Soma'da geçen yıl 13 Mayıs'ta meydana gelen faciada, 301 madenci yaşamını yitirdi. Olayın ardından başlatılan adli soruşturmada, 'olası kastla öldürme', 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle haklarında dava açılan tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik'in de aralarında bulunduğu toplam 46 sanığın yargılanması sürdü. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, geçen cuma günü sanıklarının sorgularını, mağdurların da ifadelerini tamamlayınca, ara karar verdi.

SAVCILIK HAREKETE GEÇTİ

Mahkemenin ara kararında, savcılıktan, şirketin patronu Alp Gürkan için ve daimi nezaretçi kayıtları için inceleme yapması istendi. Mahkemenin ara kararında yer verdiği talimatlarla ilgili yazıların, Soma Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaşmasıyla, soruşturma için iki çalışma birden yapıldı. Buna göre, olayın ardından düzenlediği basın toplantısında, "Görevimden çekilmem, patron olmadığım anlamına gelmez" yönünde açıklama yapan Alp Gürkan için, inceleme yapılmaya başlandı. Daha önce bu konuda yapılan suç duyuruları için kovuşturmaya yer olmadığına karar veren savcılık, elde edilen yeni bilgiler ve ifadeler doğrultusunda, dava açabilecek. Eğer savcılık dava açmaya karar verirse, Alp Gürkan hakkında hazırlanan, ek iddianame de ana davayla birleştirilebilecek.

KAYITLAR, FLASH BELLEKTE

Bunun haricinde savcılık bir kez daha facianın yaşandığı maden ocağında ve şirket merkezinde arama yaptı. Bu aramalarda, daimi nezaretçi olduklarını duruşmada öğrenen kişilerle igili defterlere el konuldu. Bu defterlerin flash belleğe yüklenen kayıtları da yine, savcılıkça incelenip mahkemeye gönderilecek. Bu iki konuda verilecek kararların, davanın önümüzdeki günlerde yapılacak olan duruşmalarını da etkileyeceği belirtildi.

Editör: TE Bilişim