Bugün 'Sıfır İşgal Uygulaması'nın 100. günü.
Manisa’da 1 Ocak 2018’de ana arter üzerindeki 5 caddede başlatılan uygulama vatandaşlarca yoğun beğeni topladı.
Bu uygulama her ne kadar kaldırım işgalinden yana olan bazı esnafları üzmüşse de vatandaşın kaldırım boyunca rahatça yürümesini kolaylaştırmıştır.
İŞGALDEN RAHATSIZ OLAN ESNAFLAR DA VARDI
Kaldırım işgalinin, Manisa gündemini senelerdir rahatsız eden bir durum olduğu neredeyse tüm çevrelerce biliniyordu.
Hatta uygulama öncesi konuştuğumuz bazı esnaflar, hiç çekinmeden ‘Komşum kaldırıma açıyor diye ben de açıyorum’ diyerek, dükkanının arka planda kalmaması için işgale giriştiğini söylüyordu.
O dönem yapılan bir ankette de ‘Manisalıların neredeyse yüzde 90’ının kaldırım işgalinden rahatsız olduğu’ gözlemlenmiş, uygulamanın ne derece yerinde bir karar olduğu doğrulanmıştı.
UYGULAMA ALANI GENİŞLETİLMELİDİR
'Sıfır İşgal Uygulaması'nın halkın bu derece önemli bir kesimini memnun ettiği görülürken, uygulamanın genişletilip genişletilmeyeceği ise belirsizliğini koruyor.
Sayfamıza gelen okuyucu yorumlarına baktığımızda, Manisalıların, diğer caddelerde devam eden kaldırım işgallerinden de rahatsızlık duyduklarını söyleyebilirim.
Özellikle bebek arabalı annelerin ve engelli bireylerin kaldırım boyu yaşadığı aksaklıklar büyük bir sıkıntı arz etmektedir.
Kahvehane boyu dizilen dayılara (bkz: Kırmızı Köprü), ‘bir tezgah da kaldırım boyu açayım’ diye düşünen esnaflara, dörtlü flaşörleri yakıp otomobilini yaya yoluna bırakıp giden uyanıklara da, birilerinin ‘DUR’ demesi gerekiyor.
Bebek arabalı annelerin, kahvehane önlerinden geçerken bir o şeride bir bu şeride kaçışmaları gerçekten de üzücü bir durum.
Sadece bu bile Manisa’nın her yerinde sıfır kaldırım işgalinin uygulanması için yeterli bir sebeptir. Merkez ilçe belediyelerinin de cesur kararlar alması elzemdir. Sıfır kaldırım işgali Manisa’nın tamamında uygulanmalıdır. Yoksa anlamı yok.  Ve birilerinin çıkıp şu kahvehane önlerini işgal eden amcalara, dayılara gerekli uyarıyı yapmasının vaki geldi artık bence...