Manisa'nın Soma ilçesinde 301 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin dava Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam ediliyor. Tanıkların dinlenildiği duruşmanın öğleden sonra gerçekleştirilen oturumunda Mustafa Demir ve Mesut Efe tanık sıfatıyla ifade verdi. Öğleden sonraki oturumda mahkeme başkanı, tanık Mustafa Demir'den o gün neler yaşandığını anlatmasını istedi. Demir, o gün yaşananları şöyle anlattı:

"U3 bölgesinde bantçılarla birlikte taban alıyorduk. 1 gibi top attılar. Ondan sonra 2 gibi ikinci topu attılar. Yarım saat kadar daha çalıştıktan sonra yoğun bir duman geldi. Ardından bizi yer üstüne çıkardılar" dedi.

Tanık Demir'in "Şaltercinin bandı suladığını gördüm" şeklinde ifadesi Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın dikkatini çekti. Ballı, tanık Demir'e "Senden başkası banda su tutulduğunu söylemedi. Emin misin?" diye sordu. Tanık Demir ise banda neden su tutulduğunu bilmediğini ama banda su tuttuklarını gördüğünü söyledi.

 

HABER VERDİ

Öğleden sonra tanık sıfatıyla dinlenen Mesut Efe'den de mahkeme o gün yaşananları anlatmasını istedi. Facia günü yaşadıklarını anlatan Efe, top atıldıktan sonra ustasının kendisinden demir istediğini, demir almaya gittiğinde ise dumanı gördüğünü söyledi. Efe, "Dumanı gördükten sonra geri dönüp ustama haber verdim. Ardından birlikte tekrar gittik. Sonra ustam izlemeye telefonla haber verdi" dedi.

"HAFIZANI MI KAYBETTİN?"

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, sorularına sürekli "hatırlamıyorum" cevabı veren Efe'ye, "Olayın ardından hafıza kaybına mı uğradın?" dedi. Efe, bu soru üzerine "Hayır. Sadece uykularımda düzensizlik var" dedi. Mahkeme Başkanı Ballı'nın sorularının ardından sanık avukatları Efe'ye herhangi bir psikolojik sorunu olup olmadığı ve ilaç tedavisi görüp görmediğini sordu. Efe'nin ilaç tedavisi görmediği cevabı üzerine sanık avukatları farklı sorularla yaşananları hatırlatmaya çalıştı. Bunun üzerine müşteki avukatları, tanık Efe'nin baskı altına alınmaya çalışıldığını belirterek itiraz etti. Karşılıklı tartışmaların yaşandığı duruşma salonunda Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı tarafından her iki tarafın avukatları da uyarıldı. Tanık Efe'nin sorulara sürekli "Hatırlamıyorum" cevabı vermesi üzerine sanık avukatları Mahkeme Başkanlığı'na yalan tanıklık ve delilleri gizlemeye çalışmaktan Mesut Efe hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

Editör: TE Bilişim