapor Anemon Otel’de düzenlenen toplantı ile ilgili ilgili kurumlarla paylaşıldı. Düzenlenen toplantıya Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Manisa Bilim ve Sanayi Teknoloji İl Müdürü Erbil Kalmış, üniversitenin çeşitli öğretim üyeleri ve ilgili kurumların yetkilileri ve temsilcileri katıldı.
Manisa Bilim ve Sanayi Teknoloji İl Müdürü Doç. Dr. Erbil Kalmış, hazırlanan raporun amacının Soma’ya kurulması hedeflenen lojistik merkezinin ön fizibilite çalışmasını yapmak olduğunu belirterek, raporda kurulacak olan lojistik merkezini hem ilçeye, hemde bölgeye ekonomik, istihdam ve sektörel çeşitlilik yönünden faydalarının olacağını dile getirdi. Kalmış, “Soma ilçesi özellikle tek bir sektör üzerinde yoğunlaşan ilçelerimizden biri. Kömür sektörü hemen hemen her eve hitap ediyor. Müdürlüğümüz olarak, bu ilçemizde sektör çeşitliliğin olmasının faydalı olacağını düşünüyoruz” dedi.

SOMA ARTIK YARALI BİR KAVRAM

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise Soma’da yaşanan maden kazasının tüm dünyayı derinden etkilediğini ve kazadan sonra Türkiye’de madencilik sektöründe önemli düzenlemeler yapıldığını hatırlattı. “Soma artık yaralı bir kavram haline geldi.” diyen Vali Bektaş şunları söyledi:
“Bu kavramın ivedilikle onarılması ve iyileştirilmesi gerekiyor. Bu çerçevede neler yapılabileceğinin araştırmasını yaptık. Manisa’da önemli başlıklardan birisi Soma oldu. Soma’da 105 bin nüfus konuşuluyor. 15 bin maden işçisinden bahsediliyor. Maden diyalogu olan yaklaşık 75 bin insan var. Tek yönlü tek boyutlu ve tek kutuplu bir ekonomi var. Madene, kömüre ve yer altına mahkum bir ilçemiz var. Dolayısıyla artık ilçenin ekonomik yönden çeşitlendirilmesi gerekiyor. Elbetteki ilçemizdeki maden değerlendirilecek. Bunun içinde gereken her türlü tedbirler alınıyor. Soma maden kazasının Türk madenciliğinde bir milat olmuştur. Bir dönüşüm noktasıdır. Artık Türkiye ilkel şartlarda madencilik yapamaz. Bu musibetten bin nasihat aldığımızı söyleyebiliriz.”

LOJİSTİK MERKEZ İÇİN EN UYGUN YER SOMA

Soma’da bir lojistik merkezinin kurulmasının hem ilçeye, hem de bölgeye önemli katkılar sağlayacağını belirten Vali Bektaş, ilçenin önemli otoyollar ve hızlı tren güzergahında olduğunu ve yeni kurulan Çandarlı limanına sadece 76 kilometrelik bir uzaklıkta olduğunu anlatarak, “Soma için ne yapabileceğimizi düşünürken, haritan baktığımızda Soma’nın bir lojistik merkezi olabileceğini fark ettik. İstanbul-İzmir otoyolu hemen ilçenin yanı başından geçiyor. Bazı otoyollar yine ilçeden geçiyor. Hızlı tren hatları ilçemizin yanından geçirilmesi konusunda düşünülmüş. Biz önemli bir kuzey-güney aksı içerisinde yer alıyoruz. İstanbul, İzmir, Soma, Manisa, Aydın gidiyor. Her yere bağlı bir hatlar oluşturuluyor. Çandarlı limanı Soma’ya yakın. Ayrıca ilçemizde bin dönümlük arazi üzerinde bir organize sanayi bölgesini de hayata geçirmeye çalışıyoruz. Merkezin kurulması düşünüldüğü bölge ise kurulması düşünülen organize sanayi bölgesi içinde, otoyollar üzerinde 15-20 bin dekarlık bir bölgedir. Biz bu projeye inanıyoruz. Hem Soma ilçesine, hem ülkemize önemli bir katkı sağlayacak. Bölgesel bir dönüşüm projesi olacak. Hedefimiz bu merkezi bir an önce kurma çalışmalarına başlanacak. Şimdi raporlar hazır, artık merkezin kurulması için neler yapılabilecek onlar ortaya konacak” dedi.

SOMA ÖNEMLİ BİR ÜS HALİNE GELECEK

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’ın konuşmasının ardından raporun hazırlanma çalışmalarında yer alan proje araştırma ekibinden Doç. Dr. Çiğdem Sofyalıoğlu, hazırlanan raporun sonuçları hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Sofyalıoğlu, raporda kurulması hedeflenen lojistik merkezin ilçenin her yönüne sağlayacağı faydaları hakkında bilimsel çalışmaların yer aldığını belirtti. Kurulması hedeflenen üssün Türkiye’nin transit taşımacılığında önemli bir üssü haline geleceğini dile getiren Doç. Dr. Sofyalıoğlu, “Soma İlçesi, bölge ihracatında önemli bir yere sahip olan Aliağa limanlarına 87 kilometre, Kuzey Ege Çandarlı Limanı’na ise 76 kilometre uzaklıktadır. Çandarlı limanı tamamlandığında, sahip olduğu özellikler nedeniyle Doğu Akdeniz ülkelerindeki önemli aktarma limanlarına rakip olacak. Böylece ilçede kurulacak lojistik üssü transit taşımacılığının önemli bir üssü haline gelecek” diyerek, Türkiye’nin lojistik Master Planları’nın bu yıl içerisinde şekillenmeye başlandığını ve bu planın 3 yıl içerisinde tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti. Sofyalıoğlu, bu çerçevede Soma lojistik merkezinin bu plana dahil edilip 2020 yılındaki yatırım planına alınmasının hedeflendiğini ve 2022 yılında tamamlanıp faaliyete geçirelmesinin de hedefler arasında olduğunu dile getirdi.
Editör: TE Bilişim