Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden Soma Davasına katılan HDP’li eski Bakan HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, tanıkların dinlendiği duruşmayı değerlendirdi. Doğan, tanık ifadelerine göre madende hiçbir önlemin alınmadığının açıkça ortaya konduğunu söyledi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden Soma maden kazası ceza davasının 4’üncü duruşmasında tanıkların dinlenmesine devam ediliyor. Duruşmada tanıkların dinlenmesi devam ederken bir açıklama yapan HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, tanıkların ifadelerinin madende iş sağlığı ve güvenliği anlamında hiçbir tedbirin alınmadığının açıkça ortaya çıktığını söyledi.

Doğan, “Görgü tanığının ifadesini dinledik. Gerçekten iş sağlığı ve güvenliği açısından hiçbir önlemin alınmadığı hatta madenle ilgili iş kazasının o iş cinayetinin meydana gelmeden önce gaz, yanma ve benzeri kazaya neden olan hususlar ortadayken hiçbir önlemin alınmadığı açıkça görgü tanığı tarafından ifade edildi. Çok ilginçtir şirket avukatları da bu görgü tanığı konusunda ifade ettiği konuları çarpıtmak, o görgü tanığını zorlamak amacıyla da saçma sapan sorular sordu. Buradaki esas mesele iş sağlığı ve güvenliği anlamında hiçbir tedbirin alınmadığı, ölçümlerin yapılmadığı gazlarla ilgili ölçüm cihazlarının olmadığı. Özellikle bu görgü tanığı dinamit kutusu taşıyor ve başka işlerde de çalıştırıldığı ortaya çıkıyor. İş sağlığı ve güvenliği anlamında zaten bir dinamitçinin sadece dinamit işinde çalıştırılması gerekiyor. Burada tamamen iş sağlığı ve güvenliği anlamında hukukun tanınmadığı, yönetmeliklere uygun davranılmadığı ve iş müfettişlerinin zaman zaman bu işi kontrole geldiğinde işyerinde tedbir alındığı ifade ediliyor. Taşeron tarafından, çavuşlar tarafından ‘Müfettiş gelecek, şöyle yapın, böyle yapın’ anlamında. Orada iş sağlığı ve güvenliği anlamında hiçbir tedbirin alınmadığı, bu cinayetin temel nedeninin de bu olduğu açıkça görülmektedir” dedi.

Duruşmada zaman zaman gerginlik yaşanmasını da değerlendiren Doğan, “İşveren avukatlarının bu işi farklı mecralara taşıdıkları açıkça görülmekte. Bu açık bir cinayet, katliam. Bunun hiçbir şekilde kabul edilebilir bir yanı yok. Maalesef avukatlığın da böyle bir yanı var galiba meslek itibariyle” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim