MADENCİ AİLELERİ HALA ADALET ARIYOR

Yargı süreci tamamlanan dosyalarda şehit ailelerine tazminatların ödendiğini fakat 8 yıldır hala tazminatını alamayan aileler olduğunu belirten CHP’li Bakılrıoğlu Türkiye’nin dört bir yanına cenazeler gittiği için hala tazminat alamayan ailelerin sayısını bilemediklerini ve konuyu Meclis gündemine taşıyarak soru önergesi verdiklerini açıkladı.

Bakırlıoğlu ve CHP heyeti Kınık-Elmadere köyünde ikamet eden ve tazminat mağduru olan Kılınç ailesini ziyaret etti.

Tahir Kilinç ve Seniha Kilinç çifti Soma maden faciasında oğlunu ve iki damadını kaybetmiş. Tahir Kilinç, yetim kalan 7 torununa hem dedelik hem de babalık yapmaya çalışıyor.

Yaşadığı zor günler neticesinde sağlığını da kaybeden Tahir Kilinç, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi görüyor. İstinaf ve Yargıtay aşamalarının uzun sürmesi nedeniyle tazminatını alamayan Tahir amcanın tek dileği tazminat alacağının ödendiğini görebilmek.

Soma’lı madenciyi alçakça tekmeleyen Yusuf Yerkel ticari ateşe olarak atanıp ödüllendirilirken madende can veren işçilerin ailelerinden hala tazminatın alamayanlar olduğunu hatırlatan CHP’li Bakırlıoğlu yaşananlara tepki gösterdi.

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu yaptığı açıklamad şunları kaydetti:

Şirketin yöneticisi olan ve kazanın sorumlusu olarak hapis ceza alanlar bile işten atılan işçilerle birlikte tazminatlarını aldılar, hatta kat ve kat daha fazla tazminat aldılar. Kazanın sorumlularından bir kişi bile cezaevinde kalmadı, hepsi tahliye oldu.

301 canın ölümünden sorumlu olanlar ellerini, kollarını sallayarak gezerken,  evladını, eşini, babasını kaybeden mağdur ailelerden tazminatını alamayanlar var. Bizim ulaştığımız mağdur aile sayısı şimdilik 10, diğerlerini bilemiyoruz. Soru önergemize cevap geldiğinde gerçek sayıyı öğreneceğiz.

Mahkemeler Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğünü sorumlu olduğuna karar vermişken ve yüzlerce madenci ailesine tazminatları ödenirken TKİ’nin hala temyiz ve itirazlarla yargılama sürecini uzatmaya çalışması hem kamu zararı oluşmakta hem de aileler mağdur edilmektedir.

 Yerel mahkemeler tazminat kararlarını vermiş ve Yargıtay kararları onayarak bir içtihat oluşturmuştur. Davayı takip eden hukukçular TKİ’nin yönetim kurulu kararı bu tazminatları ödeyebileceğini bunun için Yargıtay sürecini beklemesine gerek olmadığını belirtmektedirler.

Fakat TKİ ısrarla yargılama sürecini uzatmaya çalışmaktadır. Bu durumda hem yargılama giderleri masrafları hem de ödeyeceği faiz ile devleti zarara uğratmaktadır."

Uzayan yargı süreci yüzünden ailelerin alacakları tazminatların da günden güne eridiğini hatırlatan Bakırlıoğlu davaları bitip tazminatını alanlar o parayla Soma’da iki daire alırken bugün ödenecek parayla bir daire bile alınamaz hale geldiğini vurguladı.

Kamuoyunda kazadan hemen sonra tüm ailelere tazminatların ödendiği zannedildiğini belirten CHP’li Bakırlıoğlu, durumun öyle olmadığını yıllar süren mahkemeler sonunda ancak tazminatları alabildiklerini söyledi.

CHP Milletvekili Bakırlıoğlu ile birlikte mağdurları ziyaret eden davacı ailelerin avukatlarından Sercan Okur, yargılama süreci hakkında bilgiler verdi. Avukat Sercan Okur; sürecin bu kadar uzaması adaleti de geciktirmiştir. TKİ yargı süreci bitmeden tazminatı ödemiyor. Temyiz ve itirazlarla süreci uzatmaya çalışıyor. Sonuçta mahkemeler kararını vermiş, dosya Yargıtay’da. Aslında bir yönetim kurulu kararı ile bu ailelere tazminatları ödenebilir. Yargıtay aşamasından sonra mahsuplaşma yapılabilir.

TKİ’nin kusuru ve sorumluluğu kesinleşti. Buna rağmen TKİ tarafından kararlara itiraz edilmesi hem aileleri hem de TKİ’yi mağdur ediyor. TKİ, itiraz ettiği her bir dosya için yüksek miktarda istinaf ve temyiz harcı öderken ayrıca tehiri icra için alınan teminat mektuplarından dolayı bankalara komisyon ödemek zorunda kalıyor. Yargılama süreci uzadıkça işleyen yasal faizde TKİ’nin üzerine yük olarak biniyor dedi.

Kendisinin de bir madenci, olduğunu ve sendika yöneticiliği yaptığını belirten CHP Soma İlçe Başkanı Levent Elbinsoy açıklamasında şunları kaydetti:

"Bize iletilen bilgiler doğrultusunda ilk etapta Kınık, Bergama, Savaştepe ve Soma’da tazminatını hiç alamamış 10 kadar aile tespit ettik. Manisa Milletvekilimiz Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ile birlikte tek tek ziyaret ediyoruz.

Soma’da ziyaret ettiğimiz Havva Şen, Soma maden faciasında eşini kaybetmiş. Kızıyla birlikte hayatını devam ettirmeye çalışan Havva Şen, uzun süren yargılama süreci nedeniyle tazminatını alamamış.

Tazminat miktarının hesaplandığını ancak TKİ’nin itiraz etmesi nedeniyle dosyasının istinaf incelemesinde olduğunu anlatan Havva Şen, alacağı tazminatı kızının eğitimi için harcayacağını söylüyor.

Maden faciasında babalarını kaybeden Berkay ve Eray Korkmaz kardeşler de henüz tazminat haklarını alamayanlardan Artan enflasyon karşısında tazminat alacakları her geçen gün değer kaybeden aileler, tazminat haklarının artık ödenmesini istiyor.

Soma maden faciasından doğan tazminat alacakları ile istinaf ve Yargıtay kararları artık içtihat haline gelmiş durumda. TKİ artık içtihat haline gelmiş kararlara itiraz etmekten feragat etmeli ve hem kendisinin hem de tazminatını alamamış ailelerin mağduriyetine son vermelidir."

Editör: TE Bilişim